Sayıştay, 1 Ocak-1 Ağustos 2012 tarihleri arasında İhtiyat Sandığı’ndan yasal prosedürü tamamlanmamış sahte belgelerle usulsüz olarak 881 bin TL’yi aşkın ödeme yapıldığını tespit etti. 205 yasadışı “vekaletname” tespit eden Sayıştay bu incelemeyi rapor etti.
Meltem SONAY
MÜDÜR POLİSE BİLGİ VERMELİ… Pullanması bile yapılmayan vekaletnamelerin ‘geçersiz’ olduğuna işaret eden Sayıştay Denetçileri, İhtiyat Sandığı Müdürü’nün ‘Bu çok açık evrak sahtelemeyi’ polise ve yetkililere bildirmesi gerektiğini rapor etti.
KURUM MÜDÜRÜNE AĞIR İTHAM… Yapılan inceleme sonrasında, İhtiyat Sandığı Dairesi Müdürü’nün finans sıkıntısına düşen muhtelif şahıslara, ‘görev ve sorumlulukları dahilinde olmadığı halde’, önceki avans borcunun kapatılması için para bulduğu ve gün içersinde veya bir sonraki gün yeniden avans verildiği zaman da alınan paranın geri verildiği tespit edildi.
İşte Sayıştay’ın tespitleri:
Ülkeye girişte sorunu olan ve vize borcu olduğu için Kuzey Kıbrıs’a giriş yapamayan kişiler, “vekalet” vererek İhtiyat Sandığı primlerini çekti.
İhtiyat Sandığı’nda yatırımı olan kişilere vekaleten yapılan ödemelerde 205 adet vekaletnamenin ‘damga pulsuz’, yani yasal olarak geçersiz olduğu tespit edildi.
Bu yasal olmayan vekaletnameler ile 881 bin 766.72 TL’lik ödeme yapıldı.
Vekaletlerin pullanmaması nedeniyle devletin 4 bin 100 TL gelir kaybı var.
Yapılan ödemeler ‘suiistimale açık uygulamalar’.
İhtiyat Sandığı Dairesi Müdürü, finans sıkıntısına düşen muhtelif şahıslara, önceki avans borcunun kapatılması için para buldu ve gün içersinde veya bir sonraki gün yeniden avans verildi.
İhtiyat Sandığı Yasası’na aykırı uygulamalar yapıldı.
Haberin devamı Yenidüzen Gazetesi'nde