‘Vekil transferi’ tarih olacak

Siyasal Partiler Yasası Taslağı’na ilişkin çalışmalarda sona gelindi

Ayşe GÜLER

‘Milletvekili transferini’ zorlaştırmayı hedefleyen Siyasal Partiler Yasası Taslağı’na ilişkin çalışmalar sürüyor.
Bir süre önce tıkanan ve geçtiğimiz günlerde yeniden başlayan çalışmalar çerçevesinde toplanan komite toplantısında 45. 46. ve 55. madde üzerinde genel değerlendirme yapıldı, bu değerlendirmelerle ilgili siyasi partilerin görüşleri alındı.

Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini  Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite Başkanı, CTP BG milletvekili Asım Akansoy, Taslağın Meclis tatile girmeden yasallaşmasını hedeflediğini vurguladı.
Akansoy, Haziran ayı sonuna kadar Taslağın Meclis’ten geçmesini amaçladığını dile getirerek, konunun siyasi partilerin alacağı kararlarla şekilleneceğini belirtti.

Parti merkezleriyle görüşülecek
Komite Başkanı Asım Akansoy önceki gün gerçekleşen toplantıda 45. 46. ve 55. madde üzerinde genel değerlendirme yapıldığını,  bu değerlendirmelerle ilgili  siyasi partilerin görüşlerinin alındığını belirtti.
Akansoy, bunun yanı sıra toplantıda düzenlemeler üzerinde çalışma yapıldığını kaydetti.
Toplantıya katılan siyasi parti temsilcilerinin milletvekili transferinin yasaklanmasını öngören 55. madde ve partilere mali yardım konusunda 45. madde ile ilgili parti merkezleriyle görüşeceğini söyleyen Akansoy, siyasi partilerden gelecek görüşler çerçevesinde yeniden toplantı yapılacağını dile getirdi.
Akansoy, toplantının oylama yapılmadan sona erdiğini aktardı.

Maddelerin hepsi oylanacak, Öneri Genel Kurul’a sevk edilecek…
Akansoy, siyasi partilerden gelecek görüşler çerçevesinde yeniden toplantı yapılacağını dile getirdi.
Şu anda maddelerin tek tek görüşülerek oylamasının yapıldığını belirten Akansoy, oylamanın tamamlanmasının ardından tüm maddelerin oylamasına geçileceğini, çalışmaların tamamlanarak Genel Kurul’a sevk edileceğini ifade etti.

YASA TASLAĞI NE ÖNGÖRÜYOR?

ÖNERİ 1:
TRANSFERE ENGEL…
Taslağın yasallaşması halinde; seçildiği partiden istifa eden ve ihraç edilen milletvekili, yasama dönem bitene kadar bağımsız kalacak, bakan, komite başkanı olamayacak,  yeni bir siyasi parti kurup Hükümet’e giremeyecek.

ÖNERİ 2:
PARTİLERİN GELİR-GİDERİ DENETLENECEK…
Siyasal Partiler Yasası Taslağı’nın ilgili maddesi, siyasal partilerin gelir ve giderlerinin Sayıştay’ın yardımıyla Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenmesinin sağlanmasını içeriyor. Kesin hesaplarını Anayasa Mahkemesi’ne sunmayan parti, yapılacak ilk milletvekilliği genel seçimine de katılamayacak.

ÖNERİ 3:
MİLLETVEKİLİ ADAYI BELİRLEMEDE ÖN SEÇİM…
Siyasi Partilerde milletvekilleri adaylarının tespiti için delegelerin veya üyelerin oyu ile ön seçim yapılmasını öngörüyor… ‘Lidere veya merkeze bağımlılık’ ortadan kalkacak… 3’te 1 oranındaki kontenjan hakkı da içeren yasa taslağının ilgili maddesi uyarınca, parti seçime listesinin 3’te 1’i oranında ön seçimsiz aday koyabilecek.  Komite ilgili maddeye, ‘istisnai durumlarda, tüzükte tanımlanması kaydıyla aday belirlenmesinde Parti Meclisi’nin yetkili kılınması’na yönelik bir ekleme yaptı.

ÖNERİ 4:
CİNSİYET KOTASI…
Yasa Taslağı %40 oranında cinsiyet kotası öngörüyor… Erkek ve kadın adayların en az %40 oranında listelerde yer alması şartı getiren maddeye uymayan siyasal parti, seçime de katılamayacak… Komite Üyeleri %30 cinsiyet kotası üzerinde uzlaştı, OYBİRLİĞİ ile kabul etti.

ÖNERİ 5:
EN AZ %3 OY ALAN PARTİLERE DE DEVLET KATKISI…
Yasa Taslağı, barajı geçemeyen ancak %3 oranında oy alan siyasi partilerin de, devletin siyasi partilere yaptığı katkıdan pay almasını öngörüyor.

Siyaset Haberleri