Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi’nce tek taraflı inisiyatif ile başlatılan "34. Dönem Turist Rehberi Yetiştirme Kursu"nun KITREB Yasasına ve KITREB Eğitim Tüzüğüne AYKIRI olduğu gerekçesiyle dava açarak, kursun durdurulması için Yüksek Mahkeme’de ara emri dosyaladı…
YENİDÜZEN’e konuşan KITREB Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Nidai, KITREB yasası çerçevesinde görevlerini yerine getirmeye çalıştıklarını belirterek, yasaya aykırı alınan her kararın karşısında olacaklarını açıkladı.
Nidai “kurs için yapılan ilanda Türkçe ve yabancı dillerde kurs açılacağı belirtilmiştir. 2008’de yürürlüğe giren yasamız uyarınca Türkçe dilinde rehber yetiştirilmez. Aynı ilanın altında da yabancı dil için gerekli sınavların yapılması veya belgelerin getirilmesi zorunluluğu sunulmuş yani ilanda çelişkiye düşülmüş. Bu ikinci illegal durumdur” dedi
Ayrıca şuanda yine yasalara aykırı olarak KITREB üyesi kokartlı rehber olmaksızın, turlar düzenlediğini söyleyen Nidai, bu turların acenteler ve acentesiz otobüs sahipleri tarafından düzenlendiğini belirtti
Didem MENTEŞ
Kıbrıs Türk Rehberler Birliği (KITREB), Turizm ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi’nce tek taraflı inisiyatif ile başlatılan "34. Dönem Turist Rehberi Yetiştirme Kursu"nun KITREB Yasasına ve KITREB Eğitim Tüzüğüne AYKIRI olduğu gerekçesiyle dava açtı.
KITREB Yönetim Kurulu, YASA DIŞI olduğu gerekçesiyle kursun durdurulması için Yüksek Mahkeme’de ara emri dosyaladı. Mahkemedeki dünkü görüşmede bakanlığı temsilen dava savıcısı dava tebligatının ellerine yeni ulaştığı gerekçesiyle davanın başka güne ertelenmesini talep etmesi üzerine dava 27 Aralık Çarşamba gününe ertelendi.
“Yasaya aykırı alınan her kararın arkasındayız
Dava sonrası YENİDÜZEN’e konuşan KITREB Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Nidai, KITREB yasası çerçevesinde görevlerini yerine getirmeye çalıştıklarını belirterek, yasaya aykırı alınan her kararın karşısında olacaklarını açıkladı. 1 Kasım 2017’de ‘illegal’ olarak başlatılan kursun, yasa dışı olduğundan habersiz olan kursiyerleri mağdur duruma düşürmek gibi bir niyetleri olmadığını söyleyen Nidai, mağduriyeti Turizm Bakanlığı’nın yarattığını dile getirdi. Amaçlarının her zaman turizm paydaşlarımızın en önemlisi olan Bakanlıkla iyi ilişkiler içerisinde çalışarak ülke turizmine katkıda bulunmak olduğunun altını çizen Nidai, “Turizm paydaşlarıyla ülke turizmi için el ele çalışarak güzel günler göreceğimize inanıyoruz ama yasalar çerçevesinde” dedi.
“İyi işler yapmak için yola çıktık”
Yusuf Nidai, 6 Kasım’daki genel kurulla yeni yönetim kurulunun seçildiğini ve farklı bir anlayışla yola çıktıklarını ve hummalı bir çalışmaya girdiklerini söyledi. KITREB’in bir dernek değil yasal bir kurum olduğunu, 22008’de Bakanlar Kurulu kararıyla parlamentodan geçen KITREB yasasıyla koruma ve kollanma altında olduğunu söyleyen Nidai, bu yasa çerçevesinde her şeyin yürümesinden yana olduklarını belirtti. KITREB’in geçtiğimiz dönemlerde yapılan bazı hatalardan dolayı saygınlığının yitirildiğini bu nedenle yeni yönetim kurulunun bu saygınlığı yeniden kazandırmak istediğini aktaran Nidai, yeniden birlik olmak için KITREB ailesi olarak iyi şeyler yapmak için yola çıktıklarını aktardı. Rehberlerin ülke turizminin olmaz olmazı olduğuna dikkat çeken Nidai, “hala var olduğumuzu turizm paydaşlarımızla birlikte duyurmak niyetindeyiz” dedi.
“Kurs illegal olarak başlatıldı”
KITREB olarak yapacakları tüm yasal etkinlikleri Turizm ve Çevre Bakanlığı ile birlikte yapmalarını yasalarının emrettiğini söyleyen Nidai, ancak kendilerinden önceki 34’inci dönemde ‘turist rehberi yetiştirme kursu’nun illegal olarak başlatıldığını söyledi. Kursun 1 Kasım’da başladığını, kendilerinin 6 Kasım’da göreve geldiklerini ve kursu başlangıçta engelleme durumları olmadığını anımsatan Nidai, “bizden önceki yönetim kurulundaki arkadaşlardan aldığımız bilgiler ve yasamızın doğrultusunda bu kursun illegal olarak başlatıldığını tespit ettik” dedi. Nidai, bu konuda hukuki görüş aldıklarını, bu kursun ara emri ile durdurulması için 18 Aralık’ta mahkemeye müracaatta bulunduklarını belirten Nidai, Turizm ve Çevre Bakanlığı ve bakanlığa bağlı Turizm ve Pazarlama Dairesi’ne tebligat yapıldığını aktardı. Davada bakanlığı temsilen bulunan Savcının tebligatı daha dün aldığını, incelemek için süre talebinde bulunduğunu söyleyen Nidai, Mahkemenin 27 Aralık’ta ara emrini görüşmek için davayı ertelediğini söyledi.
“Bakanlık uyarıları dikkate almadı”
KITREB yasası ve KITREB eğitim tüzüğünün, herhangi bir turist rehberi yetiştirme kursu açılacağı zaman Turizm Bakanlığı’ndan 3 kişi, KITREB’den de 2 kişi olmak üzere 5 kişilik bir eğitim komitesinin toplanması, gerek müfredat gerek puanlama gerekse kursun gerekliliği hakkında karar almasını emrettiğini dile getirdi. KITREN’in bir önceki yönetim kurulunun hiçbir görüşü alınmadan, Turizm Bakanlığı tarafından bu kursun başlatıldığını vurgulayan Nidai, mahkemenin ilk gününde eski başkan İbrahim Altıner’in bu hususta mahkemede şahitlik yaptığını da söyledi. Nidai, şuanda yeni yönetimde de görev alan ve eski yönetimde de bulunan üyelerin, bakanlığın bu konuda uyarıldığını ancak bakanlığın uyarıları dikkate almadığı konusunda bilgi verdiklerini belirterek, bunun illegal olduğunu söyledi.
“Yasa uyarınca Türkçe dilinde rehber yetiştirilemez”
Yusuf Nidai, “yine yasada açıkça belirtilen ‘yabancı dil’ konusu atlanarak, verilen ilanda da çelişkiye düşülerek, ilanı başında Türkçe ve yabancı dillerde kurs açılacağı yani ‘Türkçe rehber de yetiştireceğiz’ belirtilmiştir. (Kurs yasaya göre Türkçe dilinde yürütülür) ama 2008’de yürürlüğe giren yasamız uyarınca Türkçe dilinde rehber yetiştirilmez. Aynı ilanın altında da yabancı dil için gerekli sınavların yapılması veya belgelerin getirilmesi zorunluluğu sunulmuş yani ilanda çelişkiye düşülmüş. İkinci illegal durum da budur. Dolayısıyla bu davayı açtık” şeklinde konuştu.
“Amacımız ülke turizmine katkıda bulunmak ama yasalar çerçevesinde…”
“KITREB’in niyetinin kesinlikle şuanda habersiz olarak bu kursa katılmış olan ve sayılarının 37 kişi olduğunu öğrendiğimiz, kursiyerleri mağdur etmek değildir” diyen KITREB Başkanı Yusuf Nidai, bu mağduriyeti yaratanın Turizm Bakanlığı olduğunun altını çizdi. Nidai, “şuanda kursa gitmekte olan kursiyerlerden mağduriyet yaşayanlar olduysa da KITREB adına özür dileriz” dedi. Mahkemeden ara verilerek kursun durdurulması halinde, eğitim komitesinin yasaya uygun olarak toplanıp, müfredat, puanlama ve diğer elzem konularda kursun geleceğiyle karar alınması isteyen Nidai, “biz müdahil olmak istiyoruz, bu bizim yasal hakkımız. Biz müdahil olmadan yapılacak her kurs illegal kurstur” dedi.
Nidai, “şunu da tekrar belirtmek istiyorum ki; bizim amacımız turizm paydaşlarıyla sürtüşmelere girmek değil, aksine ülke turizmin geleceği için tüm turizm paydaşlarımızla (KITSAB; KITOB, Res-Bir, Kar-İş) iyi ilişkiler içerisinde ülke turizmine katkıda bulunmaktır. Ama yasalar çerçevesinde…” şeklinde konuştu.
“Yasaya aykırı kokartlı rehber olmaksızın tur düzenleyenler var”
KITREB Başkanı Yusuf Nidai, ayrıca şuanda yine yasalara aykırı olarak KITREB üyesi kokartlı rehber olmaksızın, turlar düzenlediğini söyleyerek, bu turların acenteler ve acentesiz otobüs sahipleri tarafından düzenlendiğini belirtti. Nidai, “kaldı ki bu konuda KITSAB’ın çok önemle aldığı ve bizim de kesinlikle desteklediğimiz yeni bir karar var. KITSAB, acentesiz turların denetlenmesi için ve ceza almaları için girişimde bulundu. Bu konuda Turizm Bakanlığı, KITSAB ve KITREB olarak hazır bulunduğumuz bir toplantıda bu denetlemeleri hep birlikte yürütme kararı aldık. Biz de denetimlere müdahil olmak istedik çünkü acentesiz yapılan turların yasadışı olduğu kadar rehbersiz yapılan turlar da yasadışıdır. Özellikle Ulaştırma Bakanlığı’nın verdiği turistik T izinlerinin arkasındaki önemli maddelerden bir tanesidir. KITREB kokartlı rehber olmadan herhangi bir tur yapılmaz. Araçlarla insanlar gezdirilemez. Ama şuan ülkemizde rehbersiz tur yapan bir sürü araç görebiliriz. Bu sadece acentelerin yaptığı bir şey değil. Acentesiz ve rehbersiz dış ülkelerden şoför ayarlayarak tur yapıyorlar ve kesinlikle yasa dışıdır”
“2 yıllık eğitim müfredatı hazırlıyoruz”
Yeni KITREB yönetimi olarak gerekli ama radikal kararlar aldıklarını söyleyen Yusuf Nidai, bu dertlerin yansıra KITREB ailesinin daha verimli olabilmesi adına akademisyen, duayen rehberlerin önderliğinde, var olan rehberlere verilmesi için 2 yıllık eğitim müfredatı hazırlandığını ve yeni yılla birlikte yürürlüğe gireceğini aktardı. Nidai,”bizler deneyimli rehberler olmamıza rağmen kendimizi yenilememiz gerekir. İyi rehber her zaman kendisini yenileyen rehberdir. Her zaman güncel olmayı başarabilen rehberdir. Biz ailemizin hepsinin bu kalitede olması amacındayız. Dolayısıyla eğitim şart. Görev süremiz 2 yıl olduğu için 2 yıllık eğitim müfredatı hazırlıyoruz. Sayın hocamız duayen rehber Mehmet Ali Hacışevki bu komitenin başındadır. Yine eski başkanlarımızdan duayen rehber Hasan Karlıtaş eğitim komitesinin içerisindedir. Yönetim kurulumuzdan bir üyemizle beraber eğitim komitesi çalışmalarını sürdürmektedir. KITREB yasal, önemli bir turizm paydaşıdır, bunun da göz ardı edilmemesi dileğimizdir. Turizm paydaşlarıyla ülke turizmi için el ele çalışarak güzel günler göreceğimize inanıyoruz ama yasalar çerçevesinde…”