VADİLİ YEREL SEÇİME DOĞRU

“İttifak, ittifakları getirir. Bugün DP-UG, UBP ile ittifak yapar, yarın ortalık kararır CTP-BG ile ittifak yapar. İttifak doğru değildir”

UBP Vadili Belediye başkanı ve adayı Mehmet Adahan:

“İttifaklar, demokrasinin katledişidir”

 

Ayşe GÜLER

Ulusal Birlik Partisi(UBP) Vadili Belediye başkanı ve adayı Mehmet Adahan, UBP ve DP-UG arasında yerel seçimlere yönelik oluşturulan ancak sona eren ‘ittifaka’ en başından karşı olduğunu söyledi.

“İttifak, ittifakları getirir. Bugün DP-UG, UBP ile ittifak yapar, yarın ortalık kararır CTP-BG ile ittifak yapar” diyen Adahan, ‘ittifakın’ doğru olmadığını savundu.

Adahan, ittifakları ‘demokrasinin katledişi’ olarak nitelendirdi.

Yerel yönetimlerindeki sistemin değişmesi gerektiğini kaydeden Adahan, belediyelerin ‘zengin’ ve ‘fakir’ olmak üzere ikiye ayrıldığını savundu.
Adahan, kırsal kesim belediyelerinin ‘fakir’ belediyeler arasında yer aldığını dile getirerek, bu belediyelerin ‘liman, trafik veya uçak alanı’ gibi gelirlerden yararlanamadığını ifade etti.

Belediyelere nüfusa göre katkı verilmesi gerektiğini de belirten Adahan, “her yörenin stratejik konumu ve gelişim oranı kaale alınmalıdır. Aksi takdirde zengin belediyeler daha da zenginleşir. Fakir belediyeler ise daha kötüye gider” dedi.

Adahan, yerel yönetim seçimlerinde partiyi ön plana çıkarmanın doğru olmadığını dile getirerek, “yerel yönetimlerde hizmet ön plandadır” dedi.
Hizmet yapabilmek adına yeniden aday olduğunu açıklayan Adahan, yeni dönemde seçilmesi halinde toplumsal bazdaki sorunlara önem vereceğini kaydetti.

“Yerinden yönetim anlayışı kazandırılmalı”

Adahan, belediyelere adil bir mali düzenleme getirilmesi konusunda yetkililere çağrıda bulundu.

‘Yerinden yönetim’ anlayışının ülkeye kazandırılması gerektiğini savunan Adahan sözlerini şöyle sürdürdü: “Yerelde 2 yönetim vardır. Kaymakamlık ile belediye başkanı ve belediye meclis üyeleri… Bölge üzerindeki mülki yapısından dolayı kaymakamlığın idari hakkı daha fazladır. Belediye başkanının görevi yalnızca çöp toplamak, sokağı süpürmek gibi işlerdir.”

Adahan, Kaymakamlık ve belediyeler arasında yetki karmaşasının yaşandığını ifade ederek, “köylerde destabanları kaldırdık. Ama kaymakamlara destabanlık görevi yaptırıyoruz” dedi.

“Mesarya bölgesindeki belediyelerin sorunları, büyük belediyelere göre daha fazladır” diyen Adahan, küçük bölgelerde popülist yaklaşımların daha fazla olduğuna dikkat çekti.

------------------------------

“2.2 milyon TL borç”

Adahan, bunun yanı sıra belediyeyi 1 milyon TL’lik borç ile devraldığını, o borcun da taksitlendirildiğini kaydetti.

Göreve geldiğinde belediyenin Kıb-Tek’e 1,2 milyon TL borcunun bulunduğunu aktaran Adahan, söz konusu borcun şu an yapılandırıldığını belirtti.
Adahan, şu anda personelin güncel ve geçmişten gelen yatırımlarının yapılmadığına dikkat çekerek, “yasanın çıkmasını bekliyoruz. Yatırım yapacak gücümüz yok” dedi.

“Batmış bir belediyeyi devraldık. Olayın ne olduğunu 3 ayda anladık” diyen Adahan, “borç ödeyerek hizmet yapacağımızı anladık. Hizmet vererek, hizmet vermek gerektiğini anladık” şeklinde konuştu.

“Vatandaşlardan ciddi alacağımız var”

Belediyenin vatandaşlardan ciddi miktarda alacağının bulunduğunu açıklayan Adahan,
borçların üzerine gidemediklerini belirtti.

Öte yandan hiçbir belediyede kıdem tazminatı fonunun bulunmadığına dikkat çeken Adahan, aslında belediyelerdeki en büyük sorunun bu noktadan itibaren başladığını belirtti.

Nasıl düzlüğe çıkılır?

Türkmenköy’deki su kuyu projesinin bazı nedenlerden dolayı hayata geçemediği söyleyen Adahan, söz konusu durum sebebiyle belediyenin aylık 15 bin TL zarara girdiğini kaydetti.

Adahan, “hem su sorunumuzu çözemedik hem de halka tuzlu su verme konusunda bizi hizmete zorladılar” şeklinde konuştu.
Hayvansal amaçlı su projesinin faaliyete girmesi halinde belediyenin mali yapısının da düzlüğe çıkacağını savunan Adahan, sözlerini şöyle sürdürdü: “proje ile bin ton arıtılmış su hedefleniyor. Bunun da günlük geliri 2 bin 500 TL’dir. Aylık belediyeye 75 bin TL katkı sağlayacaktı”


28 işçi ve 5 memur…

Belediyede 28 işçi ve 5 memur olmak üzere toplam 33 personelin hizmet verdiğini aktaran Adahan, göreve ilk geldiğinde personel sayısının 26 olduğunu kaydetti.

Adahan, “belediyeye işe göre istihdam yaptık” dedi.


3 milyon TL’lik bütçe

Adahan, belediyenin her ay 90 bin TL devlet katkısı aldığını söyledi.

Belediyenin yıllık reel bütçesinin 3 milyon TL olduğunu aktaran Adahan, bunun 1,4 milyon TL’sinin devletten alınan katkı olduğunu, geriye kalanın ise belediye öz kaynaklarından oluşan bütçe olduğunu belirtti.

Adahan, her yıl devlet katkısı oranında bölgeye yatırım yaptıklarını dile getirdi.


“4 yılda 12 milyon TL yatırım”

Adahan, bölgeye yaptığı yatırımlarla ilgili de bilgi verdi.

4 yıl içerisinde bölgeye 12 milyon TL katkı yaptığını söyleyen Adahan, projeler hakkında açıklama yaptı.

Belediyenin yapımı 5 milyon TL’ye mal olan Esnaf ve Zanaatkarlar sitesini tamamlayarak, faaliyete geçirdiğini dile getiren Adahan, bunun yanı sıra

Turunçlu yolunda asfaltlama çalışmalarının yapıldığını aktardı.

Adahan, TC Yardım Heyeti’nden alınan 4 milyon TL’lik katkı ile içme suyu şebekelerinin değiştirildiğini belirterek, yüzde 60 oranında yağmur suyu drenaj şebekesinin yenilendiğini, bölgedeki itfaiye binasını hayata geçirdiklerini söyledi.


“Çok Amaçlı Toplum Eğitim Merkezi…”

Görev süresince Vadili Belediyesi Çok Amaçlı Toplum Eğitim Merkezi’nin temelinin atıldığını belirten Adahan, proje sayesinde bölge halkının sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlardaki ihtiyacını karşılayacağını kaydetti.

Adahan, merkezin 2 bin metrekarelik bir alan olduğunun bilgisini vererek, “şu anda merkezin karkası bitti. 1 yıl içerisinde faaliyete geçmesi hedefleniyor” dedi.

Proje maliyetinin 2,5 milyon TL olduğunu söyleyen Adahan, kaynağın TC Yardım Heyeti tarafından karşılanacağını dile getirdi.

Bunun yanı sıra 3 bin metrekarelik kapalı spor salonunun temelinin atıldığını söyleyen Adahan, ‘siyasi nedenlerden’ dolayı projenin yarım kaldığını savundu.

Adahan, spor salonun Mesarya’nın çehresini değiştireceğini de sözlerine ekledi. 


“200 çocuğa eğitim veriliyor”

Belediye bünyesinde kurulan ‘Herkes İçin Spor Derneği’ sayesinde 200 çocuğa eğitim verildiğini dile getiren Adahan sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer bir gencimiz, herhangi bir dalda yetenekli ise o dala yoğunlaşıyoruz”

Adahan, “Futbol, tekvando, judo, okçuluk, satranç konusunda büyük hizmetler veriyoruz. Bölgedeki 200 gence sanatsal ve sportif hizmet veriyoruz” dedi.

“Master planı hazırlandı”

2010 sonrasında göreve gelir gelmez bölgenin master planını hazırladıklarını söyleyen Adahan, yerel yönetim anlayışı nedeniyle birçok belediyede bu konuda çalışma yapılmadığını belirtti.

Adahan, belediyenin iktisadi yapısını da masaya yatırdığını belirtti.

Bölgede hayvansal amaçlı su projesinin de uygulandığının bilgisini veren Adahan, “temiz su, temiz süt ve temiz et” noktasında çalıştıklarını vurguladı.

Adahan, seçimi kazanması halinde hayvancı et kooperatifini hayata geçirmeyi planladığını kaydetti.

“Yaşlı birimi yok”
Belediyede sürekli hizmet verecek yaşlılar biriminin bulunmadığını söyleyen Adahan, günü birlik ihtiyaçlı kişilere yardım edildiğini, bu durumun da yeterli kaynağın bulunmamasından dolayı kaynaklandığını söyledi.

Yeni dönem projeleri:
Adahan yeni dönem projelerinin bazıları şöyle sıraladı: “Vadili Çok Amaçlı Toplum Eğitim Merkezi, Projesi’nin tamamlanması, Belediye Binasının Restorasyon Projesi, 0-4 Yaş Çocuk Bakım Ve Etüt Merkezi, Yaşlılar Hizmet Projesi, Asfaltlama Projesi 4. etap, Vadili Bordür ve Kaldırım Projesi”

Röportaj Haberleri