Şu UBP’nin piyango bileti hikayesine dair herhangi bir açıklama yapılmadı. İşlenilen suça hem Maliye Bakanlığı hem de UBP yetkilileri sessiz kaldı.
Satılan biletlerin paraları bir yerlere giderken, ‘bir umut belki bana çıkar’ diye bilet alan vatandaş, umudunun yanından bile geçmedi, çünkü piyango biletlerinin çekilişi yapılmadı.
Sayısını artık unuttum, kaç kez yazdım, gündeme getirdim, ses seda yok.
Ama bu konuyu öyle birkaç kez yazıp kapatacak değilim. Ne 15 Kasım 2010’nda ne de 20 Temmuz 2013’te çekileceği duyurulan ancak çekilmeyen bir tek yetkilinin bile bu durumu araştırmamasını şiddetle kınarken, konuyu gündeme tutmaya devam…
O zaman gelin Eski Gelir ve Vergi Dairesi Müdürü Göksel Saydam’ın söylediklerine, uyarılarına bakalım…
Saydam, önemli noktalara işaret ederken, umudumuz yetkililerin de bundan bir ders çıkarıp konuya değinmeleri…
“Fayka hanım, iyi günler,
20 Ağustos 2013 tarihli Yenidüzen Gazetesindeki köşenizde eleştirmiş olduğunuz “UBP’nin Piyango Bileti Hikâyesi” başlıklı yazınızı okudum ve ilginizi takdirle karşıladım. Yazınızın konusunu oluşturan Piyango Bileti suretini incelediğim zaman bu bilet üzerinde “GELİR VE VERGİ DAİRESİ BELGE ONAYI” mührünü göremedim.
Şayet yayımlamış olduğunuz bu bilet gerçek bir biletin sureti ise (ki zannedersem böyledir) bu durumda sözkonusu piyango biletleri Maliye Bakanlığının onayı olmadan satışa çıkarılmıştır ki bu aşağıdaki yasal dayanaklar dolayısıyla bir vergi suçu olduğu kadar Fasıl 74 Piyangolar Yasası uyarınca da bir suç olduğu kanaatindeyim.
(a) 27 Ocak 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 15 no’lu KDV Tebliğinin 4(2). maddesine istinaden düzenlenen Cetveli (EK1) 24’cü sırasında “Bedel İhtiva Eden Her Türlü Piyango Biletleri” Gelir ve Vergi Dairesi tarafından “ONAYA TABİ BELGE” kapsamında bulunmaktadır.
(b) Bu belgelerin basımı, bahse konu Tebliğ’in 2. ve 3. maddeleri uyarınca “ANLAŞMALI MATBAA” yetkisi olan basım evlerinde yapılacağı; bunun aksine yapılacak işlemlere neden olanlar hakkında 12(1). maddesine istinaden cezai yaptırımlar uygulanacağı da kurala bağlanmıştır.
(c) Ayrıca, bu Tebliğin 12(2). maddesi kuralları, Tebliğ’de belirtilen esaslara göre onaylatılmamış olan veya hazırlanmamış belgelerin geçersiz olduğu ve hiç düzenlenmemiş gibi işlem gördüğünü açıklamıştır.
(d) 31.12.2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “KDV Oranları Tüzüğü’nün” Cetvel II, Kısım B’nin 6. maddesi, diğer kurumlar ile sivil toplum örgütleri yanında siyasi partiler tarafından düzenlenen piyango ve balo biletleri bedellerini %5 oranında KDV tabi tutmuştur.
(e) Öteyandan Fasıl 74 Piyangolar Yasası KKTC’deki Özel Piyango düzenleme işlemlerinin izin ve denetimi yetkisini Maliye işleriyle ilgili Bakanlığa vermiştir. Şayet bu Yasanın ilgili kuralları ve KDV yükümlülükleri yerine getirilmemiş ise bu konuda cevap vermesi gereken makam Maliye Bakanlığıdır.
Yukardaki yasal dayanaklardan da anlaşılacağı gibi sözkonusu piyango biletlerinin çekilip çekilmediği, kazanan olup olmadığı veya halka duyurulup duyurulmadığı konuları yanında daha da önemli olan satılan bilet bedellerinden devletin alacağı olan %5 oranındaki KDV’nin UBP tarafından devlete ödenip ödenmediği ve gerekli diğer yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediği konusudur.
Sizi toplumsal duyarlılığınızdan dolayı kutlar ülkenin başıboşsuzluğunun düzeltilmesi hakkındaki eleştiri ve görüşlerinizin devamını rica eder sayılar sunarım.
Göksel R. Saydam
Emekli Gelir ve Vergi Dairesi Müdürü ve Yetkili Muhasip Murakıp”
***
PM’den 10 itiraz…
CTP, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından hükümeti kurmakla görevlendirildi ve en geç Perşembeye kadar hükümeti kurmalı ya da görevi iade etmeli…
Süreç hızlı ilerliyor, pazarlıklar sürüyor, belki siz bu yazıyı okurken, yeni hükümet için anlaşılmış olacak ya da halen daha son kozlar masaya konacak.
CTP hükümeti kurma çalışmaları sırasında titiz davrandı, her an tabanına sordu, sadece başkan ve Mekez Yönetim Kurulu üyelerinin kararı ile yola çıkılmadı.
Her adımı hem ilçe yönetimlerine hem de Parti Meclisi’nde tartıştırdı. Uzunca saatler süren toplantılarda kimi zaman tansiyon yükselmedi mi? Tartışma olmadı mı? tabi ki oldu. Ama, yine de alınacak her karar oylandı.
Geçtiğimiz gece de CTP, PM’sini topladı. Çok zor bir geceydi. Çünkü UBP ile pazarlık yapılması da gündemdeydi. DP inatçı olunca, CTP de istediği reformları yapmak isteyince, hükümet koşullarını zorlayacaktı. Bu nedenle ilçelerden gelen görüşler PM üyeleri ile paylaşıldı, DP ile hükümetin kurulmasını isteyenlerin yanı sıra, UBP ile görüşülsün, UBP ile kesinlikle olmaz veya muhalefette kalalım fikirleri tartışıldı.
Ve sonunda, önceki akşam ‘tüm seçenekler değerlendirilmesi, UBP ve DP ile görüşülmesi’ seçeneği oylandı, 50’yi aşkın Meclis Üyesi’nin katıldığı oylamada 10’a yakın üye buna ret oyu kullandı ve sonuç oy çokluğu ile belirlendi.
***
Bakan kimler olacak?
CTP eğer hükümeti kurmayı başarabilirse, olası ‘bakanlarda’ konuşulmaya başlandı.
Dışişleri Bakanlığı için Özdil Nami’nin ismi sıkça dillendirilirken, Sibel Siber’in ismi de Sağlık Bakanlığı için geçiyor ancak kimi bilgiler de bu bakanlığa Ahmet Gulle ismini veriyor.
Meclis Başkanlığı için daha önce de belirttiğimiz gibi iki isim konuşuluyor; Sibel Siber veya Ömer Kalyoncu. Siber’in Sağlık Bakanı olması durumunda, Meclis Başkanlığı’nda Ömer Kalyoncu ismi ağırlık basıyor.
***
Meclis yine ‘başkanı’ seçemeyecek
Öyle görülüyor ki bugün Meclis Başkanlık Divanı seçimi yine yapılamayacak. Hatırlanacağı üzere hükümet kurma çalışmaları nedeniyle geçtiğimiz haftanın gündeminde olan seçim yapılamamış ve Başkanlık Divanı’nın seçimi bugüne ertelenmişti.
Ancak, hükümetin kurulamaması nedeniyle bugün de bu seçimin gerçekleşmesi beklenmiyor.
Muhtemelen Meclis açılacak, gündemdeki bu madde önümüzdeki bir tarihe ertelenip, kapanacak.