Ukrayna ordusu seferberlik ilan etti

Ukrayna ordusu Rusya'nın Kırım'a askeri yığınak yapması üzerine tam seferberlik ilan etti.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Ukrayna'nın felaketin eşiğinde olduğunu söyledi. Kırım'da Ukrayna askerleri, üslerini kuşatan Rus askerleriyle karşı karşıya gelirken, Rus birliklerinin Ukrayna sınırının diğer bölgelerinde siper kazmaya başladığı haberleri geliyor.

'Rusya G8'den çıkarılır'
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'nın dünyanın en gelişmiş sekiz ülkesinin oluşturduğu G8 grubundan çıkarılabileceği uyarısında bulundu. Kerry Rusya Federasyonu Başkanı, bu durumun devam etmesi halinde 4-5 Haziran'da Soçi'de yapılacak G8 zirvesinin iptal edileceğini söyledi, "21'nci yüzyılda, başka bir ülkeyi uyduruk bir bahaneyle işgal ederek 19'uncu yüzyıldaymışsınız gibi davranamazsınız" dedi. ABD, Fransa ve Kanada'nın ardından İngiltere de Soçi zirvesinin askıya alınması konusunda hazırlıklara başladı. Rusya'nın eylemlerinin Avrupa'da barış ve güvenliği tehdit ettiğini söyleyen NATO, olağanüstü toplandı.
ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'nın asker sevkiyatıyla Ukrayna'nın egemenliğini ihlal ettiğini söyledi.
Russian askerleri, havaalanları ve telekomünikasyon merkezleri dahil tüm stratejik binaları işgal etmiş durumda.
Doğudaki Donetsk kentinde, feshedilen Berkut adlı özel polis polis birliği üyeleri üniformalarıyla Rusya yanlısı bir yürüyüşe katıldı.
Ukrayna ulusal güvenlik yetkilileri Pazar günü bir dizi karar açıkladı.
Silahlı Kuvvetler'e "savaşa hazırlık" talimatı verilirken yedeklerin silah altına alınması kararlaştırıldı.
Nükleer santraller dahil, tüm stratejik noktalarda güvenlik önlemleri artırıldı, Ukrayna hava sahası tüm askeri uçuşlara kapatıldı.
Bu arada, Ukrayna, Kırım'daki iki limandan sahil güvenlik gemilerini çekti.
Simferopol'ün güneyindeki Perevalnoye bölgesinde Ukrayna ordusuna ait askeri tesis Rus askerlerince kuşatıldı.
Sivastopol'daki Ukrayna donanma üssü Rus askerlerinin eline geçti.

 

Birleşmiş Milletler Ukrayna için acil toplandı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Ukrayna için acil toplandı. Ukrayna, ABD, Fransa ve Çin'e, Rusya'nın Budapeşte Momenrendumu'na uyması için müdahaleye acil tepki göstermeye çağırdı.
Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi, Rus ordusunun Ukrayna sınırlarında görev yapmasına onay vermesi üzerine acil bir araya gelen BMGK üyeleri, toplantının formatını eleştiren Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin'in itirazı üzerine toplantıya 10 dakika ara verdi.

Kırım'daki son gelişmelerle ilgili toplanan BMGK öncesinde açıklama yapan Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Yuriy Sergeyev, Rus askerlerinin halihazırda Rusça konuşan halkı korumak gibi illegal bir gerekçeyle Ukrayna'nın Kırım'daki topraklarına girdiğini bildirdi.

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı bu saldırısının hareketinin uluslararası hukukun ciddi bir şekilde ihlali olduğunu ifade eden Sergeyev, Rusya'nın gerek BMGK'nın daimi üyesi olarak gerekse 5 Aralık 1994'te Budapeşte Memorandumu'nda, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'nın bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğüne karşı sorumluluklarına uymadığını dile getirdi.
Ülkesinin ABD, Fransa ve Çin'den, Rusya'nın Budapeşte Memorandumu'na uymaları konusunda garantör ülke olarak Ukrayna'ya müdahaleye acil tepki gösterilmesi çağrısı yaptı.
Sergeyev, Rusya'nın BM Sözleşmesini çiğnediğini dile getirerek, BM'ye bütün üye devletlere yaptığı çağrıda ise herhangi bir ülkenin, bir başka ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğüne karşı uyma sorumluluklarının yerine getirilmesini
sağlama çağrısında bulundu.
Sergeyev, dün BMGK'nın konsültasyon toplantısı dışında, Avrupa Komisyonu'yla toplantıları olduğunu dile getirdi.

 

Gösteriler Ukrayna'nın doğusundaki kentlere sıçradı

Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin, Rus ordusunun Ukrayna sınırlarında görev yapmasına onay vermesinin ardından, Kırım'da gerginlik arttı. Olaylar Ukrayna'nın doğusundaki Harkov ve Donetsk şehirlerine de sıçrarken, Kırım Tatarları şu ana kadar olaylara karışmayarak, itidal çağrısında bulunuyor.
Ukrayna'da meydana gelen olayların ardından Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in görevinden azledilmesi, ülke genelinde gerginliği artırdı. Bu süreçte en kritik konumda ise Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti bulunuyor.

Kırım devlet kurumlarında işgal

Kırım'da parlamento binası, başbakanlık, havaalanı ve devlet televizyonunun silahlı ve kamuflajlı kişiler tarafından işgal edilmesi gerginliği artırıken, Rusya Parlamentosu'nun akşam saatlerinde Rus ordusunun Ukrayna sınırlarında görev yapmasına onay vermesi, olayları daha da kritik bir aşamaya getirdi.
Önceki akşam saatlerinde Sivastopol'den Akmescit yönüne ilerleyen Rus tankları ve askerlerinin, Kırım'a olası bir askeri müdahale için hazır bekletildiği belirtiliyor. Ayrıca Sivastopol'de de Rus tanklarının yer değiştirdiği görüldü. Ayrıca Ukrayna Savunma Bakanlığı Rusya'nın Kırım'a ek 6 bin asker gönderdiğini açıkladı. Rusya ise Kırım'daki askeri hareketliliği yalanlamayarak, "bu durumun Rusya-Ukrayna arasındaki varolan anlaşmalar çerçevesinde doğal" olduğunu savunuyor.

Olaylar Ukrayna'nın doğusuna sıçradı

Ukrayna'da devam eden siyasi belirsizlik, ülkenin doğusunda da etkisini göstermeye başladı. Bugün ülkenin doğusundaki Harkov ve Donetsk şehirlerinde Rusya yanlısı gösteriler düzenlendi. Harkov'da Rusya yanlısı göstericiler belediye binasına girmeye çalıştı. Çıkan arbede sırasında çok sayıda yaralının olduğu belirtildi.
Donetsk'te ise valilik binasına yürüyen Rusya yanlısı göstericiler binadaki Ukrayna bayrağını indirerek yerine Rusya bayrağı astı.

Kırım Tatarları itidal çağrısı yapıyor

Tüm bu olaylar karşısında ise Kırım Tatarları itidal çağrısı yaparak sakinliğini koruyor. Tatarları olaylara karışmamaya ve evlerinde durmaya çağıran Kırım Tatar Meclisi, Kırım Parlamentosu'nun aldığı referandum kararının ise yasal olmadığını açıkladı.
Kırım Tatar Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov, yaptığı açıklamada, Tatarların mahallelerinde duracağını kaydetti. Parlamento ve başbakanlık binalarını planlı şekilde işgal edildiğini kaydeden Çubarov, şunları söyledi:
"Silah gölgesinde referandum yapılamaz, referandum olsa bile bunun üç ayrı etnik grup arasında olması gerekiyor. Türkiye, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve diğer ülkelerin devreye girmesini istiyoruz. Bu bir Rusya işgali, Ukrayna'nın bu işgali önlemeye gücü yetmiyor. Garantör devletlerin devreye girmesi gerekiyor. Bizim vatanımızda bize sormadan referandum yapmak istiyorlar."
Tataristan Devlet Başkanı Rüstem Minnehanov da Kırım Tatarlarına itidallerini koruma çağrısında bulundu. Minnehanov, Kazan Tatarlarının bu zor günlerde Kırım Tatarlarının yanında olacağını belirtti.

Sağ Sektör liderinden Doku Umarov'a çağrı

Ukrayna'daki aşırı sağcı 'Sağ Sektör' lideri Dmitriy Yaroş, tüm Kuzey Kafkasya'da bağımsız ve birleşik bir İslam devleti kurmayı amaçlayan "Kafkasya Emirliği" lideri Doku Umarov'a, Ukrayna'nın Rusya karşıtı güçlerine silahlı destek verme çağrısında bulundu. Yaroş, Umarov'un Ukrayna'yı desteklemesinin zamanının geldiğini savundu.


Yanukoviç'in İsviçre'deki hesapları incelemeye alındı
İsviçre TSR televizyonunun haberine göre Cenevre adli makamları yaptıkları açıklamada, Ukrayna yetkili makamlarının isteği üzerine Ukrayna'nın devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ve oğlu Aleksander Yanukoviç'in 'kara para akladıkları' iddiası ile hesap hareketlerinin incelemeye alındığını bildirdi.
Cenevre Başsavcılığı Cenevre'de faaliyette bulunan Aleksander Yanukoviç'e ait şirketin hesaplarını incelemeye aldı. İddialara göre, bu şirketin kara para aklaması yaptığı, Ukraynalı yetkililer tarafından Cenevre Başsavcılığına ihbarda bulunulduğu ifade edilirken Başsavcılığın Viktor Yanukoviç ve oğlu Aleksander Yanukoviç'a ait olan bütün banka hesaplarını da incelemeye aldığı öğrenildi.
(Ajanslar)

Dünya Haberleri