Yargının 'icra' derdi 9 bin 382 icra dosyası

Yüksek Mahkeme Genel Sekreteri Neşe Başkan, YENİDÜZEN’e konuştu, mahkemelerin ‘icra yüküne’ işaret etti: “Ekonomik ve sosyal yapı değişti, hem dava hem de icra yükü farklılaştı”

Ayşe GÜLER

Yüksek Mahkeme Genel Sekreteri Neşe Başkan, icra dosyalarının sayısında ciddi artış yaşandığını kaydetti, ekonomik ve sosyal yapının değişmesiyle hem dava hem de icra yükünün farklılaştığını belirtti.
2018 yılında yaşanan dövizdeki artış ile ekonomideki daralmanın bu yıl içerisinde mahkemelere yansımasını beklediklerini dile getiren Başkan, dava sayısının artmasıyla tebliğ ve icra sayısının da yukarıya çekileceğini ifade etti.
Başkan, buna bağlı olarak taksit istidalarının ve hapislik cezalarının çoğalacağını da aktardı.
YENİDÜZEN, 2018 yılında yürürlüğe giren icra dosyalarını, bu dosyaların akıbetini araştırdı.
Resmi verilere göre; 2018 yılında 9 bin 382 icra işlemi ile ilgili dava dosyalandı.
2017 yılından askıda kalan 4 bin 397 evrak da eklendiğinde toplam 13 bin 779 dosyanın, 10 bin 163’ü neticelendirildi.
Neticelendirilen 5 bin 983 dosya ile ilgili ise ‘eşya bulunamadığı’ için haciz işlemi yapılamadı.

 Yüksek Mahkeme Genel Sekreteri Neşe Başkan, icra dosyalarının sayısında ciddi artış yaşandığını kaydetti, ekonomik ve sosyal yapının değişmesiyle hem dava hem de icra yükünün farklılaştığını belirtti.

Yüksek Mahkeme Genel Sekreteri Neşe Başkan:

“Hakkında haciz kararı olan kişi için, çalıştığı yer olan  Vergi Dairesi’nin adresi veriliyor”

Yüksek Mahkeme Genel Sekreteri Neşe Başkan, haciz işlemlerinde ev adresleriyle ilgili ciddi sorunla karşılaştıklarını söyledi.
Bazı davalıların mesai saatleri içerisinde evde bulunamadığını, bu durumun icra süresini uzattığını dile getiren Başkan, bazı icraların da iş yeri adreslerine dosyalandığını belirtti.
Başkan, “Örneğin, Vergi Dairesi’nde çalışan bir kişi için bu adres veriliyor. Oraya gidildiğinde, kurumda çalışan bir kişinin neyini alabilirim? Haciz yapılması mümkün değil” şeklinde konuşarak, birçok icranın da ev adreslerinin değişmesi nedeniyle yapılamadığını da ifade etti.
Kişilerin adreslerinin sağlıklı olarak tespitinin devlet yapısı içerisinde henüz sağlanamadığını söyleyen Başkan, bu durumun ciddi sıkıntı yarattığını kaydeden Başkan, yasal mevzuata göre herkesin oturduğu bölgeye kayıt yaptırma zorunluluğu olduğunu da hatırlattı.

“Bazen, polisten destek alınması gerekiyor”

Bazı haciz işlemlerinde ciddi zorluklarla karşılaşıldığını da aktaran Başkan, “Bazen polisten destek alınması gerekiyor. Karşısında ‘belalı’ biri oluyor, size tehditler savuruyor. Personele saldıran insanlar oluyor” dedi.
Başkan, bu gibi durumlarda polisin de yardımcı olmadığı konusunda şikayetlerin olduğunu belirtti.

Mal kaçırma: Barolar Birliği çalışması var

Haciz işlemlerinde ‘mal kaçırma’ olayı ile ilgili Barolar Birliği’nin yürüttüğü bir çalışma olduğunu bahseden Başkan, içeriğini henüz bilmediğini söyledi.

 Dövizdeki artış ile ekonomideki daralmanın bu yıl içerisinde mahkemelere yansımasını beklediklerini dile getiren Başkan, dava sayısının artmasıyla tebliğ ve icra sayısının da yukarıya çekileceğini ifade etti.

 

SIKINTILAR, SORUNLAR…

“Haciz işlemi gerçekleştirilemeyen kişi sayısı oldukça fazla”

Başkan, verilere bakıldığında, hakkında icra kararı çıkmasına rağmen, menkulü bulunmayan bu nedenle haciz işlemi gerçekleştirilemeyen kişi sayısının da oldukça fazla olduğunu söyledi.
İcra kararlarının birçoğunun benzer kişi ya da firmalara çıktığını belirten Başkan, “Bir firma ya da şahsın, bir veya iki meseleden değil, bazen 6-7, bazen çok daha fazla meseleden dolayı hakkında icra çıkıyor. 10 dosyası varsa, sadece 1 dosyadan icra yapılıyor, geriye kalanlarla ilgili de menkulü yoktur demek zorunda kalıyoruz.” şeklinde konuştu.

Araç sıkıntısı…

Başkan, tebliğ ve icra konusunda ciddi sıkıntıların yaşandığını dile getirdi.
Bu yıl içerisinde tebliğ ve icra memur sayısının artırıldığına değinen Başkan, şu anda 40 personelin görev aldığını aktardı.
Özellikle araç sayısına yönelik sorunlarla karşılaştıklarını kaydeden Başkan, “Örneğin iki tane memur, ayrı ayrı araba alıp farklı bölgelere ya da aynı bölgenin iki farklı kısmına gidip, iş yapabilecekken, araç yokluğundan dolayı ikisi bir arabayla bölgeyi tarıyor” dedi.
Başkan, bu durumun verimlilik düşüklüğüne neden olduğunu da ifade etti.

Ambar sorunu…

Başkan, haciz yapılabilecek eşyaların alınmasında oluşan yüksek masraf nedeniyle ya alacaklı ya da ilgili avukatın bu durumdan kaçındığını ve hacze gidilmesini istediğini söyledi.
Haciz edilen malların uygun koşullara muhafaza edilmesini sağlayacak ambar konusunda da sıkıntı yaşandığını kaydeden Başkan, bu malzemelerin mevzuata göre ya muhtarlıklar da ya da mukayyittin uygun gördüğü yerlerde korunması gerektiğini ifade etti.
Başkan, bazı muhtarlıklarda yer olmadığını bu nedenle de özel şahısların ambarlarına yönelindiğini, söz konusu alanların da kiralarının oldukça yüksek olduğunu dile getirdi.
Öte yandan haciz edilen malların satışlarının da istenilen düzeyde olmadığını belirten Başkan, ev eşyası satışlarının çok başarılı olmadığını, araç satışlarına eğitim olduğunu kaydetti.

2018’DE 9 BİN 382 İCRA… YENİDÜZEN, 2018 yılında yürürlüğe giren icra dosyalarını, bu dosyaların akıbetini araştırdı. Resmi verilere göre; 2018’de 9 bin 382 icra işlemi ile ilgili dava dosyalandı.

 

BÖLGE BÖLGE İCRA DOSYALARI…

“En fazla Lefkoşa’da”

Başkan, bölge bölge icra dosyalarına yönelik bilgileri de paylaştı.
2018 yılının ilk 11 ayında Lefkoşa’da 4 bin 798 icra davasının dosyalandığını belirten Başkan, söz konusu dosyaların 92’sinin tahsil edildiğini kaydetti.
Başkan, haklara halel gelmeksizin geri çekilen (Davalı tarafından kısmı ödeme yaparak, geriye kalan miktarı taksitlendirmesi) dosya sayısının bin 544 olduğunu belirtti.
Gerekli ödemenin yapılmasının ardından 609 dosyanın da geri çekildiğini ifade eden Başkan, 3 bin 285 dosyayla ilgili de haczedilecek eşya bulunamadı.
Başkan, 54 tane de kısmi icra yapıldığını aktardı.
Başkan, 2017 yılından aktarılanlar da dahil olmak üzere Lefkoşa’da 11 ayda 5 bin 584 icra dosyasının neticelendirildiğini kaydetti.

Mağusa’da bin 876 dosya neticelendi…

Mağusa’da ise 2017’den 672 icra dosyasının 2018 yılına devrettiğini belirten Başkan, geçtiğimiz yılın ilk 11 ayında ise bin 890 dosyanın da yargıya intikal ettiğini söyledi.
Başkan, bu dosyalar içerisinden 26’sının tahsil ediğini ifade ederek, 628’inin de haklara halel gelmeksizin geri çekildiğini dile getirdi.
116 icra dosyasına yönelik gerekli ödemenin yapıldığını da aktaran Başkan, bin 97 işlemle ilgili de hacze tabi eşya bulunamadı.
Başkan, 9 dosyanın ‘kısmen’ icra edildiğini, böylelikle Ocak ila Kasım ayları arasında bin 876’nın çözümlendiğini belirtti.
Veriler dikkat alındığında bu bölgedeki 2 bin 562 dosyadan bin 890’ı neticelendirildi…

“Girne’de 2017’den 440 dosya aktarıldı, 11 ayda bin 334 yeni işlem yapıldı”

Başkan, Girne’de icra dosyası bilgilerini ise şöyle sıraladı: 2017’den aktarılan dosya: 440, 11 ayda bin işlem sayısı: 334, tahsilatı yapılan:18, haklara halel gelmeksizin geri çekilen:11, gerekli ödeme sonrası geri çekilen: 61,  haciz işlemi sırasında menkulü bulunmadığı için yapılamayan icra sayısı: 640, kısmi icra:11, neticelendirilen: bin 342.”

Güzelyurt: 436 haciz işlemi yapılamadı

Güzelyurt bölgesinde ise 116 dosyanın 2017’yılından 2018’e aktarıldığını ifade eden Başkan, 2018’in 11 ayında ise 499 icra işleminin dosyalandığını belirtti.
Başkan’ın Güzelyurt bölgesi için paylaştığı diğer bilgiler şu şekilde: tahsilat: 10, haklara halel gelmeksizin geri çekilen:24, gerekli ödeme sonrası geri çekilen: 9,  haciz işlemi sırasında menkulü bulunmadığı için yapılamayan icra sayısı: 436, kısmi icra:3, neticelendirilen: 482.”

İskele’de sonuçlanan dosya sayısı 645

İskele’de ise 623 dosyanın 2017 yılında devrettiğini, 2018’in 11 ayında 654 işlemin dosyalandığını kaydeden Başkan, icra ile ilgili yalnızca 3 dosya ile ilgili tahsilat yapılabildiğini kaydetti.
Başkan, 264 dosyanın ‘haklara halel gelmeksizin geri çekildiğini’ belirterek, “Gerekli ödeme sonrası 40 dosya geri çekildi,  haciz işlemi sırasında menkulü bulunmadığı için yapılamayan icra sayısı ise 337 olarak kayıtlara geçti. 1 kez kısmi icra yapıldı, 645 dosya da neticelendirildi.”

Lefke…

Başkan, son olarak Lefke’ye yönelik icra bilgilerini verdi, şöyle devam etti: 2017’den devreden: 36, yeni dosyalanan 216, tahsil edilen:4, haklara halel gelmeksizin geri çekilen: 9, ödendiği gerekçesiyle geri çekilen: 3, menkulü bulunmayan icra sayısı: 188, kısmen icra: 0, neticelendirilen: 204”

 

 

 

Özel Haber Haberleri