2020 Olimpiyatları Tokyo’da yapılacak… Hatırlayacaksınız, bu olimpiyatlar için İstanbul da aday kentlerden biriydi. Üstelik 2020’den önceki olimpiyat oyunları için de aday olan ama bir türlü kazanamayan İstanbul, bu kez tecrübe kazanmış bir kent olarak iddialıydı… Olimpiyatların İstanbul’da yapılmasının önemini ortaya koyan iyi bir tanıtım ve projelendirme hazırlandı. Etkileyici bir sunum yapıldı. Bu kez olacaktı, olimpiyatların İstanbul’da olması sağlanacaktı… Yapılan değerlendirme ve oylamalar sonucunda 2020 olimpiyat oyunları için iki önemli kent finale kaldı. Biri beklendiği gibi İstanbul diğeri de Tokyo…Final oylamasından önce Uluslararası Olimpiyat Komitesi yetkilileri her iki ülkeye de şu soruyu sordu: “Doping, olimpiyat oyunları için büyük bir sorun. Özellikle ülkeniz sporcularının, doping yapmaması için ne gibi tedbirler almayı düşünüyorsunuz?” İstanbul kenti için orada bulunan Türk yetkililerin verdiği yanıt açıktı: “Doping yapan sporcular için en ağır cezalandırmayı öngören ve taviz vermeyen bir düzenleme en kısa sürede hayata geçirilecektir. Belki de olimpiyatların Tokyo’da olmasını sağlayan bu soruya Japon yetkililerin verdiği yanıt ise çok daha çarpıcıydı: “Bir Japon sporcunun doping yapması onun onursuz olduğunu gösterir. Japon sporcular daima onurları için yarışırlar, bu nedenle sporcularımızın doping yapması söz konusu değildir. Tüm uğraşımız onurlu sporcular yetiştirmektir.” Bu yanıt size çok hamasi gelebilir. Ancak bir bireyin taşıdığı ve taşıması gerektiği tutum ve değerler üzerinden bakıldığında ne denli anlamlı bir yanıt olduğu rahatlıkla görülebilir. Sadece kazanmak için değil, onuruyla yarışan sporcu yetiştirmek…
Tutumlar, insan davranışlarının en önemli tayin edicilerinden biridir. Bireylerin tutumları, sevgilerini, nefretlerini ve davranışlarını önemli ölçüde etkilemektedir. Tutum, en genelde bir kimsenin herhangi bir olay, eşya ve insan grubuna yönelik olumlu veya olumsuz davranış gösterme eğilimidir. Buradaki tanımlardan da anlaşılacağı gibi tutumlar, insanların değişik durumlarda nasıl davranacağı ile ilgili birçok özeliği içermektedir. Kısacası tutum gözlenebilen bir davranış değil, davranışa hazırlayıcı bir eylemdir. Öyleyse bireyler ilk önce, o tutum objesi hakkında bazı bilgiler edinirler. Sonra onu duygusal bir tepki olarak ifade eder, en sonunda da onu davranışa dönüştürür.
Öte yandan eğitim bilimi kuramları da tutum ile öğrenme arasında da yüksek düzeyde bir ilişki olduğunu söylemektedir. Öğrencilere kazandırılacak olumlu tutum ve değerler öğrenmeyi kolaylaştırmakta, öğrenci ve öğretmen başarısını artırmaktadır.
Kısacası, kanımca eğitim sistemimizde en çok ihtiyaç duyduğumuz şey de budur: Tutum ve değerler… Belki de artık çocuklarımıza ezbere bilgi yüklemek yerine onlara olumlu tutum ve değerler kazandırma hedefi, vazgeçilmez olgularımızdan biri olmalıdır…
Yarışmacı sınavlar, eleyici modeller yerine üst düzey düşünme becerileri geliştiren, tutum ve değerli dikkate alan yaklaşımları işe koşmalıyız… Eğitimimizi değiştirmeliyiz, yoksa fakında bile olmadan biz değişeceğiz hem de istemediğimiz bir biçimde…
-------------------------------------------------------
Aklınızda Bulunsun
Türkiye’de Dershane Karmaşası Devam Ediyor
Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’nin, dershanelerin okula dönüşümünü öngören yasayı iptalinin ardından günlerdir TC. Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırlayacağı yeni yönetmelik bekleniyordu. TC Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı geçtiğimiz hafta beklenen açıklamayı yaptı. Bakan Avcı’nın açıklamalarından satır başları şöyle:
• Özel okula, anaokuluna, ilkokula, ortaokula, liseye, özel etüt eğitim merkezi ve çeşitli kurslara dönüşmek isteyen kurumların dönüşebilecek.
• Bu kurumlara dönüşmek istemeyenler ise faaliyetlerin ‘özel öğretim kursları’ adı altında yapacaklar.
• Özel öğretim kursu adı altında faaliyet yapanlar Talim ve Terbiye Kurulu tarafından onaylanmış olan kurs çerçeve yönetmeliğinde sınıflandırılan, bilim gruplarından istedikleri en fazla üç tanesinden kurs açabilecek.
• Sınıfların öğrenci kontenjanı 16’yı geçemeyecek.
------------------------------------------------------------
Biliyor muydunuz?
Öğretmen Nakilleri
Genel ortaöğretim ve mesleki teknik öğretim kadrolarında bulunan öğretmenlerin yer değiştirme işlemleri tamamlandı. Öğretmenlerin nakil aldıkları okullar Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi web sitesinde yayımlandı.
Nakil listesine bakıldığında, öğretmenlerin karpaz bölgesindeki okullardan kent merkezindeki okullara nakil aldığı rahatlıkla görülebilir. Bu durumumun hem eğitim sisteminin verimli çalışmasını hem de o bölgedeki öğrencilerin pedagojik gelişimlerini olumsuz yönde etkilediği aşikar… Öğretmenlerin atanma, görevlendirme ve yer değiştirme esaslarına ilişkin yeni anlayışlara ihtiyaç duyulduğu da bir gerçek…
--------------------------------------------------------------
Anlayana Gülmece
Şikayet
Temel, öfkeyle kitapevine gelir ve şikayetlerini sıralamaya başlar:
- "Geçen hafta sizden bir kitap aldım ama hiç beğenmedim. Öylesine uzun ve sıkıcıydı ki anlatamam. Üstelik kitap da o kadar çok karakter vardı ki, hiçbirini aklımda tutamadım. Kitabın konusunu bile anlayamadım.”
-
Satıcı şöyle bir bakar ve yanıt verir:
- "Demek geçen hafta bizim Telefon Rehberimizi götüren sizdiniz."