Veliler ‘OKUL’ seçiyor.

Dikmen’de ikamet eden bir veli yeni eğitim yılı döneminde kızını Bayraktar Ortaokulu’na yazdırmak zorunda olduğunu ancak okul ile ilgili olumsuz duyumlar aldığı iddiasıyla endişe yaşadığını belirtti. Bahse konu okulda ‘güvenlik ve disiplin eksikliği’ old

Göçmenköy’de bulunan Bayraktar Ortaokulu’nun işleviyle ilgili bazı veliler tereddüt yaşıyor

Didem MENTEŞ

Lefkoşa Göçmenköy’de bulunan Bayraktar Ortaokulu’nun işleviyle ilgili bazı veliler endişe duyuyor. Okulda ‘güvenlik ve disiplin eksikliği’ olduğunu düşünen bazı aileler, bu yıl çocuklarını okula yazdırmak konusunda tereddüt yaşıyor. Eğitim Tüzüğü’ne göre ikametgah adresine yakın okullara kayıt yaptırmak zorunluluğu bulunan aileler, çocuklarını başka bir okula yazdıramamaktan dolayı sıkıntı çekiyor.

YENİDÜZEN’e ulaşan bir veli yaşadıkları sıkıntıları anlatırken, Eğitim Bakanlığı’nı da göreve çağırdı.

Milli Eğitim Bakanlığı Müdürü Rauf Ataöv, YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamada Bayraktar Ortaokulu’nda ‘güvenlik ve disiplin’ sorunu bulunmadığını belirterek, diğer ortaokullar gibi eşit seviyede olduğunu ve tüm idareci ve öğretmenlerin kaliteli olduğunu dile getirdi.
“Okullarda elbet sıkıntı var” diyen Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Tahir Gökçebel, Bayraktar Ortaokulu’nda ‘eksik idareci’ dışında güvenlik ve disiplin açısından hiçbir sıkıntı olmadığını belirterek, devlet okullarındaki öğretmen kalitesinin aynı olduğunu söyledi. Öğrencilerin okullara yerleştirilmesinde Zorunlu Eğitim Tüzüğü dışında uygulama yapılmasının doğru olmayacağını vurgulayan Gökçebel, temel problemin; öğrenciyi destekleyici programların olmaması ve mevcut müfredatın değiştirilememesinden kaynaklandığını dile getirdi.

 

Veli: “Bayraktar Ortaokulu’nda güvenlik ve disiplin eksikliği var”

Dikmen’de ikamet eden bir veli yeni eğitim yılı döneminde kızını Bayraktar Ortaokulu’na yazdırmak zorunda olduğunu ancak okul ile ilgili olumsuz duyumlar aldığı iddiasıyla endişe yaşadığını ifade etti. Bahse konu okulda ‘güvenlik ve disiplin eksikliği’ olduğunu iddia eden veli, “okulun duvarları alçak çocuklar atlayıp okuldan kaçıyor. Okulda bir grup çocuk da haraç topluyor” iddiasında bulundu. YENİDÜZEN’e ulaşan veli şunları aktardı: “Benim kızım bu sene ortaokula başlayacak. Dikmen’de oturduğumuz için Bayraktar Ortaokulu’na gitmesi gerekiyor. Fakat çevremizden duyduğumuza göre güvenlik ve disiplin eksikliği olduğu için kimse çocuğunu oraya göndermek istemiyor. Disiplin eksikliğinden dolayı bazı olaylarda kaynaklanıyor. Bazı çocuklar haraç toplarken öğretmen tarafından yakalanmış ve öğretmeni hastanelik etmişler.”
Olumsuz duyumlar nedeniyle kızını Atleks Sanverler Ortaokulu’na yazdırmak istediğini ancak söz konusu okula 400’den fazla kişinin dilekçe yaptığını belirten veli, okulun 100 kişiyi alacağını bu nedenle sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Kızını Bayraktar Ortaokulu’na göndermek istemediğini vurgulayan veli, “Atleks Ortaokulu neden tercih ediliyor, Eğitim Bakanlığı bunu sorgulamalı” dedi.
Eğitim Bakanlığı’nın tüm okullardaki disiplin ve güvenlik sorununu gözden geçirmesi gerektiğini aktaran veli, “çocuklar sokaklarda dolaşıyor sonra da narkotik ekipleri ‘uyuşturucu ortaokullara kadar vardı’ diye uyarı yapıyor. Biz çocuklarımızı Allaha emanet ediyoruz, peki devletimizin bu konuda bir şeyler yapmaya niyeti var mı” diye sordu.

 

Ataöv: “Tüm okullarımızda güvenlik ve disiplin aynı ölçüdedir”

Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e açıklama yapan Milli Eğitim Bakanlığı Müdürü Rauf Ataöv, Bayraktar Ortaokulu’nda iddia edilenlerin aksine hiçbir sıkıntının olmadığını dile getirdi. Ataöv, tüm devlet okullarındaki eğitimin aynı olduğunu, öğretmenlerin aynı kalitede olduğunu belirterek, Bayraktar Ortaokulu’nda ‘disiplin eksikliği’ olmadığını ifade etti. Atleks Sanverler Ortaokulu’nun daha küçük bir okul için aileler tarafından tercih edildiğini vurgulayan Rauf Ataöv, “Ben de o okulda müdür muavini olarak çalıştım, okullardaki eğitim aynı. Diğer okullarımıza göre daha küçük olduğu için daha derli toplu görünüyor” dedi. Bakanlık Müdürü Ataöv, Bayraktar Ortaokulu’nun yeni eğitim yılına hazırlık çalışmaları yaptığını, binanın yenilendiğini aktararak, “güvenlik sorunu yok. Müdür vekilliği yapan müdür muavini yaz tatilinde bile okula giderek kontrol yapıyor” dedi. Okulda harç toplandığı iddialarının da doğru olmadığını söyleyen Ataöv, okulda disiplin sorunu olmadığını yineledi. 

 

Gökçebel: “Bet ofisler arttı, politika üretilmedi…”

YENİDÜZEN’e konuşan KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel de Bayraktar Ortaokulu’nda ‘eksik idareci’ dışında güvenlik ve disiplin açısından hiçbir sıkıntı olmadığını belirterek, devlet okullarındaki eğitim ve öğretmen kalitesinin aynı olduğunu söyledi. Gökçebel, öğrencilerin okullara yerleştirilmesinde Zorunlu Eğitim Tüzüğü dışında uygulama yapılmasının doğru olmayacağını vurguladı. “Okullarda elbet sorun vardır” diyen Gökçebel, en büyük sorunun ‘öğretmen, müdür, müdür muavini, bölüm ve atölye şefleri’ eksikliği yönünde olup, sorunların daha da arttığını söyledi. Gökçebel, eğitimde müfredat politikalarıyla oluşan oryantasyon ve program eksikliği, çocukların desteklenmesine, okullara yeterli kaynak ve altyapının rektörlük hizmetlerine aktarılması gibi yapılandırmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Gökçebel, bunların yerine getirilmesiyle müfredatın daha verimli olacağı, sınavla eleme yerine, dönem başarısıyla ödüllendirilme yapılmasıyla temel sorunların üzerinden gelineceğini aktardı.
Tahir Gökçebel, güvenlikle ilgili olarak, okulların bulunduğu bölgelerde bet ofislerin arttığını, bu sıkıntıların arttığı gibi politika da üretilmediğini savunarak, “özel okullarda da aynı sıkıntı var. Kimse özel okulların eğitimi ve güvenliğinin daha iyi olduğunu söyleyemez” dedi.

“Farklı kültürlerden gelen öğrencilerin okullarda yarattığı sıkıntılar var”

Gökçebel, şunları aktardı:
“Okullarımız farklıdır düşüncesiyle, velilerin çocuklarını Atleks Ortaokulu’na yazdıracak anlayışı doğru değildir. Her okulda öğrenci kapasitesi zorunlu Eğitim Tüzüğü’ne göre düzenlenmiştir. Bazı okullarda yığılma oluşmasıyla bazı okulların kapatılması gündeme getirilmeye başlandı, bu da doğru değil. Okulların tümüne sayısal rakımlarla eşit dağıtılmalı. Okulların kapasitesi ve sıkıntılar tespit edilip, bunların giderilmesine yönelik destekleyici programlar yaratılmalıdır. Devlet okullarının öğretmenleri kalitelidir, özel okullardan daha iyidir. Bu öğretmenlerin dağıtılması da özellikle bir çaba değildir. Eksikliklerin giderilmesi yönünde devletin eksikleri var. Zorunlu eğitim tüzüğünce okullara dengeli öğrenci alımı sağlanıyor. Geçmiş yıllarda bunla ilgili siyasi yanlışlar yapıldı. Bayraktar Ortaokulu’nda müdür muavini eksikliği giderilirse hiçbir sıkıntısı olmayacak. Farklı kültürlerden gelen öğrencilerin okullarda yarattığı sıkıntılar var. Bu öğrenciler için hiçbir destek programı yok. Küçük okullarda birebir iletişim daha olanaklıdır. Atleks Sanverler Oratokulu’na talep edilmektedir ama zorunlu eğitim tüzüğü dışında uygulama yapılması doğru olmaz”

Röportaj Haberleri