DOKTORLAR BAŞHEKİMLİKLERE BAŞVURACAK, ÖZEL HASTANELERLE PROTOKOL İKİNCİ AŞAMA!
Kamu hekimlerine ikinci iş yasağının RESMEN başlamasıyla özel hastanelerde çalışan kamu doktorları dün hasta kabul etmedi.
Sağlıkta ‘yeni dönemi’ başlatan Sağlık Kurumları Ücretleri Tarifesi Tüzüğü’ne göre kamu hekimleri bugünden itibaren başhekimliklere ‘özel hasta bakma istemini’ başvuruyla iletecek.
Yapılan başvurular sonrasında başhekimlikler ilk etapta devlet hastanesi içerisindeki imkanları göz önünde bulundurarak, Bakanlığı bu konuda bilgilendirecek. Protokol imzalanması bu aşama sonrası gündeme gelecek…
Ayşe GÜLER
Kamu hekimlerine ikinci iş yasağı başladı, sağlıkta ‘yeni döneme’ belirsizliklerle girildi.
Yasağın RESMEN başlamasıyla özel hastanelerde çalışan kamu doktorları dün hasta kabul etmedi.
Özel sağlık kuruluşlarını veya bazı birimlerini ‘Devlet Hastanesi’ bünyesine dahil edecek Tüzük ise özel hastaneleri memnun etmedi.
Özel hastane yetkilileri, tüzükte belirsiz noktalar olduğuna işaret ederek, talep edilen düzenlemeler ilgili Sağlık Bakanlığı’na yazılı öneri sunmak için çalışmalara başladı.
Bakanlık bu hafta içerisinde protokolü imzalamayı hedeflese de birçok özel hastane bu konudaki kesin tavrını belirleyemedi…
Sağlıktaki hareketlilik sürerken, Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği (KTSÇHB), kamu hekimlerinin ikinci iş yapmalarıyla ilgili yasal sürecin başlatılması konusunda bugün Sağlık Bakanı’na ve yarın da Ombudsman’a şikayet dosyaları sunuyor.
TÜZÜK, ÖZEL HASTANELERİ MEMNUN ETMEDİ… Sağlıkta yeni süreç işlemeye devam ederken, özel sağlık kuruluşlarını veya bazı birimlerini ‘Devlet Hastanesi’ bünyesine dahil edecek Tüzük, özel hastaneleri memnun etmedi. Özel hastane yetkilileri, tüzükte belirsiz noktalar olduğuna işaret ederek, Sağlık Bakanlığı’na yazılı öneri sunmak için çalışmalara başladı.
Doktorlar bugün başhekimliklere başvuracak…
Sağlıkta bir yanda yeni dönemle ilgili tartışmalar sürerken, diğer yandan da süreç işlemeye başladı.
Sağlık Kurumları Ücretleri Tarifesi Tüzüğü’ne göre kamu hekimleri bugünden itibaren başhekimliklere ‘özel hasta bakma istemini’ başvuruyla iletecek.
Yapılan başvurular sonrasında başhekimlikler ilk etapta devlet hastanesi içerisindeki imkanları göz önünde bulundurarak, Bakanlığı bu konuda bilgilendirecek.
Devlet hastanelerinin yetersiz kalması durumda ise Sağlık Bakanlığı ile özel sağlık kuruluşları arasında protokol imzalanacak.
Protokol özel hastanelere gönderilecek
Özel hastaneler ve Sağlık Bakanlığı arasında imzalanacak protokol bugün itibariyle tüm kurumlara gönderilecek.
Protokolü inceleyip, yapacakları değerlendirmelerin ardından özel hastaneler kararını Sağlık Bakanlığı’na iletecek.
Bakanlık, bugün Girne’deki özel hastanelerle görüşecek…
Öte yandan Sağlıkta ‘yeni dönemle’ ilgili Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana ve Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Müdürü Dr Mustafa Altıngüneş’in görüşmeleri 2 gündür devam ediyor.
Önce Lefkoşa, dün de Mağusa’daki özel hastanelerle görüşen bakanlık, bugün de Girne’deki özel hastane yetkilileriyle bir araya gelip, nabız yoklayacak.
KTSÇHB Sağlık Bakanlığı ve Dizdarlı’ya şikayet dosyası sunacak
Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği (KTSÇHB), kamu hekimlerinin ikinci iş yapmalarıyla ilgili yasal sürecin başlatılması konusunda bugün Sağlık Bakanı’na ve yarın da Ombudsman’a şikayet dosyaları sunuyor.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
DOKTORLAR ‘ÖZEL HASTA BAKMA’ İSTEMİYLE BAŞHEKİMLİKLERİNE BAŞVURACAK
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana:
“Kamu hekimleri, başhekimlere başvuracak, süreç işleyecek”
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, sürecin işlemesi için kamu hekimlerinin bugünden itibaren hastane başhekimliklerine ‘özel hasta bakma’ istemine yönelik başvurularını ileteceklerini söyledi, bu konuda ilk etapta hastane içerisindeki imkanların göz önünde bulundurulacağını ifade etti.
Deniz Dana, hastanelerin yetersiz kalması durumda yurttaşlara verimli hizmet verilebilmesi için özel sağlık kuruluşları ile Sağlık Bakanlığı arasında protokol imzalanacağını kaydetti.
DENİZ DANA: “HEDEF; CUMA GÜNÜNE KADAR PROTOKÜLÜ İMZALAMAK”…Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana ise hazırlanan tüzüğe bazı noktalarda eleştiriler yöneltilmekle birlikte genel anlamda olumlu bir yaklaşımın söz konusu olduğunu ifade ederek, Cuma gününe kadar birçok kurumla protokol imzalamayı hedeflediklerini aktardı.
Özel hastanelerle art arda görüşme…
Deniz Dana, hazırlanan tüzük doğrultusunda dün ve önceki gün Mağusa ve Lefkoşa’daki özel hastane yetkilileriyle görüşerek, bilgi alışverişinde bulunduklarını söyledi.
Dana, Girne’deki özel hastanelerle de en geç bu sabah bir araya gelmeyi hedeflediğini dile getirerek, hazırlanan tüzüğe bazı noktalarda eleştiriler yöneltilmekle birlikte genel anlamda olumlu bir yaklaşımın söz konusu olduğunu ifade etti.
“Ortaya çıkan sonucu Maliye Bakanlığı ile paylaşacağız”
Bugün Sağlık Bakanlığı hukukçuları ve süreci takip eden teknik ekiple değerlendirmede bulunacaklarını da aktaran Deniz Dana, ortaya çıkan sonucu Maliye Bakanlığı ile paylaşacaklarını ifade etti.
Deniz Dana, bugünden itibaren özel hastanelerle protokol imzalamak istediklerini, Cuma gününe kadar birçok kurumla protokol imzalamayı hedeflediklerini aktardı.
OZANKAYA: “BELİRSİZLİK SÜRÜYOR”… Mağusa Yaşam Hastanesi Başhekimi Dr Türker Ozankaya, tüzüğün hayata geçmesine rağmen sağlıktaki belirsizliğin halen sürdüğünü söyledi, tüzükte bazı noktalarda değişiklik yapılması gerektiğine işaret etti.
Mağusa Yaşam Hastanesi Başhekimi Dr Türker Ozankaya:
“Kamu çalışıp, hastanemizde de hizmet veren doktorlar tercih yapacak”
Mağusa Yaşam Hastanesi Başhekimi Dr Türker Ozankaya, tüzüğün hayata geçmesine rağmen sağlıktaki belirsizliğin halen sürdüğünü söyledi, tüzükte bazı noktalarda değişiklik yapılması gerektiğine işaret etti.
Ozankaya, yürürlüğe giren tüzüğün özel hastanelerle protokol imzalanacak noktada olmadığını da dile getirerek, belirsizliğin devam edeceğini, mahkemenin verdiği 6 aylık süre dolmadan bu çalışmaların yapılması gerektiğini, geç kalındığını dile getirdi.
Şu anda hastanede sözleşmeli olup part time hizmet veren 4 doktor bulunduğunu, bu doktorlarla ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını belirten Ozankaya, buna rağmen kamuda çalışıp hastanede de hizmet veren 4 doktorun tercih yapmak zorunda olduğunu ifade etti.
Ozankaya, özel hastanede hizmet veren kamu doktorlarının istifa edip sözleşmeli personel statüsüne geçmeleri halinde ise herhangi bir sıkıntının yaşanmayacağını da söyledi.
“Değişiklik önerilerini yazılı olarak Sağlık Bakanlığı’na sunacağız”
Ozankaya, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana ve Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Müdürü Dr Mustafa Altıngüneş’in hastaneyi ziyaret ederek, bilgi aldıklarını söyledi.
Yapılan görüşmede tüzük ile ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Ozankaya, “Prensip itibariyle devlet hastanelerindeki doktorların bizde çalışması bizim açımızdan sorun yaratmazdı. Tüzükteki bazı hususlar, noktalar işleyebilirlik açısından rantabl değildi, bunları aktardık” dedi.
Ozankaya, tüzük doğrultusundaki değişiklik önerilerini yazılı olarak Sağlık Bakanlığı’na sunacaklarını da aktardı.
“Protokol imzalayıp, imzalamayacağımıza karar vermedik”
Devlet hastanelerinde tam gün uygulamasına benzer bir uygulamanın başarılı olabilmesi için Genel Sağlık Sigortası’nın hayata geçmesi gerektiğini vurgulayan Ozankaya, tüzükte gerekli düzeltmeler yapılıp yapılmadan Sağlık Bakanlığıyla protokol imzalayıp, imzalamayacaklarına karar vermediklerini de kaydetti.
“Özel hastaneler mali açıdan kötü durumda”
Ozankaya, özel hastanelerin şu anda mali açıdan kötü durumda olduğunu ifade ederek yeni dönemde mali açıdan yaşanacak sıkıntıyı şöyle özetledi: “Tüzükle birlikte ameliyat ve muayenelerde hastadan ücret alındığında tümü oluşturulacak Sağlık Fonu’na aktarılacak. Masraflar, özel hastaneye masraflarını 1 ay sonra fatura karşılığı ödenecek. Bu bizim oldukça kötü bir şey… Sağlık Bakanlığı’nın yapacağı ödeme 1-2 ay sonra aldığımızda, bu durum mali sıkıntıya düşmemize neden olacak”
MERT: “TÜZÜK, YETERLİ DEĞİL”…Mağusa Tıp Merkezi Yöneticilerinden Hanife Mert, hazırlanan tüzüğün yeterli olmadığını ifade ederek, bu konuda hem hastane hem de doktorların karar verme noktasına gelemediklerini söyledi
Mağusa Tıp Merkezi Yöneticilerinden Hanife Mert:
“Karar verme noktasına gelmedik”
Mağusa Tıp Merkezi Yöneticilerinden Hanife Mert, kamuda çalışan doktorların şu anda hastanede hasta kabul etmediğini belirterek, yeni döneme girilmesinin ardından hastanede de ciddi sessizlik yaşandığını ifade etti.
Mert, Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı protokolü bugün hastaneye göndermelerinin ardından gerekli incelemeyi yaparak, değerlendireceklerini söyledi.
“Biz hastane onlar da doktor olarak bu konuda karar verme noktasına gelemedik” diyen Mert, yürürlüğe giren tüzükte net olmayan noktaların bulunduğunu kaydetti.
Mert, tüzüğün hem hastane hem de çalışacak doktorlar için yeterli olmadığını da sözlerine ekledi.