"Verdikleri yatırım sözlerinin takipçisi olacağız"

Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası'nın (EL-SEN) çağrısı üzerine çok sayıda siyasi parti, sivil toplum örgütü ve sendika, Teknecik Elektrik Santrali önünde bugün eylem yaptı. 

Serap ŞAHİN-Ertuğrul SENOVA

Uzun süreli elektrik kesintileri, bacalardan çıkan kara duman, kötü yakıt… Toplumun uzun süredir bildiği bu gerçeklere bizzat tanık olmalarını isteyen Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN), toplumu Teknecik Elektrik Santrali’nin önüne davet etti

Çağrıya yanıt veren yurttaşlar, sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler, bu sabah Teknecik önünde toplandı; özerk bir KIB-TEK talep etti, “Kurumun sonu KTHY gibi olmayacak” dedi.

Polis ekiplerinin de konuşlandırıldığı Teknecik’te, kara duman yoğunluğunu korudu…

Kalabalığın toplanmasının ardından konuşan EL-SEN Başkanı Ahmet Tuğcu, dizel makinelerin bozulma sebebinin dip yakıt olduğunu kaydetti, “Size laik görülen, çevreye laik görülen yakıt budur. Yakıtı getiremedikleri için 20 yıllık dipten çekilen ve kötü yakıtın karışımıdır.” ifadelerini kullandı.

Teknecik’te Perşembe akşamı yaşananları hatırlatan Tuğcu, “Bizi sabotajla suçlayanlar, hakaretler edip tutuklatmaya çalışanlar, ertesi gün ayılmış olacaklar ki 180 derece dönüş yaptılar.” dedi,

 “Bakanlar Kurulu’nda bir gecede yasa gücünde bir kararname çıkarıp santralde meydana gelen arızaların giderilmesi, yani santralin yine üretim yetersizliğine düşmemesi amacıyla acil ihtiyaç duyulan ekipmanların tedarikinin hızlı bir şekilde yapılabilmesi için KIB-TEK’e doğrudan alım yetkisi verdiler.” ifadelerine yer verdi.

“Sözler somut adımlara dönüşene kadar kimseye rahat yok” diyen Tuğcu, “Kesin çözüm özerk bir KIB-TEK” dedi.

 “KIB-TEK yönetiminin alacağı kararları ve yapacağı tüm icraatları uzman denetim kadrosu tarafından izlensin” önerisinde bulunan Tuğcu, “KIB-TEK’in sonu Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) gibi olmayacak.” şeklinde konuştu.

Tuğcu, Kıbrıs Gazetesi’nin o gece yaptığı haberlere yönelik ise  “Basının çok önemli bir görevi vardır, basının birçok görev tanımı vardır. Ancak bu listenin tepesinde halkı doğru bilgilendirmek vardır.” ifadelerine yer verdi.

Eylemde söz alan Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı da 2019 yılında mevcut hükümetin EL-SEN’le protokol imzaladığını hatırlattı, 45 gün süre istediklerini belirtti. Bıçaklı,  “2019 Eylül’den bu yana 45 gün daha dolmadı mı?” sorusunu sordu.

Bıçaklı, “Kurumu AKSA’ya teslim ettiler ve geldiğimiz sonuç ortada.” şeklinde konuştu.

KTMMOB Başkanı Seran Aysal ise oda olarak yaptıkları çalışmaları hatırlattı, gelinen noktada bunların hiçbirinin yapılmadığını vurguladı.

Aysal, oda olarak kuruma sahip çıkmaya ve mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

 

EL-SEN Başkanı Ahmet Tuğcu:

“Çevreye laik görülen, 20 yıllık dipten çekilen ve kötü yakıtın karışımı”

Teknecik Elektrik Santrali önünde olması gereken yakıtla, halkın zehirlendiği ve kara dumanların oluşmasına neden olan dip yakıt numuneleri eylemde gösterildi.

EL-SEN Başkanı Ahmet Tuğcu, dizel makinelerin bozulma sebebinin örnekte gösterilen dip yakıt olduğunu kaydetti, “Size laik görülen, çevreye laik görülen yakıt budur. Yakıtı getiremedikleri için 20 yıllık dipten çekilen ve kötü yakıtın karışımıdır.” ifadelerini kullandı.

 

“Doğrular emekçiye atılan çamurla gizlenemez”

“KIB-TEK bu halkındır, halkın malını kimsenin siyasi ve ekonomik ihtiraslarına yedirmemek için bu yola çıktık” diyen Tuğcu, “Bugün KIBTEK’in sorunlarını anlatmayacağım. Bundan sonrasını, KIB-TEK’in geleceğini ve yeni dönemini konuşacağız.”dedi.

Teknecik’te yaşananları hatırlatan Tuğcu, “Perşembe günü bizi sabotajla suçlayanlar, hakaretler edip tutuklatmaya çalışanlar, ertesi gün ayılmış olacaklar ki 180 derece dönüş yaptılar.” şeklinde konuştu.

EL-SEN’in talep ve eleştirilerinin haklılığı niteliğinde bir açıklamayla yatırım sözü verildiğine işaret eden Tuğcu, “Kurguladıkları senaryonun geri teptiğini anlayıp, akıl dışı sabotaj iftirasından geri adım atmak zorunda kaldılar.” dedi.

Makinelerin bozulmasına ve elektrik kesintilerine günlerdir belirttikleri gibi tankların dibinde biriken kirli yakıtın “kötü yakıt” olduğunu itiraf ettiklerinin altını çizen Tuğcu, “Bakanlar Kurulu’nda bir gecede yasa gücünde bir kararname çıkarıp santralde meydana gelen arızaların giderilmesi, yani santralin yine üretim yetersizliğine düşmemesi amacıyla acil ihtiyaç duyulan ekipmanların tedarikinin hızlı bir şekilde yapılabilmesi için KIB-TEK’e doğrudan alım yetkisi verdiler.” ifadelerine yer verdi.

“Atanmış, liyakatsiz ve niteliksiz yönetim ve onları atayan siyasi irade de en sonunda KIB-TEK emekçilerinin, demokratik örgütlü EL-SEN’in söylediklerini kabul etmek zorunda kalmışlardır” diyen Tuğcu, “doğrular emekçiye atılan çamurla gizlenemez” şeklinde konuştu.

 

“Sözler somut adımlara dönüşene kadar kimseye rahat yok”

“Sicilleri yerine getirilmeyen sözlerle, yalanlarla dolu olduğundan, sözler somut adımlara dönüşene kadar kimseye rahat yok” diye konuşmasına devam eden Tuğcu, makinelerin temiz yakıtla çalıştığı bir geleceği garanti altına almadan, çevreci yatırım modellerinin hayata geçirilmeden ve kara dumanın kalkmadan kimseye rahat olmadığını ifade etti.

Sendika olarak konunun takipçisi olacaklarını ve her fırsatta hatırlatacaklarını dile getiren Tuğcu, “Halkın çıkarları doğrultusunda hareket etmeye devam edeceğiz.” dedi.

“Kesin çözüm özerk bir KIB-TEK” diyen Tuğcu, bunu yıllardır dile getirdiklerini ifade etti.

 

“KIB-TEK’in sonu KTHY gibi olmayacak”

Mutlak hedefe yasal çerçevede ulaşıncaya dek sendika olarak bir geçiş önerileri olduğunu belirten Tuğcu, yıllardır mecliste bekletilen yasanın geçene kadar konusunda uzman mühendislerle, uzman denetim kadrosu kurmak olduğunu kaydetti.

“KIB-TEK yönetiminin alacağı kararları ve yapacağı tüm icraatları uzman denetim kadrosu tarafından izlensin” önerisinde bulunan Tuğcu, “KIB-TEK’in sonu Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) gibi olmayacak.” dedi.

 

KIBRIS gazetesine tepki

“Perşembe gecesi darp ettiğim ve bu nedenle tutuklandığım, genel sekreterimin yalancılıkla suçlandığı yönünde yalan haberi yapan KIBRIS Gazetesi’nin sahibi AKSA, Genel Yayın Yönetmeni Mete Tümerkan ve Yazı İşleri Müdürü Aytuğ Türkkan’a bir çift laf etmek istiyorum” diyen Tuğcu sözlerine şöyle devam etti:

“Basının çok önemli bir görevi vardır, basının birçok görev tanımı vardır. Ancak bu listenin tepesinde halkı doğru bilgilendirmek vardır. Kendilerini anlıyorum ekmek tekneleridir. Ancak tavsiyem, çocuklarınızın boğazından yalanla iftirayla kazanılmış değil, analarımızın helal sütü gibi kazanılmış para hak edin.”

 

Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı:

“Kurumu AKSA’ya teslim ettiler ve geldiğimiz sonuç ortada”

“Bu ülkede yıllardan beridir yapılan eylemler, görüşmeler ve talepler bugünleri yaşamayalım diye yapıldı.” diyen Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, 2019’da Hükümetin EL-SEN’le protokol imzaladığını hatırlattı.

Enerji eksikliğinden kaynaklı en az 60 megavat santral yatırımının 45 gün içinde ihaleye sunulacak diye mevcut hükümetin imzası olduğuna işaret eden Bıçaklı,  “2019 Eylül’den bu yana 45 gün daha dolmadı mı?” sorusunu sordu.

“Doğru dürüst yakıt alın, yedek parça alın, aksi takdirde bu ülke karanlıkta kalacak dedik.” şeklinde konuşan Bıçaklı, 10 ay önce meclis önünde EL-SEN ile yaptıkları eylemi anımsattı, “Bu toplumu AKSA’ya teslim etmeyin, karanlıkta kalacağız, faturalar üçe katlanacak dedik. Maalesef bizi kimse dinlemedi.” dedi.

Bıçaklı, “Bildiklerini yaptılar, kurumu AKSA’ya teslim ettiler ve geldiğimiz sonuç ortada” diyen Bıçaklı, KIB-TEK Genel Müdürü Dalman Aydın’ın açıklamasına işaret etti, “Yakıtı dipten alıyoruz, o yüzden duman böyle. Yedek parçamız yok, o yüzden yeterli enerjiyi üretemiyoruz diye açıklamaları var. Kapasite yüzde 50 arttı diyor, yalan. Evinde 5 kişi varsa ve 5 ekmek alıyorsan, 100 kişi olunca yine 5 ekmek aldığında sonuç ne olacaktı?” sorusunu sordu.

Kuruma yatırım yapılmadığını vurgulayan Bıçaklı, katran gibi yakıtın enjektörleri tıkadığını ve makinelerin bozulduğunu, buna rağmen sabotaj iddiaları olduğunu kaydetti.

“Sabotaj doğrudur ancak yapan kim?” sorusunu soran Bıçaklı, “Yakıtı almayanlar, yedek parçaları almayanlar mı yoksa 3 gün 3 gece evine gitmeyen, katran yağın içinde gece gündüz çalışan arkadaşlar mı? Buna kararı halk verecek. Yaşananların tekrarı halinde sorumluluk bize ait olmaz.” dedi.

Bıçaklı şunları kaydetti:

“KIB-TEK’te gördüğünüz bu santraller kimsenin babasından miras kalmadı. Toplumun kuruş kuruş ödeyerek satın aldığı makinelerdir. KIB-TEK toplumun malıdır, kimsenin malı değildir.”

 

KTMMOB Başkanı Seran Aysal

“Tüm kurumlarımızın yaşaması için mücadelenin merkezinde olmaya devam edeceğiz”

KIB-TEK ve üretilen enerji ile ilgili oda olarak çalışmalar yaptıklarını belirten Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Başkanı Seran Aysal, bununla ilgili birçok rapor ve bildiri yayınladıklarını kaydetti.

Gelinen noktada rapor ve bildirilerin yapılmadığını ifade eden Aysal, “Halkımız, halk sağlığı da dahil olmak üzere çevre, üretim sorunlarıyla ve ekonomik kayıplarla karşı karşıya kalmış durumdadır.” dedi.

Kurumlara sahip çıkmanın ve geliştirmenin önemine dikkat çeken Aysal, oda olarak kuruma sahip çıkmaya devam edeceklerini belirtti  “Tüm kurumlarımızın yaşaması için mücadelenin merkezinde olmaya devam edeceğiz” dedi.

 

1. Fotoğraf: Makinelerde kullanılması gereken "normal" yakıt / 2. Fotoğraf: Şu anda makinelerde kullanılan "kötü" yakıt


 

Haberler Haberleri