Yasa ile 'Dini Dayatma'ya protesto

Meclis’e sevk edilen Din İşleri Dairesi (Değişiklik) Yasa Önerisi’, "dini anlayış dayatması olduğu" gerekçesiyle protesto edildi.

Toplumcu Demokrasi Partisi(TDP), Baraka Kültür Merkezi, Bağımsızlık Yolu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası, komiteden Meclis’e sevk edilen Din İşleri Dairesi (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni, "dini anlayış dayatması olduğu" gerekçesiyle protesto etti.

Söz konusu parti ve örgütlerin temsilcileri Cumhuriyet Meclisi önünde basına açıklamada bulundu.

TDP Genel Sekreteri Asım İdris, kamuda köklü bir reforma ihtiyaç duyulduğunu ancak bu ihtiyaç dururken sadece Din İşleri Dairesi’nin ele alınmasının TDP’yi rahatsız ettiğini, Meclise sevk edilen Yasa Tasarısı’nda da TDP’yi rahatsız eden pek çok madde bulunduğunu söyledi.

İdris, “(Yasa Önerisi) Gençliğin dönüştürülmesi çabalarının farklı bir varyasyonudur diye düşünüyoruz” dedi.

Mevcut Yasada bulunan “İslam dinini, Atatürk devrimi ve ilkeleri ışığında, taassup, gerici, istismarcı ve siyasi faaliyetler dışında tutmak” ifadelerinin yasadan çıkarılmasının da kabul edilemez olduğunu kaydeden İdris, Öneriler arasında Din İşleri Dairesi’nde, yazılı ve görsel programlar yapma yetkisi, Din İşleri Dairesi’nin etkinlik alanının genişletilmesi ve kadroların “çok yüksek seviyelere” çıkarılmasının bulunduğunu belirtti.

İdris, “(Din İşleri Dairesi) Bir Bakanlık seviyesine getiriliyor” dedi.

Öneriler arasında, Din İşleri Dairesi’nin, Eğitim Bakanlığı’na Kuran Kursları düzenleme talebinde bulunması, bu talep yerine getirilmediği taktirde Din İşleri Dairesi’nin talepte bulunduğunu şeyi ifa edebilme yetkisinin bulunduğunu da kaydeden İdris, “Eğitim bakanlığını Kuran Kursları gibi çok önemli bir konuda bertaraf ediyor” dedi.

BATAK

Baraka Kültür Merkezi adına Mustafa Batak tarafından okunan yazılı açıklamada, “Hem Anayasaya aykırı bir yasa yapılmakta hem de ülkemizde yaşayan yerli veya göçmen fark etmeksizin burayı yurt edinmiş insanlara ve kültürümüze uymayan dışarıdan ithal din anlayışı dayatılmaktadır” denildi.

Yasa ile Kuran kurslarının yasal bir hale getirileceği, küçük yaştaki çocukların “her türlü istismara açık olan kurslara gönderilmesinin yasal olarak önünün açılacağı” öne sürülen açıklamada, “18 yaş altı çocuklar için bu tür kurs düzenlenmesi yasak olmalı” denildi.

Açıklamada, “Bunlar, halkımızın yaşama biçimini beğenmeyen ve dini kültürümüzü yetersiz bularak bizlere dayatılan muhafazakarlaştırma, sünni islamlaştırma ve gericileştirme politikalarının bir yasada vücut bulmuş halidir” iddiasında bulunuldu.

ÖZBAHADIR

Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Eş Başkanı Tuncer Özbahadır ise, Anayasa’ya göre, Devlet’in farklı dinlere eşit mesafede olması gerektiğinin belirtildiğini, din derslerinin Sünni İslam’ın dayatılması için kullanıldığını savundu.

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) tarafından hazırlanan, “okullarda öğrencilere veya velilere bir tercih hakkı sunmadan sünni mezhebine yönelik zorunlu din eğitimi verildiğinin yer aldığı rapora” işaret eden Özbahadır, bu raporda, Anayasa’ya göre Devlet’in tüm dinlere eşit mesafede olması gerektiğinin belirtildiğini kaydetti.

Özbahadır,”Yasa (önerileri) AKP’nin dayatmasıdır” dedi.

SELENGİN

KTOEÖS Genel Sekreteri Aziz Selengin de, bazı önerilerin Anayasa ve Milli Eğitim Yasası ile ciddi bir çelişkisi bulunduğunu, Milli Eğitim Yasası’nda eğitimde laikliğin esas olduğunun ifade edildiğini, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda üzerine düşen görevi yapmadığını, Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde gerekli denetimlerde bulunmadığını iddia etti.

Önerilerin, dini eğitimlerin Din İşleri Dairesi tarafından düzenlenmesini getireceğini ileri süren Selengin, “Şu andaki yasa (önerisi) anayasaya aykırıdır” dedi.

KELEŞZADE

Bağımsızlık Yolu adına konuşan Mustafa Keleşzade ise, “(Yasadan) dini istismar ve gericiliğe karşı maddelerin çıkarılması tesadüf değildir. Bu yasa dini istismar ve gericiliğin önünü açan bir yasadır” dedi.

Keleşzade, “Yasa laikliğe karşı atılmış bir adımdır” dedi.

İlgili Haberler

Haberler Haberleri