Son yıllarda artan şiddet içerikli olaylardan rahatsızlık duyan vatandaş, can güvenliğinden endişe duyuyor. Çözümü ise ülkeye giriş ve çıkışlardaki denetimlerin arttırılması, eğitim ve ekonominin kalkınması, mahalle aralarındaki polis devriyelerinin çoğalmasında buluyor.
Fehime ALASYA
Son yıllarda artan şiddet içerikli olaylardan rahatsızlık duyan vatandaşlar, can güvenliğinden endişe duyuyor. Çözümü ise ülkeye giriş ve çıkışlardaki denetimlerin arttırılması, eğitim ve ekonominin kalkınması, mahalle aralarındaki polis devriyelerinin çoğalmasında buluyor.
YENİDÜZEN’e konuşan ve ülkedeki ‘can güvenliğinin’ sağlanabilmesi için alınabilecek önlemlere dikkat çeken vatandaş, başta polis devriyesi ve ülkeye giriş çıkışlardaki denetime işaret etti. Yurttaşlar toplumun eğitim ve maddi refah seviyesinin arttırılması gerektiğini belirtti.
Maddi sıkıntılar yüzünden şiddetin arttığını savunan bazı vatandaşlar ise ülke ekonomisinin kalkınmasıyla bu olayların da azalacağı inancında…
Polisin mahalle arası devriyelerinin arttırması gerektiğinden yana hemfikir olan vatandaşlar, bu sayede kendini daha güvende hissedeceği düşüncesinde.
Öğrenci, turist ve çalışma izinleri daha sıkı denetlenmeli
Ülkeye giriş ve çıkışlarda daha sıkı kayıt tutulması gerektiğinin altını çizen vatandaşlar, denetimlerin arttırılmasını istiyor. Özellikle öğrenci, turist ve çalışma izinleriyle ilgili giriş çıkışlarda sıkı denetim yapılması gerektiğine dikkat çeken vatandaş, toplumda artan şiddet içerikli suçların bir an önce engellenmesi gerektiğini düşünüyor
“Nenemler kapısına sandalye bırakıp gidiyordu, oya biz…”
Geçmiş yılları anımsatan bazı vatandaşlar, “Hergeleni ülkeye alıyorlar, adaya giriş çıkışlar denetlenmeli. Nenemler kapısına sandalye bırakıp gidiyordu, oysa biz kapıyı kilitledik mi diye on defa kontrol ediyoruz." diyerek güvenlik konusuna atıfta bulundu.
Öğrenciler endişeli…
YENİDÜZEN’e konuşan bazı öğrenciler ise ülkeyi güvenli olarak bildiklerini fakat duydukları taciz ve tecavüz olaylarından ötürü korku içinde olduklarını anlattı, güvenliğin arttırılmasını talep etti.
VATANDAŞ ‘CAN GÜVENLİĞİNDEN’ ENDİŞELİ, ÇÖZÜM İSTİYOR:
Aynur Karakaş: “Arabalarımızın kapısını seyir halindeyken dahi kilitliyoruz”
"Polis sayısı arttırılmalı. Polisin halk arasında daha sık devriye gezmesi lazım. Artık korkuyoruz, arabalarımızın kapısını seyir halindeyken dahi kilitliyoruz. Çocuklarımızı tembihliyoruz."
Ayhan Barış: “Sokakta devriye polis görmek insana güven veriyor”
"Bu olaylar çok arttı, toplum tedirgin. Ülkeye giriş çıkışlar yıllardır bu böyle sorumsuz. Kim geldi kim gitti, ne zaman geldi ve gitti, sorgulanmıyor. Geliyor, neden geldiği sorgulanmıyor. Öğrenci olarak gelir ama aslında çalışıyor, bir suç işleyince de ortaya çıkıyor. Polis sayısı arttırılmalı, sokakta devriye polis görmek insana güven veriyor. Gece gündüz sokaktayız trafik polisi dahi görmüyoruz. Ülke başı boş bırakılmamalı."
Hüseyin Karasu: “Her isteyen ülkeye girmemeli”
“Güvenlik genişletilmeli, ekstra önlemler alınmalı. Polisin güvenlik önlemeleri arttırılmalı, polis halk arasına inmeli. Toplumda şiddet içerikli suçlar arttı, önüne geçilmeli. Eğitim arttırılmalı, bence her isteyen de ülkeye girmemeli. Dünyanın her yerinden gelen insanlar, denetimsiz girişler çıkışlar olmamalı."
Ecmen Avcı: “Parasızlık, döviz, borçlar derken şiddet çok arttı”
"Şiddet arttı. Maddiyattan dolayı insanlar travma yaşıyor, toplumda her zaman kavga olabilir ama bunun şiddeti arttı. Parasızlık, döviz, borçlar derken şiddet çok arttı. Devriye güvenlik olmalı, can güvenliğimiz yok, canımız avucumuzda yaşıyoruz. Gündüz vakti çekiçle, silahla saldırıyorlar, öldürme aracıyla şiddet uygulanıyor, bunlar çok korkutucu. Ekonomi en büyük dert..."
Ayşe Veli: “Mahalle ve sokak aralarındaki güvenlik arttırılmalı”
"Ülkeye girişler denetim altında olmalı. Öğrenci, turist, çalışma izinli olan herkes denetlenmeli. Can güvenliği her şeyden önce geliyor. Türkiye’ye göre burası daha güvenli, polisleri daha yardımcı, daha saygılı. Eğer mahalle aralarındaki, sokak aralarındaki devriyeler arttırılırsa güvenlik daha iyi sağlanır."
Fatma Kemik Allıhoroz: “Ülkeye giriş çıkışlar denetlenmeli, eğitim ve ekonomi kalkındırılmalı”
"Son birkaç yıldır toplumda ve bizde güvenlik endişesi var. İki kızım var ve bazı geceler uyuyamaz oluyoruz. Şiddet olayları çok arttı, ülkeye giriş çıkışlar denetlenmeli, eğitim ve ekonomi kalkındırılmalı ancak böyle bir nebze rahatlarız. Polisin gece gündüz devriye olması, bekçilerin arttırılması iyi olur. İnsanların özgürlüğünü çok kısıtlamadan bunlar sağlanabilir."
Ebru Arslan: “Rahatsız olduğumuz durumu hemen aktaracak bir güvenlik bulamıyoruz”
"Kapımızı bile kilitlemiyorduk ama artık korkuyoruz. Sokakta da polis veya polis arabası göremiyoruz. Ne bir belediye devriyesi ne de devlet garantisi altında bekçi yok. Hiçbir yerde rahatsız olduğumuz durumu hemen aktaracak bir güvenlik bulamıyoruz. Bunlar arttırılmalı.”
Rümeysa Boran: “Burayı güvenli olarak biliyoruz ama taciz, tecavüz olaylarını duyunca korktuk”
"Biz öğrenci olduğumuz için burayı güvenli olarak biliyoruz. Türkiye’ye göre burası daha güvenli fakat son zamanlarda taciz, tecavüz olaylarını duyunca korktuk. Polisler sokakta arttırılmalı. Sadece ünlü veya siyasi birileri sokaktaysa polis görüyorsunuz. Bunun dışında yollarda polis görmek, kendimizi güvende hissetmek çok zor. Bazı yerlere gece gitmeye korkuyoruz, hiçbir alanda güvenlik yok."
Hasan Karakaş: “Kapılardaki giriş çıkışlar kontrol altına alınmalı”
"İnsanların can güvenliğinin tehlikeye girmesinin en büyük sebebi ekonomidir. Ekonominin iyi seviyelerde olduğu toplumlarda bu şiddet olayları daha iyi… Eğitimin de düşük olmaması lazım. Son yıllarda ülkemizde çok çeşitli ve kontrolsüz giriş çıkışlar oldu. Kaçak yaşayan, çalışan, kalanlar çok fazla, hal böyleyken bu olaylar kaçınılmaz. İnsanlar kapılarını camlarını kilitliyor ama bunlar geçici tedbirler. Kapılardaki giriş çıkışlar kontrol altına alınmalı, ekonomide de düzenleme yapılmalı."
Engül Sezgin: “Nenemler kapıya sandalye bırakıp gidiyordu, biz kapıyı kilitledik mi diye on defa kontrol ediyoruz"
"Hergeleni ülkeye alıyorlar, adaya giriş çıkışlar denetlenmeli. Nenemler kapısına sandalye bırakıp gidiyordu, oysa biz kapıyı kilitledik mi diye on defa kontrol ediyoruz."