'Yaya olmak dert'

Özel aracı olmadığı için toplu taşıma kullanmak zorunda kalanlar yetersizlikten dert yanıyor… Şehir içi toplu taşıma araçlarının azlığı ve şehir dışına çıkan otobüslerin de pahalılığı ‘ulaşımı’ zora sokuyor…

Dila ŞİMŞEK

Özel aracı olmayanlar için toplu taşıma yetersiz, ulaşım dert…
Ülkedeki ulaşım hizmetlerini yetersiz bulan yayalar, günlük yaşamlarındaki sıkıntılarından anlattı.
Şehir içi toplu taşımanın bulunmadığını, sadece üniversitelere ait okul otobüslerinin olduğunu söyleyen yurttaşlar, bu otobüslerin saatinin ve sayısının da yeterli olmadığından yakınıyor.
Lefkoşa’nın yaya nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturan öğrenciler, okul otobüslerinin sayısının az olduğu için, çok kalabalık ve sıkışık olduğunu ifade ederken, ‘ya yürümek, ya da taksiye binmek zorunda’ kaldıklarını ifade ediyor.
Toplu taşımanın yetersizliğinden yakınan yayalar taksi fiyatlarının çok pahalı olduğunu söylüyor, bu nedenle ‘otostopa’ mecbur kaldıklarını anlatıyor.
Bu riskli ve kesin olmayan yöntemin her zaman işe yaramadığını da söyleyen yayalar, ulaşımdaki eksiklikler yüzünden zor durumda kaldıklarını belirtiyor.
 Şehir dışına çıkmanın ise yine zaman ve parasal sıkıntı yarattığını kaydeden yayalar, devletin toplu taşıma hizmetine önem vermesi gerektiği konusunda hemfikir…

YAYALAR NE DEDİ?

Mehmet Ali Can: “Ulaşımla ilgili çok fazla şikayetim var”

 “Ulaşımla ilgili çok fazla şikayetim var. Öncelikle, şehir içi toplu taşıma olmadığı için, okul otobüsünü kullanmak zorundayım. Okul otobüsünün ise saatleri yetersiz. Zaten otobüsün içi de tamamen dolu. Diğer otobüsleri kullanmak istesek o da pahalıya geliyor. Kısa bir mesafeye bile gitmek istediğimizde 4 TL ödüyoruz. Normalde ulaşımın yakın mesafeye en fazla 2 TL olması gerekir. Öğrencilerin Kıbrıs’ta çok sömürüldüğünü düşünüyorum. Buraya okumak için geliyoruz, devletten 500 lira burs alıyoruz ve bu da geri ödemeli. Ailemizin de kendi imkanlarıyla verdiği destek dışında bir gelirimiz yok. Aileler de çok zorlanarak bizlere yardım ediyor. Ulaşımda ise, otobüs her yerden geçmiyor. Sadece anayol ve cadde üzerinde duraklar bulunuyor. Bu sebeple de, duraklara yakın olan evler çok pahalı oluyor. Daha ucuz ev tutmak istesek, otobüsün geçmediği bir bölgeye taşınmamız lazım. O zaman da, okula nasıl gidip geleceğiz? Bir işimiz çıksa, çok uzun bir mesafeyi yürümemiz gerekiyor.”

Cem Dersunyeli: “Her sabah düzenli olarak okula geç kalıyorum”

“Ülkedeki ulaşım sektörü gerçekten çok kötü ve yetersiz. Her sabah düzenli olarak okula geç kalıyorum. Zaten her sabah trafik var. Üniversitenin sağladığı otobüs var, fakat saatte bir geçmesi bizi zor durumda bırakıyor. Ayrıca, ülkede devletin sağladığı bir toplu taşıma olmadığı için, tüm öğrenciler okul otobüsünü kullanmak zorunda kalıyor, bu da otobüslerde kalabalığa sebep oluyor. Okul otobüsleri resmen tıklım tıklım.”

Tehillah Ahmed: “İnsanlar mecburen devamlı ‘otostop’ çekiyor”

“Kıbrıs’ta ulaşım yok denecek kadar zor ve kötü. Arabası olmayan herkesin yürümesi gerekiyor, çünkü taksi fiyatını her gün karşılayabilmek imkansız. Şehir içinde bir yere gitmek bile çok zor. İnsanlar mecburen devamlı ‘otostop’ çekiyor, bu hem riskli, hem de kesin çözümü olmayan bir yöntem. Şehir içinde ana bölgelere okul otobüsü var, fakat bunun da sayısı ve saatleri yetersiz. Otobüsler ağzına kadar dolu oluyor. Şehir dışına gitmek ise çok pahalı ve akşam 7’de ulaşım bitiyor.”

Taha Eyüpoğlu: “Okul otobüsleri, hem çok kalabalık, hem de saatleri dolayısıyla yetersiz”

“Toplu taşıma sadece şehirler arası ve okulun sağladığı otobüsler olarak mevcut. Okul otobüsleri, hem çok kalabalık, hem de saatleri dolayısıyla yetersiz. Son otobüs akşam 9’da var. Acil bir şey olduğunda veya dışarıya çıkmak istediğimizde ya yürümek ya da taksi kullanmak zorundayız. Şehir içi otobüs olmadığından, herkes mecburen okul otobüsünü kullanıyor. Okul otobüsü sayısı da yetersiz olduğu için, içi çok kalabalık ve sıkışık oluyor. Ayakta yolculuk etmek zorunda kalıyoruz.”

Mehmet Demirtaş: “Üç senedir ulaşımın hali ne zaman düzelir diye bekliyorum”

“Ben üç senedir buradayım. Sadece Türkiye’den değil, herhangi bir ülkeden buraya gelen insanlar için, buradaki ulaşım çok zor. Çünkü yeterli değil. Akşam çok erken saatte ulaşım tamamen bitiyor. Burada kalan öğrencilerin, aylık düzenli bir kazancı yok, herkesin sadece belirli bir bütçesi var. Bu gelirimizi devamlı olarak taksiye harcayamayız. Acil bir şey olsa, otobüs olmadığı için mecburen taksi çağırmak zorundayız. Taksi ücreti zaten inanılmaz derecede pahalı. Üç senedir acaba düzelir mi diye bekliyorum. Ulaşımın hali gerçekten çok kötü. Öğrencilerin bu ülkeye katkısı göz ardı edilmemeli. Eğer öğrencilerin burada kalması ve daha çok gelmesi isteniyorsa, temel ihtiyaçlarına yönelik hizmet verilmeli. Ulaşım, üniversitelerin servisleri ile dönüyor. Bu akıl almaz bir durum. Burada yaşamını sürdüren insanlar sadece üniversitenin sorumluluğu altında değil.”

Deniz Gaye Kaplan: “Bir yere gitmek istediğimde, yürümek veya taksi bulmak zorunda kalıyorum”

“Arabanız yoksa şehir içi ulaşım neredeyse imkansız. Bir yere gitmek istediğimde, yürümek veya taksi bulmak zorunda kalıyorum. Taksiyi her gün her yere giderken kullanmak mümkün olmadığı için çok sıkıntı yaşıyorum. Okulun otobüsünü kullanıyorum, fakat saatte bir olduğu için beklemem gerekiyor. Bir otobüsü kaçırsak, diğeri bir saat sonra gelecek. Okul otobüsleri aynı zamanda tıka basa dolu. Şehir dışına gitmem gerektiğinde, özel otobüsler hem pahalıya denk geliyor, hem de son otobüs akşam 7’de kalktığı için zaman sıkıntısı çıkıyor.”

Arnuld Matu: “Yayaların yürüyebileceği alan kısıtlı, duraklar yetersiz…”

“Kıbrıs’ta genel olarak ulaşım yok denebilir. Şehir içinde ulaşım çok zor. Yayaların yürüyebileceği alan kısıtlı, duraklar yetersiz… Maalesef ulaşımla ilgili çok ciddi bir sıkıntı var. Okul otobüsünü kullanmanın, az da olsa yardımı oluyor. Fakat bu otobüsler hem çok yoğun, hem de saatleri arasında büyük bir boşluk var. Başka bir şehre gitmem gerekse, kullanmam gereken otobüs hem çok pahalı, hem de yine saat sıkıntısı çekeceğim. Umarım bu sorun yakın zamanda giderilir.”

Okan Çivi: “Yarım saatten fazladır otobüs gelmesini bekliyorum…”

“Kıbrıs’ta ulaşım yetersiz. Örneğin şu an, yarım saatten fazladır otobüs gelmesini bekliyorum… Birazdan gelecek ama eminim ki tıklım tıklım dolu olacak. Bazen okul otobüsünde yer bile bulamıyoruz. Şehir içi toplu taşıma diye bir şey zaten yok. Şehirler arası var gibi görünse de, aslında onun da hem saatleri yetersiz, hem de çok pahalı olduğunu düşünüyorum.”

Stanley Ehiremen Omoikeghan: “Bir yerden bir yere gitmek özel aracı olmayan insanlar için çok zor”

“Öğrencilere okul otobüsü gibi bir imkan sunulsa da, öğrenci olmayan insanlar için de bizler için de ulaşım çok sıkıntılı bir durumda. Okul otobüsü olmasa mahvolurduk herhalde. Tabii ki okul otobüsünde de saat yetersizliği ve kalabalık olması gibi sorunlar var. Ancak yine de, bir parça olsun yardımı oluyor. Bunun dışında, devletin sağladığı bir toplu taşıma olmadığı için, bir yerden bir yere gitmek özel aracı olmayan insanlar için çok zor. Ayrıca, özel otobüsler de çok pahalı. Evime yakın duraktan, okula gitmek için 4 TL ödemeliyim. Günde iki kez gidip gelmem gerekse, bu bana oldukça pahalıya gelir. Bu yüzden mecburen okul otobüsü beklemek zorunda kalıyorum.”

Daniyal Butt: “Ülkedeki toplu taşıma sektörü, özellikle de öğrenciler için, tamamen üniversitenin sorumluluğu gibi davranılıyor”

“Şehir dışına çıkmak çok pahalı. Bir işimiz olsa veya gezmek istesek, bilet parası bizi güç durumda bırakıyor. Zaten gitsek bile, saatleri ve gidebileceğimiz bölgeler kısıtlı. Ülkedeki toplu taşıma sektörü, özellikle de öğrenciler için, tamamen üniversitenin sorumluluğu gibi davranılıyor.”

Ferit Kurt: “Ulaşım yok. Ya yürümek, ya da taksiye binmek zorundayız”

“Ben Gönyeli bölgesinde kalıyorum. Gönyeli’den bir yerlere gitmek çok zor. Lefkoşa merkezine gitmek için ya yürümem ya da taksiye binmem lazım. Taksi zaten çok pahalı. Yürümek ise, hem yorgunluğa sebep oluyor, hem zaman kaybı. Ana caddede yürümek zaten tam bir işkence. Şehir dışına sadece ulaşım sağlanıyor, o da pahalı. Tam anlamıyla bir çıkmazın içindeyiz.”

Özel Haber Haberleri