Vadili, Kırnı ve Minareliköy’de yeni kazılar...

Kayıplar Komitesi’nin kazı ekipleri, yağışlar zaman zaman işlerini biraz aksatsa da, Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum “kayıplar”dan geride kalanları aradıkları kazıları kesintisiz biçimde sürdürmeye çalışıyorlar. Kayıplar Komitesi’nin

 

 

Kayıplar Komitesi’nin kazı ekipleri, yağışlar zaman zaman işlerini biraz aksatsa da, Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum “kayıplar”dan geride kalanları aradıkları kazıları kesintisiz biçimde sürdürmeye çalışıyorlar.

Kayıplar Komitesi’nin kazı ekibi Masari’de (Şahinler) çok değerli bir okurumuzun göstermiş olduğu alanda altı “kayıp” şahıstan geride kalanlara ulaşmış bulunuyor. Bu değerli Kıbrıslıtürk okurumuzun bu insani hareketi sonucu şimdi altı “kayıp” ailesi daha, en azından sevdiklerinden geride kalanları alabilecek ve onları defnederek bir nebzecik de olsa huzura kavuşabilecek. Bu iyi yürekli, insancıl okurumuza yürekten binlerce teşekkürler... Okurumuz, Kıbrıs’ta toplumlarımızın gerçek bir kahramanıdır çünkü eğer bu yeri bize ve Kayıplar Komitesi yetkililerine göstermemiş olsaydı, Masari’deki bu gömü yerini bulmak çok zor, belki de imkansız olacaktı. Bu yüzden onu yürekten kutluyoruz, burada kazıyı yürüten Kayıplar Komitesi kazı ekibindeki arkeologlarımıza, şirocumuza ve diğer çalışanlara zahmetli koşullarda bu kazıyı başarıyla yürüttükleri için, Kayıplar Komitesi yetkililerine de bu alanda kazı başlatmış oldukları için çok ama çok teşekkür ediyoruz...

Kayıplar Komitesi, Vadili, Kırnı ve Minareliköy’de yeni kazılar başlattı. Vadili’de yıllar önce, Haziran 2009’da Kayıplar Komitesi araştırma görevlilerine göstermiş olduğumuz bir alandaki kuyuda kazı başlatıldı. Bu kuyuya iki “kayıp” şahsın gömülmüş olduğu sanılıyor.

Kırnı’da da yine bir okurumuzun görgü tanıklığı sonrasında bazı kuşkulu noktalarda kazı başlatıldı. Okurumuz, 1974’te henüz 13 yaşında bir çocukken bulunduğu yerden, Kırnı’nın dışındaki bir alana bir kamyonla bazı cesetlerin taşındığını uzaktan görmüş olduğunu anlatmış ve bize bu yeri göstermiş, biz de bu alanı Kayıplar Komitesi yetkililerine göstermiştik.

Minareliköy’de bir evin avlusunda yürütülmekte olan kazıda da bir “kayıp” şahıstan geride kalanlar aranıyor.  3 Aralık 2010 tarihinde Minareliköylü (Neahorgo Kitrea) bazı Kıbrıslırum okurlarımız bize ve Kayıplar Komitesi yetkililerine, Minareliköy’de bazı olası gömü yerleri göstermişler ve bildiklerini bizlerle paylaşmışlardı. Minareliköy’de bir Kıbrıslıtürk okurumuzun göstermiş olduğu gömü yerinden yedisi bir arada, ikisi de bu yedi “kayıp” şahsın yakınında başka bir noktada gömülmüş olarak toplam dokuz “kayıp” şahıstan geride kalanlar bulunmuştu. Minareliköylü Kıbrıslrum okurlarımızın anlattığına göre, yedi kişilik grupla birlikte vurulan ancak ağır yaralanarak ölmeyen sekizinci şahsı, henüz köyde bulunan bazı yaşlı Kıbrıslırumlar tarafından bulunduğu yerden alınmış ve bu Kıbrıslırumlar onu kendi evlerine götürerek tedavi etmeye çalışmıştı. Ancak bu “kayıp” şahıs aldığı yaralar nedeniyle kurtulamayarak vefat etmiş ve yaşlı karı-koca onu, kendi evlerinin avlusunda bir noktaya gömmüşlerdi.  Kayıplar Komitesi kazı ekibi şimdi bu “kayıp” şahıstan geride kalanları evin avlusunda arıyor.

Kazı ekiplerinden bir diğeri Yeni İskele’de (Trikomo), bir başka ekip Haspolat’ta (Mia Milya) ve Zeytinlik’te (Templos) kazılarını sürdürüyor.

Kıbrıs’ın güneyinde ise 1963-64’te “kayıp” edilmiş olan Kıbrıslıtürk “kayıplar”dan geride kalanların aranmakta olduğu üç kazı devam ediyor. Bunlar Strovulos’ta, Koççinodrimitya’da ve Palyomedoho’da sürdürülüyor.

Bize olası gömü yerleri hakkında bilgi vermiş olan Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum okurlarımıza da, bu alanlarda kazı başlatma kararı alan Kayıplar Komitesi yetkililerine de sonsuz teşekkürler...

Kazı ekiplerinde büyük özverilerle, çamurlar içinde, soğukta, rüzgarda çalışmalarını sürdüren tüm arkeologlarımıza, şirocularımıza ve diğer çalışanlara da “Kolay gelsin” diyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Arşiv Haberleri