UMUT Orkestrası

UMUT Orkestrası


Filiz Uzun

 

Son zamanlardan ne kadar umutsuz olduğumuzu fark ettim. Herkesin dilinde “belirsizlik”, “umutsuzluk”. Küçücük çocukların dilinde bile bu kelimeler. Eskiden bizlere sorulduğunda ne olacağımız konusunda onlarca meslek sayardık. Şimdiki çocuklar bilmediklerini söylüyorlar ya da kararsızlar. Büyüklerin dilindeki meşhur “dur bakalım ne olacak” sözü ister istemez çocukları da etkilemiş olmalı.
Umutsuzluğumuzun birçok nedeni var tabii ki. Etrafımızdaki olumsuzluklar, siyasi keşmekeş, ekonominin her geçen gün kötüye gitmesi, kazalar, ölümler, hastalıklar… Bunlar sadece birkaçı. Özellikle son zamanlarda her kişinin ya ailesinde, ya arkadaşında ya da kendisinde karşılaştığı kanser hastalığı. Halk arasında “kötü hastalık”, “illet hastalık”, “ölümcül hastalık” olarak da ifade edilmektedir. Kanser teşhisi konan her birey ilk an öleceğini düşünmektedir. Oysa sadece kanser değil ki geç teşhis edilen her hastalık öldürebilir. Ya da doğru tedavi yapılmayan her hastalık öldürebilir.
Bedenimizi iyi tanımamız vücudumuzdaki her değişikliği erken fark etmemizi sağlar. Böylece erken teşhis konulabilir. Bilindiği üzere erken teşhis edilen her hastalık doğru tedavi ile iyileşebilmektedir. Burada devreye giren en önemli şey kendinizden vazgeçmemektir. Asla pes etmemek ve UMUT! Umudu yitirmemek.
Bu hafta herkese umut verecek bir grupla yaptım söyleşimi. Onlar UMUT ORKESTRASI. İçlerinden bazıları kanser teşhisi almış, asla umudunu yitirmeden bu hastalıkla savaşmış ve galip gelmiş gençler. Onlar, bizlere bu hastalığın öldürmediğinin kanıtı gibiler. Bu gençler diğer hasta çocuklara birer umut olmak için toplanmış gençler. Kendi yaşadıkları zorlukları, kaygıları diğer hasta çocuklar ve gençlerin yaşamaması için bir araya gelen gençler. Onlar sadece hasta çocuk ve gençlere değil bizlere de umut ışığı olmalılar.
KHYD Umut Eğitim ve Kültür Evi’nin sorumlusu Gökhan Gökberk ve ‘Umut’ evinde çocuklara Keman ve gitar dersleri veren Ahmet Güvenler önce Umut Eğitim ve Kültür evinden katkı sağlamak için Grup Umudu kurmuşlar. Gökhan hayatında hiç müzikle uğraşmadığı halde 1 yıl içerisinde yan flüt çalmayı başarmış, hatta konser bile vermiş. Bedesten’de verdikleri konser sonrası onlara hem destek olmak hem de bu güzel grubun içinde yer almak için müzisyen arkadaşları katılmış. Dayanışmanın ne demek olduğunu bizlere kanıtlarcasına 6 kişiyken 10 kişi, daha sonra da 25 kişi olmuşlar. Ve bu grup küçük çaplı bir orkestra olmuş. Hem de şefleri bile var. Murat Menket.
Şimdi konser vermek için son sürat çalışıyorlar. Söyleşi yaptığımız prova akşamında onları dinleme şansını yakaladım. Eksik olmalarına rağmen harikaydılar. Çaldıkları enstrümanlarla bütünleşen gençler beni duygulandırdılar ve bir kez daha UMUT’u yitirmememiz gerektiğini düşündürdüler bana. Umut her şeyin ilacıdır. Teşekkürler genç arkadaşlar. Sizin konserinizi heyecanla bekliyorum.
16 Mart 2013, Cumartesi akşamı saat 20.00’da Yakın Doğu Üniversitesi, Atatürk Kültür ve Kongre Merkezinde sizleri dinlemek için orda olacağım. Ve ey umudunu yitiren halk, sizler de orada olunuz. Bir nebze umutlanmak için…

 

G. Gökberk: Hem fayda, hem müzik
F.U: Kendini tanıtır mısın?
G.G: İsmim Gökhan Gökberk, Kanser Hastalarına Yardım Derneği Gençlik Kolları Başkanıyım. Ayrıca Umut Eğitim ve Kültür Evinin de sorumlusuyum. Bildiğiniz gibi Umut Eğitim ve Kültür Evi 17 Aralık 2011’de açılmıştı. Burada kanser hastalığı yaşayan çocuklar, gençler ve ailelerine yönelik çeşitli hizmetler vermektedir. Müzik kabiliyeti olan çocuklara ve gençlere müzik eğitimleri verilmektedir. Gönüllü müzisyen arkadaşlarımız var. Bizlere katkı koyuyorlar. Yine tedavi süreçleri nedeniyle derslerinden geri kalan çocuklarımıza fizik, kimya, matematik gibi dersler veriliyor. 
F.U: Müzik orkestrasını kurmaya nasıl karar verdiniz?
G.G: Orkestrayı kurmamızdaki temel sebep müziğin evrenselliğinden yola çıkarak hem müzikle sesimizi duyurmak, hem de burada müzik alanında ders alan çocuklarımıza örnek olmak ilk amaçlarımızdandı. Umut orkestrası ile dernek yararına faaliyetler yapmak aynı zamanda da müzikle iç içe olmak temel hedeflerimizdendir.
F.U: Umut orkestrası kimlerden oluşuyor?
G.G: Umut orkestrası farklı eğitim alan kişilerden oluşmaktadır. Ancak ortak benzerlik, buraya gelip emek veren herkesin tamamen gönüllü müzisyenler olmasıdır. Konservatuar okuyan arkadaşlarımız var, müzik öğretmenliği okuyanlar, dernek üyesi müzisyen arkadaşlarımız var, konservatuar bitirenler sanatçı arkadaşlarımız var.

Müziğin gücü
F.U: Ahmet sen bize kendini tanıtır mısın?
A.G: Ben Ahmet Güvenler, Umut Eğitim ve Kültür Evinde Müzik bölümü sorumlusuyum. Aynı zamanda da buraya gelen çocuk ve gençlere keman ve gitar dersleri veriyorum. Benim okuduğum alan besteleme ve düzenleme alanıdır aynı zamanda. Piyanomla besteler ve düzenlemeler yapıyorum.
nÇünkü bizlerin bu grubu kurmaktaki amacımız müziğin gücünü kullanmak, terapi yönünü, ders alan gençlere ilerde bir alan sağlamak, aynı zamanda da daha çok insana ulaşabilmekti. Grubumuzun enstrümantal parçaları seçmekteki nedeni de budur

F.U: Sen Grup Umut’un da kurucularındansın değil mi?
A.G: Evet. Umut Orkestrasının öyküsüne baktığımızda zaten Grup Umut’tan bahsetmemek mümkün değil. Orkestrayı tetikleyen Grup Umut’tur aslında. Grup Umut ve Umut Orkestrası karıştırılıyor. Grup Umut bizlerin dar alanda dernek bünyesinde kurduğumuz 6 kişiden oluşan bir gruptur. 15 Haziran’da  Yakın Doğu Üniversitesi ile ortak yaptığı canlı performans konserinden sonra birçok müzisyen arkadaşlarımız bize katkı koymak istediklerini ve bu grubun içerisinde yer alabileceklerini söylediler. Çünkü bizlerin bu grubu kurmaktaki amacımız müziğin gücünü kullanmak, terapi yönünü, ders alan gençlere ilerde bir alan sağlamak, aynı zamanda da daha çok insana ulaşabilmekti. Grubumuzun enstrümantal parçaları seçmekteki nedeni de budur. Burada ve yurtdışında yaşayan ve müziğimizi dinleyen herkese ulaşabilmektir amacımız.
F.U: Grup Umut olarak Bedesten’de de bir konseriniz oldu. Ve çok beğenildi değil mi?
A.G: 14 Aralık’ta ilk kez Grup Umut olarak tek başımıza ilk konserimizdi. Hakikaten çok beğenildi ve ilgi gördü. Bu konserden sonra Umut orkestrası daha da tetiklendi. Orada bizi dinleyen, beğenen müzisyen arkadaşlarımız bizi takip ettiler ve aramızda olmak istediklerini ilettiler. Bizler de böyle bir orkestra kurarsak daha çok kişiye ulaşabileceğimizi düşündük. Hem derneğimiz adına hem de müzik adına daha güzel işler yapabileceğimize inandık. Müzisyen arkadaşlarımızı bir araya toparlamış da olacaktık.
“Artık salona sığamıyoruz”
F.U: Murat seni tanıyabilir miyiz?
M.M: Ben Murat Menket. Müzik hayatıma profesyonel olarak öğrencilik yıllarımda Ankara’da başladım. 7 sene Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarında Kompozisyon ve Orkestra Şefliği bölümünde okudum. 2009 yılında mezun oldum. Kıbrıs’a döndükten sonra birçok konserler verdim. Orkestra şefliğinin yanında obua ve piyano çalıyorum.
F.U: Umut Orkestrasına nasıl katıldın?
M.M: Grup Umut’un Bedesten’deki konserlerini dinledim. Ve çok beğendim. Grup Umut’taki bazı arkadaşlara bana ihtiyaçları olursa seve seve katkı koyabileceğimi söyledim. Yeni yıldan sonra arkadaşımız Ahmet Güvenler ile konuştuk. Sonra ben de Umut orkestrasına dahil oldum. İlk geldiğimde Umut Evi’ndeki bu küçük odada 7-8 kişi ile çalıştık. Daha sonra 1-2 kişi daha aramıza katıldı. Bir diğer çalışmada 2 kişi daha aramıza katıldı derken sayımız şu anda 25 oldu ve çalışma yaparken şimdi büyük salona sığamıyoruz.
F.U: Çalışmalar nasıl gidiyor?
M.M: Orkestradaki herkes çok sıcak ve samimi. Çalışmalarımız keyifli geçiyor. Her çalışmaya pastalar böreklerle geliyor herkes. Hem çalışıyor hem de eğleniyoruz. Çalışmalarımız sosyal aktivite tadında giderken bir yandan da müzik alanında eğitim alan arkadaşlarımız ve bizlerin uygulama alanı da oldu. Çünkü eğitim alanı ile bir orkestrada çalmak çok farklı şeylerdir. Ve orkestrada da öğrenmeye devam edersiniz. Aynı zamanda öğrendiklerinizi uygulamak için fırsat bulursunuz. Bu anlamda da herkes mutlu açıkçası.
F.U: Orkestranın içerisinde yer alanlarla ilgili bir sınırlamanız var mı?
M.M: Hayır yok. Orkestramız ortaokul öğrencisinden üniversitede öğretim görevlisi olan müzik öğretmenlerine kadar çeşitli alanlarda müzisyen arkadaşımızdan oluşmaktadır. Açıkçası böyle bir grupla çalışmak beni çok mutlu etti. Beni aralarına aldıkları için arkadaşlarıma teşekkür ederim.
F.U: Ne tür müzikler tercih ediyorsunuz?
M.M: Ahmet Güvenler arkadaşımızın düzenlediği parçalar var. Benim yazdığım ve düzenlediğim parçalar da var onlar üzerinde de çalışıyoruz.  Çok güzel eserler üzerinde çalışıyoruz.
F.U: Orkestranız içerisinde hangi enstrümanlar var? Koro ya da solistiniz var mı?
A.G: Koro olmayacak. Daha önce de dediğim gibi enstrümantal müzikler tercih ediyoruz ancak daha önceki grup Umut konserinde bize katkı koyan solist bir arkadaşımız bize orkestrada da katkı koyabileceğini söyleyince onun söyleyebileceği birkaç sözlü parça daha ekledik. Orkestramızın yapısına bakarsak 1. kemanlar, 2. kemanlar, viyola, viyolonsel, yan flüt, vurmalı çalgılar, ziller, gitar bulunmaktadır. Kısacası bir klasik orkestranın küçültülmüş hali diyebiliriz orkestramız için. Bu yüzden de daha popüler klasik parçaları tercih ettik. İnsanların daha önce duyduğu ve sevdiği parçalar.
Salon dolacak
F.U: Grup Umut ile yaptığınız konserden derneğe iyi bir yarar kaldı mı?
A.G: Evet ilk konserimiz olmasına rağmen iyi bir yarar sağladık.
F.U: 16 Mart’taki konseriniz için bilet satışları nasıl gidiyor?
G.G: Şu an bilet satışı devam etmektedir. Biletler kapıdan alınabileceği gibi, KHYD Merkez binası veya Umut Eğitim ve Kültür evinden de alınabilir. Bilet ücretleri 10 tl’dir. Açıkçası şu an satılan bilet sayısı bizi mutlu etti. Salonu dolduracağımız düşüncesindeyiz.
F.U: Elde ettiğiniz yardımların kimlere kullanacağınıza nasıl karar veriyorsunuz?
G.G: Umut Eğitim ve Kültür Evi biliyorsunuz ki henüz 1 yaşında. Dernek üyelerimiz var. Şu an elde ettiğimiz yardımları sadece kanser hastası olan üyelerimiz için kullanıyoruz. Doğum günü olan çocuklarımıza partiler hazırlıyoruz, hediyeler alıyoruz, tatile gönderdiklerimiz oldu,  zaman zaman kültürel geziler yapıyoruz.
nBizler her daim yanlarındayız ve paylaşıyoruz. Her şeyi birlikte yaşıyoruz ve hep birbirimize destek oluyoruz. Burada güzel bir yardımlaşma var. Umut Evi hem hasta kişilere neler yapılabileceğini göstermek hem de bu hastalıkla tanışmayanlara böyle bir hastalık olduğunu göstermek için de var.


F.U: Orkestranın kurucularından olan sizler (Ahmet Güvenler ve Gökhan Gökberk) bu hastalığı atlatan, o süreci çok iyi bilen kişiler olarak buradaki çocukların ihtiyaçlarını daha iyi belirliyorsunuz değil mi?
A.G: Umut Evi’nin kuruluşunun nedeni de bu zaten. Bizler çok sıkıntılar çektik ve bizim gibi diğer çocuklar da çekmesin, onları anlayan, yardım eden ve destek olan kişilerin arasında olsunlar diye Gökhan, Umut Evinin kurulması için çok uğraştı. KHYD de bu isteğimizi kırmadı ve yardımlarını da esirgemiyor. Ben bu hastalığı yaşarken hissettiğim birçok eksikliği şimdi burada görmek mutlu ediyor bizi. Örneğin derslerimizden çok geri kalıyorduk. Şimdi burada dersler veriliyor. Bizim dönemimizde sosyal ortamlara çok giremezdik. İnsanlar bize tuhaf bakardı. Şu anda burada her türlü sosyal aktiviteyi bulabilir çocuklar. Müzik yapabilirler, resim yapabilirler, eğlenebilirler.
Birlikte yaşamak ve destek olmak
F.U: Bence en mühimi sizlerin burada olmaları ve bu hastalığı atlattığınızı görmeleri en büyük umut kaynağı. Paylaşıyor musunuz onlarla yaşadıklarınızı?
G.G: Evet. Bizler her daim yanlarındayız ve paylaşıyoruz. Her şeyi birlikte yaşıyoruz ve hep birbirimize destek oluyoruz. Burada güzel bir yardımlaşma var. Umut Evi hem hasta kişilere neler yapılabileceğini göstermek hem de bu hastalıkla tanışmayanlara böyle bir hastalık olduğunu göstermek için de var.
F.U: Yaş ve eğitim farkı olan orkestradaki müzisyenleri bir şef olarak yönetmek zorladı mı seni?
M.M: Benim için zor değil. Benim işim bu. Umut Orkestrası’nın amacı küçük de olsa bir umut ışığı yaymaktır. Buraya gelen tüm arkadaşların enerjisi çok yüksek ve herkesin tek amacı, bir nebze umut ışığı olmaktır. O yüzden buradaki güzel insanlarla çalışmak çok zevkli.
F.U: 16 Mart 2013 Cumartesi akşamı saat: 20.00’da konseriniz var. Heyecanlı mısınız?
G.G: Evet çok heyecanlı ve gururluyuz. Güzel bir iş ortaya çıkaracağımızdan eminiz. Tek amacımız konserden elde edilecek gelirle buradaki çocuklar için daha çok imkân sağlamak ve hizmet vermektir. Bu yüzden de daha çok heyecanlı ve mutluyuz.
A.G: Bizim projelerimiz bu doğrultuda devam edecektir. Çünkü burayı devam ettirmek ve sürekliliğini sağlamak için sürekli yeni projeler üretmeliyiz. Sesimizi duyurmak için de yeni konserler olacaktır. Bu konserde de benim beklentim yüksektir açıkçası. Sunacağımız müzik anlamında da bence gelemeyenler üzülecektir.
F.U: Son olarak söylemek istedikleriniz var mı?
G.G: Bizlere sürekli destek olan size ve gazetenize öncelikle teşekkür ederim. Sizlerin aracılığı ile bizlere destek olan kurum ve kuruluşların hepsine, konser için katkı koyan müzisyen arkadaşlarımıza ve bilet alıp konserimizi şereflendirecek olan herkese şimdiden teşekkür ederiz. 
FOTOGRAFLAR: MEHMET KORU

Dergiler Haberleri