UKÜ’de Kıbrıs’a ait ürünlerin pazarlanması irdelendi

UKÜ İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi, İşletme Bölümü tarafından “Yerel ve Geleneksel Ürünlerin Pazarlanması: Coğrafi İşaretlerin Rolü” adlı seminer düzenlendi. 

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi, İşletme Bölümü tarafından “Yerel ve Geleneksel Ürünlerin Pazarlanması: Coğrafi İşaretlerin Rolü” adlı seminer düzenlendi. 

Etkinlikte konuşan Kıbrıs Türk Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Leyla Mahrum, Kıbrıs’a özgü geleneksel özellik taşıyan ürünlerin coğrafi işaretleri ve bu işaretlerin ülke ekonomisine katkısı hakkında bilgi verdi. Kıbrıs’ın geleneksel ürünlerinden olan hellim, zivaniya, pekmez ve macunlar için kayıt altına alma çabaları hakkında açıklamalarda bulunan Leyla Mahrum, katılımcı öğrencilere coğrafi işaretleri tanıtarak, dünyanın farklı yerlerinden örnekler verdi.

Hellimin coğrafi işaretler üzerinden pazarlama aracı olarak kullanımına değinen Mahrum, bu ürünün Kıbrıs’a sağlayabileceği ekonomik değere de dikkat çekti. Pazarın yerellik, tarih ve kalite açısından belli bir konuya odaklanmış olduğunu açıklayan Mahrum, bu nedenle niş pazarının ayrıcalıklı olarak genelde mevcut bir pazarda karşılanamayan talepler üzerine doğduğunu ve jenerik ürünlerden daha pahalı olduğuna dikkat çekti. Leyla Mahrum, niş ürünlerinin daha yüksek bir kâr marjı üretmesiyle küçük ölçekli özel firmaların gelişmesine şans verdiğine dikkat çekerek, ülke ekonomisine katkı koyduğunu belirtti.

Etkinlikte konuşan UKÜ İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zanete Garanti ise öğrencilerin dönem sonu projeleri için bir ön hazırlık olması amacıyla bu çalışmayı organize ettiklerini dile getirerek, etkinlik sayesinde öğrencilerin yerel ve geleneksel ürünlerle ilgili bilgi sahibi olduklarını açıkladı.

Eğitim Haberleri