Didem MENTEŞ
Anonimus Hareketi Başkanı, hukukçu Barış Mamalı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı askeri personele emeklilik için gerekli olan fiili hizmet hakkının, polis mensuplarına da sağlanması gerektiğini söyledi.
Subayların ve Astsubayların fiili hizmet süresini tamamlamasıyla yaşı kaç olursa olsun emekli maaşını almaya hemen başladığını belirten Mamalı, Polis Örgütü’nde 25 yıl fiili hizmet veren ve emeklilik hakkı kazanan polis mensuplarının da emekli maaşı alması gerektiğini vurguladı. Bu hakkın gündeme gelmesi gerektiğine işaret eden Mamalı, iki örgüt arasında ciddi bir eşitsizlik ve ayrımcılık yaratıldığını, bunun en kısa sürede dengelenmesi ve eşitlenmesi gerektiğini ifade etti.
“Mağduriyet biran önce giderilmeli”
YENİDÜZEN’e konuşan Barış Mamalı, polis mensuplarının emeklilik hakları yansıra başka mağduriyetlere de maruz kaldığını belirterek, bu mağduriyetlerin biran önce giderilmesi gerektiğini kaydetti. Mamalı, “ülkede adaletsizlik ve eşitsizlik aldı başını gidiyor. Ama bazı kurumlar var ki oraya baktığımızda insana verilen değerin ne kadar az olduğunu çok daha rahat görebilirsiniz. Bizlerin canını, malını, namusunu korumak yanında emniyetini sağlamakla yükümlü olan polis örgütümüz vardır” dedi.
“Polisler angarya çalıştırılıyor”
Polis Mensuplarının angarya çalıştırılmalarına imkan yaratıldığını söyleyen Barış Mamalı, gerek vardiya usulü ( 24/ 48 ) olsun gerekse normal mesai usulü çalışan tüm polis mensuplarının fazla çalıştırıldığını, karşılığında herhangi bir ödenek veya gerçek bir karşılık almadığını dile getirdi. Mamalı, ayrıca 24 saat esasıyla çalışan bir personelin çoğu zaman sivil toplum örgütlerinin demokratik hak arayışları içinde yaptıkları eylemlerde ikinci boş günlerinde göreve çağrılıp görev harici olarak yine zorla çalışmak zorunda kaldığını da aktardı. Polis mensuplarının ek ödenek almadıklarını hatta ek görev yapmaya gelirken benzin parası, yemek parası gibi zorunlu giderlerin de kendi ceplerinden ödediğini savunan Mamalı, “Anayasaya aykırı olan ve insan haklarıyla bağdaşmayan bu angarya durumuna bir an önce son verilmesi gerekir” dedi.
“Seyahat özgürlükleri ‘emir’ ile yasaklanmıştır”
Polislere uygulanan bir başka hukuk dışı olayın ise seyahat özgürlükleri olduğunu belirten Mamalı, “Seyahat özgürlüğü, Anayasamızda temel hak ve özgürlükler içerisinde teminat altına alınmış olup bu özgürlük ancak yasayla kısıtlanabilmektedir. Yasa olmadan kimsenin seyahat özgürlüğü hukuken kısıtlanamaz. Bu emredici anayasal kurala rağmen Polis Genel Müdürü, hiçbir hukuki dayanağı olmadan ve Anayasaya aykırılığı aşikar olan bir ‘emir’ ile tüm polis mensuplarının Güney Kıbrıs’taki deniz ve hava limanlarından seyahat etmesini ve ayrıca Kıbrıs Cumhuriyeti Pasaportlarını kullanmalarını yasaklamıştır” dedi.
“25 yılını dolduranlar emeklilik maaşı almalıdır”
Barış Mamalı, en çok konuşulan konulardan birini ise emeklilik konusu olduğunu aktararak, 25 yılı fiili hizmet yapıp emeklilik hakkı kazanın polislerin 55 yaşını doldurmadıkları takdirde emekli maaşı alamadıklarını söyledi. Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı askeri personele ise bu hakkın tanındığını kaydeden Mamalı, iki örgüt arasında eşitsizlik yaratıldığını dikkat çekti.
Mamalı, şunları söyledi: “51/1984 sayılı Polis Örgütü Yasası’nda yapılan değişiklik ile polis mensuplarının emekliliklerine tırpan vurulmuştur. Yasaya baktığımızda bugün örgütte çalışmakta olan polis mensuplarının büyük bir çoğunluğunun 25 yılı fiili hizmet yapıp emeklilik hakkı kazanmış olmalarına rağmen 55 yaşını doldurmadıkları taktirde emekli maaşı almaya hakkı olmadığını görmekteyiz. Birçok ülkede zor şartlar altında çalışan, tehlike ve rizikoları yüksek olan polislerin yıpranmaları da dikkate alınarak yaşı ne olursa olsun belirli yasal bir süre çalıştıktan sonra emekli aylığı almaya hak kazandıklarını görürüz. Burada dikkat edilmesi gereken en enterasan durum ise aynı makama bağlı 2 ayrı örgüt mensupları arasında yaratılan anomali ve insan haklarına aykırı eşitsizlik halidir”
“Ciddi bir eşitsizlik var”
Mamalı, polise emeklilik konusunda ‘üvey evlat’ muamelesi yapıldığını savunarak, şunları aktardı: “Polis Örgütü ve Askeri Ordu’nun her ikisi de Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlıdır, yani polisin ve askeri personelin en üst makamı GKK’dır. Bu iki kurum da GKK’nın başındaki generalin emir ve komutası altındadır. Aynı statü içerisinde yer almalarına rağmen emeklilik konusunda polis mensupları aleyhine bir durum yaratılmıştır. Bugün bir askeri personel (Subay/Astsubay) emeklilik için gerekli olan fiili çalışmayı yapıp emekliye çıkması halinde yaşı kaç olursa olsun emekli maaşını almaya hemen başlamaktadır. Oysa 25 yıl değil 30 yıl fiili olarak çalışan bir polis mensubu eğer 55 yaşını doldurup 56 yaşından gün almamışsa emekli maaşı alması söz konusu değildir. Bu ciddi bir eşitsizlik ve organlar arasında ayrımcılık yaratmaktadır. Bunun en kısa sürede dengelenmesi ve eşitlenmesi gerekir. Polislerin GKK’nın üvey evladı gibi durmasına müsaade edilmemelidir.”