"Türkiye’yle iyi ilişkiler hükümetin başarısı"

Tatar, “Kimse bazı merkezlerle kavga edilmesini istemez çünkü o kavgalar bize ancak zarar verir” ifadesini kullandı.


41. Koalisyon hükümeti Bilgilendirme ve İstişare Toplantıları  “Ülkeye hizmet yolunda Girne’deyiz” sloganı ile dün akşam Girne’de devam etti.

Başbakan Ersin Tatar ve Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı Kudret Özersay dün akşam Sağlık Bakanı Ali Pilli dışındaki kabine üyeleriyle birlikte düzenlediği toplantıda halktan gelen soruları yanıtladı.

GAÜ Milenyum Senato Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantının açılışında Başbakan Tatar ile Başbakan Yardımcısı Özersay birer konuşma yaptı.

 

Başbakan Ersin Tatar, hükümet olarak hizmet yolunda, Güzelyurt, Lefke, İskele’nin ardından vatandaşlarla Girne’de buluşmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.

Bakan ve bürokratlarla birlikte vatandaşlarla buluşarak, sorunları tartışmak ve çözüm önerileri üzerinde fikir alışverişinde bulunmanın önemli bir imkan olduğunu dile getiren Tatar, bu toplantılara katılan ve görüş sunan herkese de teşekkür etti.

Tatar, “Siyaset herkesin kendine göre bir ideolojisinin, politikasının olduğu bir şey, ama koalisyon ortaklığında da bu siyasetin asgari müşterekte hükümet programı bağlamında halka güven verecek, inandırıcı ve hizmete çevrilecek düşüncelerin hayata geçirilmesidir” dedi.

“Herşey gibi siyaset de bir mücadeledir” diyen Tatar, günün sonunda başarılı olabilmek için denge içerisinde memlekete hizmet vermek için koalisyon ortaklarıyla uyumu yakalamaya çalıştıklarını belirtti 

Tatar, bir partinin içinde bile farklı bakanlıklar arası sıkıntılar yaşanabileceğini vurgulayarak, geçmişte yaşanan bir olayı anlattı şu şekilde aktardı:
“Hep anlatırlar, bizim eski bir bakanımız vardı Mehmet Bayram. Ulaştırma bakanıydı. Sürekli Maliye Bakanlığı’ndan kaynak talep ederdi. Sonra kabine değişikliği olunca, Maliye Bakanlığına getirilmiş ve bu kaynak talebini reddetmiş. Çünkü her bakanın kendine göre bir görev ve sorumluluğu var”


“KOALİSYONDA, BİRKAÇ HADİSE HARİÇ SIKINTI OLMADI

Koalisyon ortaklığında bu sorunların daha çok sıkıntı yaratabileceğini ifade eden Tatar, “Hamdolsun, bizim hükümetimizde şu ana kadar birkaç hadise dışında fazla sıkıntı olmamıştır. İnşallah bundan sonra da olmaz” dedi.

Bir hükümetin kurulmasının, atamaların ve görevlendirmelerin kolay yapılan işler olmadığına işaret eden Tatar, bu nedenle de bir dizi yasal düzenlemenin her dönem gündemde olduğunu söyledi.

Hükümete geleli 5 ay olduğunu hatırlatan Tatar, muhaliflerin söylemlerine rağmen 5 ayda çok şeyler yaptıklarını belirtti. Tatar, Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay’ın, Cumhurbaşkanı’nın başka seçenek olmadığını söylemesine rağmen, dış politikada iki devletli bir yaklaşımdan yana olduklarını ve federal temelde bir anlaşmanın umut vermediğini dile getirdiğini, kendilerinin de kesinlikle bu şekilde düşündüklerini kaydetti.

Tatar, Özersay’ın bu düşüncelerinden dolayı 4’lü koalisyonda büyük sıkıntı yaşadığını çünkü kendi görüşlerini rahatlıkla ifade edemediğine işaret ederek, “Bizim hükümetimizde serbest, özgür şekilde iki devletten, Maraş açılımından, Doğu Akdeniz’deki hak ve çıkarlarımızdan söz edebiliyoruz. Dolayısıyla bu bile bu hükümetin başarısıdır” dedi.

Milli iradeye, KKTC’ye sahip çıkmak ve Türkiye’yle iyi ilişkiler kurmanın hükümetin başarısı olduğunu vurgulayan Tatar, sokaktaki insanın beklentisinin de bu olduğunu dile getirdi. Tatar, “Kimse bazı merkezlerle kavga edilmesini istemez çünkü o kavgalar bize ancak zarar verir” ifadesini kullandı.

Tüm sıkıntıların birkaç ayda aşılacağı beklentisinin gerçekçi olmadığını, ancak en azından bir duruş ve geleceğe dönük çalışmalarla halkın güvenini kazandıklarını belirten Tatar, anketlerden çıkan sonuçlarda da kendilerine güven duyulduğunu ve gelecek kaygısı olmadığını gördüklerini söyledi.

“9 MİLYAR TL’YE YAKIN YÜZDE 15 BÜYÜMEYLE 2020 YILI BÜTÇESİNİ MECLİSE SUNDUK”

Başbakan Tatar, uzun zamandır imzalanamayan mali protokolün imzalanmasıyla başlatılan ve hayata geçirilmeye çalışan çalışmalardan örnekler vererek yüzde 15 büyümeyle 9 milyar TL’ye yakın 2020 bütçesini meclise sunduklarını kaydetti.

Tatar, öte yandan Türkiye’yle imzalanacak 2020 mali protokolü için de görüşmelerin başladığını ve somut adımlarla yola devam ettiklerini belirtti.

DENİZE AKITILAN ATIKLARA ASLA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

Girne’nin büyüyen önemli bir şehir olduğunu dile getiren Tatar, toplantıya katılan belediye başkanlarına da teşekkür ederek, her türlü soruna çözüm bulma arayışında olduklarını söyledi. Tatar, Girne’de denize akıtılan atıklara asla müsaade etmeyeceklerini ve belediyeyle işbirliği içerisinde daha kapsamlı çözümler aradıklarını kaydetti.

Tatar, Ciklos bölgesi başta olmak üzere farklı noktalarda çalışmalar yapıldığını hatırlatarak, hayata geçirilecek projelerle ilgili bilgi verdi.

ÖZERSAY: “SESİMİZİ, DÜNYANIN DA ANLAYABİLECEĞİ ŞEKİLDE DUYURMALIYIZ”

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da konuşmasına, “başbakan az önce söylediklerini bu hükümet Kudret’e yaradı anlamında söylemedi, bu hükümet ülkenin menfaatine çıkarlarına yaradı gerçekten” sözleriyle başladı.

Dış politikadaki gücün, hükümetin uyumundan geçtiğini dile getiren Özersay,  4’lü koalisyon döneminde Kıbrıs sorununun geleceği konusunda ortak bir politika olmadığını ve bu nedenle dışişleri bakanının işinin de hiç kolay olmadığını söyledi.

Özersay, 4’lü koalisyon döneminde ortak paydalar olduğunu ancak geleceğe dönük şimdi daha güçlü biçimde Kıbrıs’ta artık bir paradikma değişikliğine ihtiyaç olduğunu, federal bir ortaklığın şartlarının bu ülkede bulunmadığını daha bir gönül rahatlığıyla ve güçlü bir biçimde savunabildiklerini belirtti. 

Bunun sadece Kıbrıs konusunun geleceğiyle ilgili olmadığını, önümüzde kritik bir takım eşikler olduğunu ifade eden Özersay, “50 yılı geride bırakan müzakerelerde daha farklı bir vizyonu, daha aktif bir diplomasiyle, uluslararası toplumun bizim de sesimizi duyabilmesini sağlayacak şekilde savunmamız gerekiyor” dedi.

Özersay, bunun sadece Kıbrıs müzakereleriyle olmadığını, diğer bütün uluslararası platformlarda da Kıbrıs Türkü’nün sesini, dünyanın da anlayabileceği şekilde duyurmak gerektiğini dile getirerek, hükümetin Kıbrıs sorununa ilişkin politikalarını da bu şekilde ileriye taşıyabildiklerini belirtti.

“TÜRKİYE’YLE KIRMADAN, DÖKMEDEN, DİK DURULABİLEN BİR İLİŞKİ KURMAK MÜMKÜN”

Doğal gaz, Maraş açılımı gibi konularda da paradigma değişikliğinin söz konusu olduğunu ve bu sayede uluslararası toplumun farklı aktörlerinin de dikkatini çektiklerini ifade eden Özersay, “Bizim stratejik ortağımız olup, hep yanımızda olan Türkiye ile sağlıklı ilişkiler kurmak da dış politika açısından bizim önceliklerimiz arasında bulunuyor” dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay, toplumu geren ve kutuplaşmaya neden olacak bir durum bulunduğunu ve kendilerinin bunu sağlıklı bulmadıklarını kaydederek, “Kırmadan da, dökmeden de dik durulabilen bir ilişki kurmak mümkündür. Ve bu hükümetin bunu adım adım başaracağına inanıyorum” dedi.

Özersay, önümüzdeki dönemde dış ilişkileri daha iyi bir duruma getirebilmek için ellerinden gelen çabayı ortaya koyacaklarını söyledi. 

“HER BAKANLIĞIN VERDİĞİ HİZMET ÖNEMLİ”

Her bakanlığın verdiği hizmetin önemli olduğuna işaret eden Özersay, koalisyonun bir bütün olarak hareket etmesinin zorunlu olduğunu ve bundan sonra memleketim diyerek geleceğe bakmak gerektiğini belirterek, bu vizyonla hizmet edeceklerini belirtti.

Özersay, sıkıntılı bir dönemden geçildiğini ve sorunların çözümünün zaman alacağını dile getirerek, “Siyasi istikrarsızlığın bu ülkeye sağlayacağı hiçbir şey yoktur. Ayaklarımızı yere sağlam basıp, hizmet üretmek zorunda olduğumuzun bilincindeyiz” dedi.

Özersay, konuşmasının sonunda Başbakakn Tatar’ın Maliye Bakanlığı’yla ilgili hikayesine atıfta bulunarak, “Bizde de en çok kaynak isteyen Ulaştırma Bakanlığı’dır. İsterseniz bakanı bir süre için Maliye Bakanı yapalım, kaynağı aktardıktan sonra da Maliyeyi geri veririz” dedi. 

Konuşmaların ardından bakanlar vatandaşların sorularını yanıtladı.

EN FAZLA SORU BAYBARS VE ATAKAN'A

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan en çok soru yöneltilen bakanlar olurken, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, kendisine yöneltilen ilk soruya “Bütün gece bekledim. Kimse soru sormayacak sanmıştım. Şimdi soru sorulunca çok heyecanlandım” yanıtını verdi.
Vatandaşların yağmurlardan etkilenen yollarla ilgili bir dizi soru alan Atakan, icraatlar ve tadilat isteyen yerler hakkında bilgi verdi. 
Gecenin sonuna doğru gazeteci Haluk Doğandor, İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars’ı emirnamelerle ilgili sorulara cevap vermemekle ve halkı yanlış bilgilendirmekle suçlayarak istifasını istedi. Baybars ise konuyla ilgili yanıltıcı bir bilgi vermediğini, Doğandor’un konuyu yanlış noktadan tutarak polemik yaratmaya çalıştığını söyleyerek, konuyla ilgili belgeleri okudu ve Doğandor’dan tekzip yazısı beklediğini ifade etti.

ÖZERSAY: MARAŞ AÇILIMINDA KESİNTİ YOK

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Maraş açılımı konusunda gelinen noktayı açıklayarak, çalışmanın hiçbir zaman kesintiye uğramadığını söyledi. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu tarafından rapor hazırlanarak, teslim edildiğini kaydeden Özersay, bir süredir bu konunun basında yer almama sebebinin, mahkeme kararını beklemek ve Rumların BM Güvenlik Konseyi’ne yaptıkları şikayet olduğunu belirtti.
Kendilerinin de mektup yollayarak, tedbir aldıklarını ve çeşitli temaslarda bulunduklarını kaydeden Özersay, Rumların murat ettiklerini elde edemediğini çünkü 1983-1984’de Güvenlik Konseyi’nin aldığı kararların hatırlatıldığını söyledi. Özersay, kendi adımlarının uluslararası hukuka ve insan haklarına uygun olduğuna işaret ederek, kimsenin hakkına halel gelmeyeceği için Rumların bunu engelleyemediğini ifade etti.
Geçmişte bu tür dış politika konularında çok şey söylenip, bir şey yapılmadığına dikkat çeken Özersay, kendileri fiilen harekete geçtikleri için dengeleri bozduklarını anlattı. 
Özersay, doğal gaz çalışmalarının da kısa süreli olmadığını, şu an için her şeyin yolunda gittiğini ve çalışmaların durdurulacağı yönündeki söylemlerin de doğru olmadığının ortaya çıktığını belirtti.

BAYBARS: BELEDİYE REFORMU 2020'DE

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars da, hazırlanan İmar Planı’nda Batı kısmının eksik kaldığını, 3 farklı İmar Planı çalışmasıyla eksikleri tamamlama yönünde adım atacaklarını ifade ederek, Tepebaşı ve civarında yaşanan imar sorununu da ilk kez duyduğunu ve değerlendireceğini söyledi. 
Belediyelerin de farklı noktalarda mali sorunlar yaşadığına işaret eden Baybars, belediye reformuyla ilgili tadil edilmesi gereken yasalar olduğunu ve ilgili adımların ağır ilerlediğini belirtti. Baybars, “Yerel demokrasi temsilcisi belediyelerin görüşleri de alınarak, bu konuyu 2020’de sonuçlandırmayı planlıyoruz” dedi.
Emlak ve gayrimenkul alanında geçen yıl yapılan, stopaj, KDV gibi kolaylıkların olumlu getirileri olduğunu belirterek, ihtiyaç varsa aynı düzenlemelerin yeniden yapılabileceğini söyleyen Baybars, Emlakçılar Yasası hakkında da ayrıntılı bilgi vererek, ülkedeki atıl durumdaki emlakların kamulaştırılması için yasa tasarısı hazırlayacaklarını belirtti.
Baybars, vatandaşlıklarla ilgili sorulara da bakanlığın web sayfasında ayrıntılı açıklamalar bulunduğunu ve oradan online başvuru yapılabildiğini hatırlattı.

SEYRÜSEFER GELİRİ MALİYE'YE

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan da, ülke genelindeki yollarla ilgili çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini belirterek, vatandaşların teknik konulardaki sorularını ayrıntılı şekilde cevapladı.
Atakan, Girne Antik Liman Projesi ve limanlarla ilgili atılacak adımların tamamlanmasıyla kapasitenin artacağını ve trafiğin daha da karmaşık hale gelmemesi için bir dizi tedbir alacaklarını belirtti.
Tolga Atakan, seyrüsefer gelirini Maliye Bakanlığı’nın aldığını hatırlatarak, bu tutarın akaryakıttan alınmasının adaletsizlik olduğu görüşünde hemfikir olduklarını, bu nedenle başka çözümler üretmek gerektiğini söyledi. 
Toplu taşıma noktasında ada genelinde yürütülen çalışmaların ilk etabını Girne’de hizmete koymak üzere olduklarını kaydeden Atakan, ada kart ile denetimlerin de daha sağlıklı olacağını söyledi.
“Siyasi parti katkılarından keselim yol yapalım” söyleminin espri değil, çağrı olduğuna işaret eden Atakan, 19 ayda ilk kez bu dönemde bir şey yapabilecek duruma geldiklerini kaydetti.

AMCAOĞLU: YOL TAMİRİ İÇİN 12 MİLYON KAYNAK

Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu ise, sektörlerin sıkıntılarını inceleyip, çözümler aradıklarını ve otomotiv sektöründe atılan adımla 106 milyonluk gelir elde ettiklerini belirtti.
Tapu harcı, stopaj gibi farklı konularda da değişikliğe gitmek için çalıştıklarını kaydeden Amcaoğlu, yol tamiri için 5 ihaleye çıktıklarını ve 12 milyonluk kaynak ayırdıklarını söyledi.
Vergi düzenlemesinde 3 aşamalı paketin hazırlandığını, Hukuk Dairesi’ne sunulduğunu ve yeni yılda geçirmeyi amaçladıklarını söyleyen Amcaoğlu, 100 milyonluk yatırımın önünü tıkayacak şansları olmadığını belirterek, casinoların dünya genelinde kabul gören kurallarla izinlendirilmesine devam edileceğini kaydetti.

SUCUOĞLU: GENEL SAĞLIK SİGORTASI HAZIR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, 30 yıldır hedefine ulaşamayan Genel Sağlık Sigortası projesinin hazır olduğunu ve 20 gün önce Ankara ziyaretinde protokolünü hazırladıklarını kaydetti.
Sucuoğlu, bu tasarının Haziran 2020’de Meclis’e gönderileceğini ve 2022’ye kadar ilk yarısını uygulamaya konmasını amaçladıklarını belirtti. Yasanın çok detaylı çalışmalar gerektirdiğine işaret eden Sucuoğlu, paydaşlarla titizlikle adım attıklarını söyledi.
Sucuoğlu, özel sektörü cazip hale getirmek için yasa tadili yaptıklarını ve ciddi haklar sağlayarak, istihdam rakamını arttırmayı planladıklarını belirtti. Sucuoğlu, sigorta aflarıyla ilgili de detaylı bilgi verdi.
Ülkede 5 bin 601 kayıtlı engeli olduğunu ve hazırlanan yasayla bu kişileri 4 duvardan kurtararak, yaşamın içine katmanın amaçlandığını belirten Sucuoğlu, engelsiz yaşam evinin 2. etabının ihale aşamasına geldiğini söyledi.

OĞUZ: TALEPLER DEĞERLENDİRİLECEK

Tarım Ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz ise, balıkçı barınaklarıyla ilgili yapılan çalışmaları anlatarak, bu konudaki talepleri en kısa zamanda değerlendireceklerini dile getirdi.
Atık sularla ilgili çalışmaların 4’e bölündüğünü, birinin başlatıldığını ancak diğer 3’ünün durdurulmuş olduğunu anlatan Oğuz, bu projeler için devam kararı alındığını, tarımsal tünelleme konusunu da 2. etap tamamlandıktan sonra paylaşacağını söyledi.
Oğuz, damızlık küçükbaş hayvan için çalışma yapıldığını ancak büyük başta eksiklik gözlemlemediklerini kaydederek, “Üretimi arttırmak, kontrolsüz ve plansız büyümeyi getirir” dedi.

ÜSTEL: KUMARHANE YASASI VATANDAŞI RAHASIZ ETMESİN

Turizm Bakanı Ünal Üstel, Yerel idareye en büyük getirisi olan sektörün turizm ve bunu sağlayan oteller olduğunu ifade ederek, yatırımı teşvik ederken, var olan rahatsızlıkları dengede tutmak ve herkesin yararına olacak adımlar atmak için çalıştıklarını söyledi.
Üstel, yapılan kumarhane yasasının da vatandaşı rahatsız edecek bir durumu olmadığını ve kamuoyunda dolanan yerli halkın kumarhaneye girebileceği söylemlerinin de kesinlikle doğru olmadığını belirtti.

ÇAVUŞOĞLU MALİYE'YE İŞARET ETTİ

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, 20 yıldır Girne’ye okul yapılmadığı eleştirilerini şöyle cevapladı;
“Yıllardır okulları genişleterek, ihtiyaç karşılamaya dönük adımlar atıldı. En sonunda öğrencileri sığdırmak için özel okuldan derslik kiraladık. Bu konuda titiz çalışıyoruz. Püsküllü’de okul yapımına başladık. Karakum ortaokulu da 2020’de tamamlanır inşallah. Maliye söz verdi” dedi.
Çavuşoğlu, yıllardır ülke planlamasının yapılmamasından kaynaklanan sorunları aşmak için çok çalıştıklarını kaydetti.

TATAR: DEVLETE AİT HAVA YOLU DOĞRU OLMAZ

Başbakan Ersin Tatar, yeni hava yolu şirketi kurma konusuna devletin dahil olmasının doğru olmadığını belirterek, “Siyaset girince neler oluyor gördük. Bu işi özel teşebbüsle çözmeliyiz zaten bizim bütçemizle bunu yapmanın da imkanı yok” dedi.

 

 

Haberler Haberleri