Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner, ülkedeki işsiz sayısının 8 bin 500 olduğunu iddia etti. Saner, tüm işsizler ilgili alanlara yerleştirilse bile ülkede hala 35 bin işgücü açığı bulunduğunu söyledi.
Saner, TC-KKTC arasındaki son işgücü anlaşmasına yönelik olarak da “Ön izin prosedüründen ve şartlarından taviz vermeyeceğini” söyledi, bunun için Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin Meclis’te önerdiği değişikliği yasada yapmaya hazır olduğunu belirtti.
KKTC ile TC Arasında bugüne kadar sosyal güvenlik ve işgücü alanlarında toplam 6 adet işbirliği anlaşması imzalandığını belirtti, 6 antlaşmanın 2’sinin son 1 yıl içinde UBP-DP Hükümeti tarafından imzalandığını söyledi.
"Çalışma yaşamında daha doğru tespitlerde bulunmak, çalışma yaşamını kolaylaştırmak, kendi çalışma yaşamamızı dünya ile entegre etmek ve Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası tecrübelerinden yararlanmak adına bu çalışmaları yapmaya devam edeceğiz. " diyen Saner; " 6 anlaşmanın 5 tanesi UBP döneminde yapılıyorsa, bu da kararlılığımızın başka bir göstergesidir" şeklinde konuştu.
Göreve gelir gelmez çalışma hayatındaki yasal düzenlemeleri de ele aldıklarını anlatan Saner, "Artık hiçbir işçi, işverenin yapmadığı veya yerine getirmediği sorumluluklarından dolayı ülkeden ihraç edilmiyor. Bir daha af gelmesin diyoruz ya, bir daha af gelmemesi için yasal düzenlemeler yaptık; aflara olan ihtiyacı ortadan kaldırdık" şeklinde konuştu.
Bakanlığın çalışma yaşamında yaptığı düzenlemelerde tavrının çok net olduğunu ifade eden Saner, Meclis’te ana muhalefet lideri Tufan Erhürman ile yaşadığı tartışma konusunda da açıklama yaptı.
“Bakanlık hukukçularının görüşü başka…”
Saner, Erhürman’ın hukuk bilgisine saygı duyduğunu ancak Bakanlık hukukçularının görüşünün ise farklı olduğunu belirtti.
Bakanlık olarak genel tavırlarının asla ön izin koşullarına dokundurtmamak olduğunu kaydeden Saner, ön izin düzenlemesi konusunda şüphesi olan muhalefetin görüşlerini dikkate aldıklarını, anlaşmanın böyle bir şeye imkan yaratmamasına rağmen konuya hassasiyetle yaklaştıklarını ve yasanın ilgili maddesinin düzenlenmesine sıcak baktıklarını ifade etti.
Saner konuşmasında, " Hakkını teslim etmem gerekir ki CTP’li bir milletvekili arkadaşımız, mecliste konuyla ilgili yaptığı konuşmasında; komite aşamasında yapılan tartışmalarda Bakana ve ekibine güvendiğini ifada etti ve Bakanlığın olumlu yaklaşımına destek verdiğini söyledi. Ancak milletvekili arkadaşımız, bakanın değişmesi halinde, göreve gelecek bakanın anlaşmayı farklı yorumlayabileceğine dikkat çekerek bunun önlenmesi için ilgili yasada küçük bir tadilat yapılması gerektiğini savundu" ifadelerini kullanarak, Bakanlığın da yasanın ilgili maddesinin tadil edilmesi fikrine sıcak baktığını vurguladı.
Ana muhalefet tarafından itiraz edilen maddenin, anlaşmanın 4. Maddesi olduğunu ifade eden Saner, ülkedeki reailiteden bahsedilecek olursa, KKTC’de 93 bin sigorta mükellefi olduğunu belirtti.
93 bin sigorta mükellefinin 43 bininin yabancı işgücü olduğunu kaydeden Saner, DPÖ kayıtlarına göre ülkedeki toplam işsiz sayısının ise 8 bin 500 olduğuna dikkat çekerek, 8 bin 500 KKTC vatandaşının bütün sahalara yerleştirilse bile, ülkede hala 35 bin işgücü açığı olduğuna işaret etti.
Ezbere konuşmak yerine, rakamlarla konuşmayı tercih ettiğini ifade eden Bakan Saner, 43 bin yabancı işgücünün ağırlıklı olarak inşaat, tarım ve turizm sektöründe çalıştığını söyledi.
Kimsenin uygulanan ön izin prosedüründen ve şartlarından taviz vermeyeceğinin altını özemle çizen Saner, "Ne istediğimizi ve ne yaptığımızı çok net biliyoruz. Ön izin koşulları bu ülke şartları için şart, gereklilik ve yapılması gerekir. Kimseye ne taviz veririm ne de verdirtirim" şeklinde konuştu.