“Yapılan çalışmalarla verilen umut, barışçıl bir gelecek için iyi bir temel…”

Sevgül Uludağ

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schultz dün Kayıplar Komitesi’nin Lefkoşa eski Uluslar arası Havaalanı’ndaki antropololoji laboratuvarını ziyaret ederek burada bilgi aldı.

Kayıplar Komitesi’nin Kıbrıslıtürk Üyesi Gülden Plümer Küçük, Kıbrıslırum Üyesi Nestoras Nestoros ve Birleşmiş Milletler adına komitede Üçüncü Üye olarak görev yapmakta olan Paul Henri Arni’den bilgi alan Martin Schultz, Avrupa Parlamentosu’nun Kayıplar Komitesi’ne mali ve siyasi desteği konusunda güvence de verdi.

Kayıplar Komitesi laboratuarında çalışmakta olan Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum bilim insanlarıyla tanışarak onlardan burada yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan Schultz, “Sizler, kayıpların ailelerine itibarlarını iade ediyorsunuz” dedi.

Kayıplar Komitesi’nin bütçesinin çok büyük bölümünü halen Avrupa Parlamentosu katkıları oluşturuyor. 2006 yılından bu yana Avrupa Birliği, Kayıplar Komitesi’ne 17 milyon Euro’luk bağışta bulunarak, Kayıplar Komitesi’nin ana destekçisi konumunda bulunuyor.

Kayıplar Komitesi üyeleri, Schultz’a gerek kişisel desteği, gerekse Avrupa Birliği’nin mali ve siyasi desteğini sağlamak üzere Avrupa Parlamentosu’nun oynamakta olduğu kritik rol nedeniyle teşekkür ettiler ve Kayıplar Komitesi’nin karşı karşıya olduğu zorlukların yanı sıra, çalışmaları hakkında da bilgiler verdiler.

Kayıplar Komitesi’nin üyeleri Schultz’la Ekim 2016’da Avrupa Parlamentosu’nda Kayıplar Komitesi çalışmaları hakkında açılacak olan fotoğraf sergisinin planlarını da konuştular.

Birleşmiş Milletler Barış Gücü UNFICYP Basın Bürosu’nun yaptığı açıklamaya göre, Kayıplar Komitesi çalışmaları sonucunda şu ana kadar iki toplumdan toplam 638 “kayıp”tan geride kalanlar bulunarak kimliklendirildi ve defnedilmek üzere ailelerine iade edildi…

“BARIŞA KATKI”

TAK Ajansı’nın haberine göre dün saat 18:30’da yer alan ziyarette Kayıplar Komitesi üyeleri ve  laboratuarda çalışan bilim insanlarıyla görüşen ve çalışmalarıyla ilgili bilgi alan Schulz,  ardından kısa bir basın açıklaması yaptı.

Kayıplar Komitesi üyeleri ve çalışmaları yürüten kişilerin temsilcileriyle  bir araya gelmek gibi eşsiz bir şans elde ettiğini  kaydeden Schulz, gördüklerinden etkilendiğini ve sadece AP olarak desteklerinin devamıyla ilgili garanti değil, kişisel teşekkürlerini de sunduğunu söyledi.

Yürütülen çalışmanın barış inşa etmeye yönelik olağanüstü bir katkı olduğunu ve bu ifadenin abartı olmadığını düşündüğünü belirten Schulz, bunun “kayıplar”a karşı bir kadir kıymet ifadesi, sevdiği kişiler “kayıp” olan ve bulunmayanlara karşı bir dayanışma, toplumların bir araya getirilmesine katkı olduğunu belirtti. “Kayıplar”ın ve “kayıp” acılarının her iki tarafta da yaşandığını dile getiren Schulz, ancak yapılan çalışmalarla verilen umudun barışçıl bir gelecek için iyi bir temel olduğunu söyledi.

Schulz, Antropoloji Laboratuarında yapılanın sadece bilimsel bakış açısıyla büyüleyici olmadığını aynı zamanda insani olduğunu ve barışa katkı yaptığını da söyledi.

 

(BM Barış Gücü UNFICYP Basın Merkezi/TAK Ajansı Haber Bülteni – 29.3.2016)