Didem MENTEŞ
Girne'deki 'hamileliği yasa dışı sonlandırma' davasında Mahkeme Başkanı Fatma Şenol, kararı açıklarken, sanıkların mahkum olduğu “çocuk düşürmeye teşebbüs” suçunun 14, “hamileliği yasadışı olarak sonlandırmak” suçunun ise 3 yıla kadar hapislik içerdiğini ve ciddi suç türlerinden olduğunu söyledi. Şenol, bu davanın, Yargıtay’da daha önce emsali olmadığına da vurgu yaptı. Yargıç, sanıkların, Meliz Akçal ve Nazlı Dönmez’in hamilelik sonlandırma operasyonlarına girdiğini ve bu operasyonların bir hafta arayla yapıldığını, hamilelik sonlandırma operasyonlarıyla ilgili kayıt tutulmadığını, fetüslerin aceleyle gömüldüğünü, suçun sistematik bir şekilde işlendiği ve gizlenmeye çalışıldığını gösterdiğini dile getirdi. Sanıkların, hamilelik sonlandırmalarda kayıt tutulması gerektiğini, 10 haftayı aşan hamileliklerin hangi şartlarda sonlandırılabileceği konusunda bilgi sahibi olmalarına rağmen, tüm bu yasal kuralları göz ardı etmelerinin kabul edilemez olduğunu aktaran Yargıç, yasalar önünde herkesin eşit olduğuna vurgu yaptı.
Hafifletici nedenler
Şenol, Sanıklar Karagözlü ve Serdaroğlu’nun, 67 yaşında ve mesleklerini en iyi şekilde yapan, toplumda saygın kişiler olduğunu ve sağlık sorunları bulunduğunu belirterek, Ayegül İşbilen’in ise babasını 2 yaşında kaybettiğini, hayatını çalışarak kazandığını ve genç yaşına rağmen mesleğinde tecrübe kazanan bir kişi olduğunu ifade etti. Sanıkların polis karakolundaki hücrelerde 46 gün, Merkezi Cezaevinde ise 10 aydır hükümsüz tutuklu olduğunu da aktaran Yargıç Şenol, tüm bunları ve sanıklarına ailevi durumlarını, sanıklar aleyhine hafifletici nedenler olarak dikkate aldıklarını kaydetti.
“Fahri Karagözlü’nün direktifiyle işlendi”
Fatma Şenol, hamileliği sonlandırma operasyonlarında, fetüslerin anneleri olan Meliz Akçal ve Nazlı Dönmez’in operasyonları baskı altında değil kendi istekleriyle gerçekleştirdiğine de dikkat çekti. Operasyonların Dr. Fahri Karagözlü tarafından yapıldığını söyleyen Yargıç, anestezi uzmanı Rasiha Serdaroğlu ve hemşire Ayşegül işbilen’in, Karagözlü tarafından hastaneye çağrıldığını, Serdaroğlu ve Karagözlü'nün doktor, İşbilenin ise, doktorların direktifleriyle hareket eden ebe hemşire olduğunu belirtti. Şenol, sanıklara suç işlenirken yaptıkları işin niteliğine ve görevlerine göre farklı sürelerde cezalar verilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Hapislik cezası verildi
Yargıç, işlenen suçlar kamu vicdanını rahatsız eden ciddi suçlar olduğuna ve sanıklara hürriyeti kısıtlayıcı ceza verilmesini uygun görüldüğünü açıkladı.
Mahkeme Başkanı Fatma Şenol sanık Fahri Karagözlü’nün 5 yıl, sanık Rasiha Serdaroğlu’nun 4 yıl ve sanık Ayşegül İşbilen’in 2 yıl hapislik cezasına çarptırıldığını açıkladı.