Fayka Arseven KİŞİ
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, gelecek turiste var olan yatak kapasitesinin yetersiz kalacağını ifade etti.
Ataoğlu, Bafra’da yıllar önce verilen devlet arazilerine yatırım yapmayan yatırımcılara da ihbar gönderdiklerini belirterek, yatak kapasitesinin biran önce artması için bu otel yatırımların yapılması gerektiğine vurgu yaptı.
Özellikle bir acentenin 100 bin Alman turisti ülkeye getirmeye hazırlandığını kaydederek, turizmdeki artıştın geçmiş yıla oranla yüzde 50 arttığını dile getirdi.
- Geçen yıl Türkiye’deki terör olayları turizmde etkisini göstermişti. Bu yıl da olumsuzluklar devam ediyor. Bakanlık yaz sezonu için neler yapıyor?
- Fikri ATAOĞLU: Bu yıl kış operasyonu ile ilgili ciddi bir operasyon başlattık ve bu devam ediyor. Bu operasyon anlaşma gereği Haziran’a kadar devam edecek bir operasyondur. Daha fazla Almanya ve o yöredeki turistlerle ilgilidir. Gelen turistin, otellerde gün geçirmek yerine, sabahın erken saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar esnaf ile zaman geçirmesi için başlattığımız bir etkinliktir. Bunu da şu an devam ettiriyoruz.
- Bu operasyon ile ne kadar turist geldi?
- Fikri ATAOĞLU: Şu anda bir acentenin yapmış olduğu anlaşma 100 bin civarında bir turisttir. Bu sadece bir acente için olan olaydır.
“Bafra’ya yatırım yapılmazsa, ellerinden alacağız”
- Bu hedefe ulaşılmış bir rakam mı yoksa tahmini bir rakam mı?
- Fikri ATAOĞLU: Bu bir acentenin anlaşma yaptığı rakamdır. Onun dışındaki acentelerle toplamda 200 bin civarında bir turist olacak.
Bu yıl içerisinde yine daha fazla turist gelmesini sağlamak için başlatmış olduğumuz bakanlığımızca yapmaya karar verdiğimiz Kuzey Kıbrıs’ı tanıtım etkinliği… Bunun içerisinde Türkiye’de 10 ilde başlattığımız bir etkinlik ve Türkiye’nin dışında başlattığımız İngiltere, Almanya, Azerbaycan ve İran ülkelerinde devam edecek olan bir etkinlik çalışmaları içerisindeyiz. Bu çalışmalar da şu an devam ediyor. Bunun yanında kış operasyonlarıyla ilgili farklı acentelerden gelen talepler üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Normal süreç içerisinde de geçmiş yıla nazaran yüzde 50 atış bekliyoruz. Kış operasyonu Haziran’a kadar devam edeceğinden dolayı yaz sezonuyla çakışacak ve yatak sıkıntısının yaşanacağı düşünülüyor. Dolayısıyla bitmek olan tesislerin biran önce bitirilmesiyle ve ellerinde bulunan arazilere, bugüne kadar yapmayanların yatırım yapmalarıyla ilgili çağrıda bulunduk. Tanınan süre içerisinde yapılmadığı takdirde de ellerinden alınıp, yapabilecek olanlara vermeyi planlıyoruz.
- Bafra’daki arazilerden mi bahsediyoruz?
- Fikri ATAOĞLU: Evet…16 parseldir, 2 parselindeki tesis bitti, 2 tesis de bu yıl sonunda bitmesi hedefleniyor. Geri kalan 12 parsel ile ilgili de yazışmalarımızı ve ihbarlarımızı yazmış bulunuyoruz.
- Bu ihbarlar sonucunda geriye dönüşler ne oldu?
- Fikri ATAOĞLU: Bizim tanıdığımız süre içerisinde hemen hemen tümünden geri dönüş aldık. Herkes yapacağını dile getirdi. Tabi bizim bu yasal süreç içerisinde tanıdığımız dönemde projelerini yetiştirip normal resmi işlemlerini yapacak olanlar devam edecek, yapmayacak olanlar farklı bir şekilde değerlendirilecek.
- Kıbrıs Türk Otelciler Birliği dönem dönem otellerin doluluk oranları ile açıklamada bulunuyor. O açıklamalara baktığımızda oteller boş, sizin iddianız ise yatak sayısının yetersiz olacağı…
- Fikri ATAOĞLU: Otelciler Birliği’nin yapmış olduğu rakamlar köy pansiyonculuğundan tutun, normal 1,2,3 yıldızlı otelleri de komple içine alarak bu oranı içine koyuyor. Oysa ki bizim bugün günümüzde 5 yıldızlı otellerimizde ve 4 yıldızlı kaliteli otellerimize baktığımızda kış operasyonunda yüzde 70 oranında bir doluluk olduğunu görüyoruz. Ancak köy pansiyonculuğuna ve 1’nci 2’nci sınıflar baktığımızda ve oraya da döndüğümüzde tabi ki o rakamsal değer yüzde 70’lerde olan, yüzde 50 civarına düşer. Çünkü bizim bu gibi tesislerden de talep etiğimiz olaylar var. 3 yıldızlı tesislerde biz kaliteli 3 yıldız olmalarını istiyoruz ki rahatlıkla oralara turistleri götürebilelim. O kadar güzel 5 ve 4 yıldızlı otellerimizin içerisinde kaliteli 3 yıldızlar da olduğu zaman oralara da turist götürme şansımız daha da yüksektir. Çünkü onların fiyatları daha düşük olur. Ama bunu da takdir edersiniz ki 3 yıldızlı otellerin de artık kendilerine çeki düzen vermeleri gerekir ve kaliteli 3 yıldız seviyelerine gelmeleri gerekir. Köy pansiyonculuğuna da farklı şekilde değer veriyoruz. Bununla ilgili başlatmış olduğumuz farklı çalışmalar var. Bu çalışmaları önümüzdeki günlerde acentelerle de paylaştığımız bir ortak çalışma sonrasında bundan sonra gelecek olan bölgesel turistlerin köy pansiyonculuğuna da faydası olacak. Bu tabi ki geçmişten acentelerin organize ettiği bir programdır. Dolayısıyla biz göreve geldikten sonra önümüzde ilk gördüğümüz kış operasyonuydu ve kış operasyonu ile ilgili bir hareket başlattık. O da çok başarılı gidiyor. Tabi ki kış operasyonuna girdikten sonra köy pansiyonculuğuyla ilgili eksikliğin olduğunu fark etik ve bununla ilgili de çalışmaları başlattık. Önümüzdeki yıl köy pansiyonculuğuyla ilgili sıkıntılar giderilecektir.
- Toplamda kaç otel yapılıyor, yatak kapasitesi kaç olacak?
- Fikri ATAOĞLU: Şu an 23 bin civarında yatak sayımız olacak Bafra’da açılacak olan 2 otel ile… Girne’de 5 Bafra’da da 2 otel yapımı devam ediyor. Toplamda 5 yıldızlı 7 otelin inşaatı devam ediyor. Bunların da tamamlanmasıyla yatak sayısı 25 bini geçecek.
- Bu yıl turist akışından dolayı yatak sayısında sıkıntı yaşanacağını mı düşünürsünüz?
- Fikri ATAOĞLU: Evet… Çünkü biz Türkiye’nin hem 10 ilinde yapmayı planladığımız tanıtımları gerçekleştirdikten sonra ve Türkiye’nin dışındaki İngiltere, Almanya, Azerbaycan ve İran’da da yapmayı planladığımız etkinlikleri de gerçekleştirdiğimiz zaman, o zaman ülkemize daha fazla turist geleceğine inanıyoruz. Bugün takdir edersiniz ki sadece Türkiye’de bile KKTC’yi daha çok ciddi şekilde tanımayan bilmeyen vatandaşlarımız var. Biz kendimizi buralara tanıttıktan sonra tabi ki Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımızın artık kendi dillerini konuşan, kendi para birimini kullanan, kendi diniyle ortak olan kendilerine has bir adalarının olduğunu da fark ettikten sonra farklı adalara gitmeyi tercih edeceklerini düşünmüyorum ve kendi adaları gibi hissedecekleri Kuzey Kıbrıs’ı düşüneceklerdir. Türkiye’den gelecek turist sayısı da daha fazla olacaktır.
- Yeni destinasyonlar var mı?
- Fikri ATAOĞLU: Konya için bir çalışmamız var. Tarhan ve Tebliz’de görüşmeler gerçekleştirdik. Azerbeycan’da workshop gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde Kazakistan ile ilgili bir çalışma var.
- Kıbrıs’ın güneyi ile ilgili çalışma var mı?
- Fikri ATAOĞLU: Acenteler güneyden turist getirmekle ilgili çalışma başlattı. Hatta bir acentemiz 20 bin turist civarında da bağlantı yaptı güney üzerinden. Güney üzerinden yapılan bağlantılara Bakanlık olarak teşvik verme kararı aldık. Tabi vereceğimiz bu teşvikleri tüm paydaşlarımızla ortak karar olarak üretiyoruz. Ortak karar olarak ürettiğimiz teşviğin olur aldıktan sonra paydaşlar tarafından bunu açıkladık. Bu açıklamamızdan sonra da günümüzde güney üzerinden de farklı ülkelerden turistlerin geldiğini görüyoruz. Bunların tümünü değerlendirdiğimiz zaman önümüzdeki dönemde yatak sıkıntısının yaşanacağını düşündük ve o şekilde çağrıda bulunduk.
- Bafra’da bugüne kadar adım atılmaması yaklaşık 15 yıl oldu verileli, kayıp değil mi?
- Fikri ATAOĞLU: 3-4 yıldır ellerinde bu arazileri tutan firmalar var. Bu arazilerde tesisleri bir şekilde gerçekleştiremedi. Yapmadıklarından dolayı biz ihbar yazma ihtiyacı hissettik ki biz orayı topluma, ekonomiye ve topluma kazandıralım.
- Plajlar halkındır ve yine bu yıl yine aynı sorunla karşı karşıyayız. Otellerin engelleri ile karşı karıya vatandaş… Bu yıl bu konuda ne yapacaksınız?
- Fikri ATAOĞLU: Girne bölgesinde bu sıkıntı yaşanıyor. Girne bölgesindeki otellerin çoğalmasıyla ilgili şikayetler vardı. Bu yıl belediyeler ile yapmış olduğumuz çalışmalar sonrasında belediyeler halkın denize girme ile ilgili sıkıntılarını aşmış olacak. Kuzey Sahil şeridinde Büyükkonuk Belediyesi ile yapmış olduğumuz bir protokol var. Büyükkonuk Belediyesi halk plajı gerçekleştirdi. Girne bölgesinde birkaç belediyenin başlatmış olduğu çalışmalar vardır. Esentepe Belediyesi ile başlattığımız çalışmalar vardır. Alsancak Belediye Başkanı ile konuşmamız oldu. Halk plajı gerçekleştirdiği takdirde bakanlık olarak yanında olduğumuzu dile getirdik. Geçmiş yıllarda yaşanan sıkıntıların bu yıl Girne’de yaşanmamasını istiyoruz.
- Ülkeye bu kadar turist gelecek peki çevre?
- Fikri ATAOĞLU: Açıkçası insanlarımızın daha fazla duyarlı olması gerekiyor. İnsanlarımız duyarlı ve bilinçli olduktan sonra çevrede herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Nasıl ki bizim bir insanımız herhangi başka bir ülkeye gittiği zaman kendini sorumlu hissediyorsa, kendi ülkesinde olduğu süre içerisinde de aynı sorumluluğu taşıdığı sürece herhangi bir sıkıntı doğmaz. Çevre Yasası ile ilgili çalışmamızı başlattık. Yasa ile ilgili çalışma gerçekleştiği takdirde gönüllü çevrecilere ceza yazma yetkisi vermeyi planlıyoruz. Bu yıl 9’ncu sınıflara çevre dersini zorunlu seçmeli ders olarak verdik. Umarım çocuklarımızın almış oldukları eğitimlerinden büyükler onları örnek alır ve çevre duyarlılığı artar.
- İktidar Meclis çalışmalarına girmedi. Gündeme erken seçim geldi? Hükümet Meclis’te neden yok, Meclis’te iktidarın verimli çalıştığına inanıyor musunuz?
- Fikri ATAOĞLU: Hükümette bir sıkıntı yok. Yasalarda da sıkıntı yaşanmıyor. Meclis verimli bir şekilde çalışıyor. Komiteler de verimli şekilde çalışıyor. Meclis günlerinde birkaç yasa ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu yasalar da artacaktır. Şu anda erken seçim olması için bir olay görmüyorum. Yani niye erken seçim olsun. Vatandaşların erken seçimi kaldırma lüksü yok. 2017 yılı Başbakan’ın da söylediği gibi icraat dönemidir. Maliye’de de herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Hükümet uyumlu, Bakanlar Kurulu’nda bir sıkıntı yok. Ha partiler içerisinde sıkıntı varsa o parti kendi içerisinde sıkıntısını çözüp gidermek zorundadır.