‘YA 1 TEMMUZ’A KADAR ÇÖZÜM YA ASLA...’

Türkiye’nin, Brüksel’e, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik fırsat penceresinin 1 Temmuz 2012’de tamamen kapanacağı, Kıbrıs sorunu o zamana kadar çözülemezse Türkiye’nin B Planı’nı yürürlüğe koyacağını belirttiği bir ültimatom




Türkiye’nin, Brüksel’e, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik fırsat penceresinin 1 Temmuz 2012’de tamamen kapanacağı, Kıbrıs sorunu o zamana kadar çözülemezse Türkiye’nin B Planı’nı yürürlüğe koyacağını belirttiği bir ültimatom gönderdiği; Türkiye’nin ortaya koyduğu bu gayrı resmi takvimin gerek Avrupa Komisyonu gerek Avrupa Parlamentosu düzeyinde benimsendiği bildirildi.
Rum basınından Fileleftheros “AB’ye Türk Ültimatomu... ‘Ya 1 Temmuz’a Kadar Çözüm Ya Asla’... Flaş: Gül’ün Avrupa Parlamentosu Başkanı Buzek’e Uyarısı” başlığıyla yansıttığı haberinde, Türkiye’nin ültimatomunu “şantaj ikilemi” olarak niteledi ve Türk yetkililerin son haftalarda gerek AB yetkilileriyle temaslarında bu ikilemi öne çıkardıklarını yazdı.
Gazete Brüksel çıkışlı haberinde Türk ültimatomunun muhataplarından birinin de Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek olduğunu belirtti ve ele geçirdiğini ileri sürdüğü AP’nin bir bilgi notunu özetle şöyle yayınladı:
“Bilgi notuna göre Buzek Ankara’nın tezlerinden Kasım sonlarında Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret çerçevesinde haberdar oldu. Bilgi notunda belirtildiği üzere Buzek Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le görüştü ve ‘... Türk tarafı açıkça, dönem başkanlığının başlamasından önce Kıbrıs’ta çözüm bulunmazsa o zaman asla bulunamaz (...the Turkish side emphasized that if the settlement on Cyprus is not reached before the start of its presidency, it will never be reached).’

B PLANI YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Gazetemizin edindiği bilgilere göre, ‘Türk tarafının gönderdiği mesajlar, Buzek’in bilgi notunda yansıtılanlardakinden çok daha sertti ve 1 Temmuz’a kadar Kıbrıs sorununa çözüm bulunamaması halinde sahte devletin yükseltilmesine ilişkin bir B planının yürürlüğe konulacağını gösteriyordu. Bu bilgiler, Jerzy Buzek’in bilgi notundaki ikinci bir nokta ile de güçleniyor. Bu nokta AP Başkanının Kıbrıs sorunundaki gelişmelerden duyduğu endişeyi ve Ankara’nın dayattığı gayrı resmi çözüm takvimini benimsediğini yansıtıyor. ‘Avrupa Parlamentosu elindeki parlamento diplomasi kanallarını kullanarak AB dönem başkanlığını alana kadar Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi yönündeki müzakerelerin tamamlanmasını cesaretlendirmek için kullanmalı’
1 Temmuz 2012’ye kadar çözüme ilişkin Türk gayrı resmi takvimi aylardan beridir Komisyon’da da benimsenmiş durumdadır. Gazetemizin edindiği bilgilere göre Başkan Barroso ve genişlemeden sorumlu komiser Stefan Füle Lefkoşa’dan; AB dönem başkanlığını üstlenmesinden önce kesin bir çözüm yönündeki çabalarını süratlendirmesini istedi. Her iki yetkili de Kıbrıs sorununun, her ne şekilde olursa olsun, kapanmasının Türkiye’nin AB üyelik sürecinin canlanmasını gündeme getireceğine inanıyor.”
Gazete Buzek’in Türkiye ziyareti sırasında AB üyesi ülkelerin Ankara’daki büyükelçileri ile de görüştüğünü ve büyükelçilerin ortaya koyduğu tezlerden; Güney Kıbrıs’ın dönem başkanlığını üstlenmesinden önce Kıbrıs sorununun çözülmesi perspektiflerinin olumsuz olduğu sonucunu çıkardığını yazdı.


 

 

 

 

 

 

Arşiv Haberleri