Safir Sorakın
Yaz aylarını sevmememin birçok sebebi var :) sebeplerim arasında kuşkusuz yaz meyveleri var. Neden mi? Muhteşem görünümleri, muazzam lezzetleri ile onlar tam bir sağlık deposu, tabii ki doğru porsiyon miktarını aşmamak kaydı ile :)
Yaz aylarının yaklaşması ile kilo sorunu yaşayan bireyler formda bir vücuda sahip olmak için meyve tüketimlerini arttırıyor. ‘’Ne de olsa meyvedir, bol bol yeyim’’ diye düşünüyorlar. Ancak uygun miktarda yenilmeyen meyveler zayıflatmak yerine fazla kiloya dönüşebiliyor. Meyvede doğal halde bulunan şeker fruktoz bulunmaktadır. Normal şekerden 30-50 kat daha tatlı olduğu için besin sanayide früktozdan yoğun bir şekilde yararlanılmaktadır. Aşırı fruktoz tüketmek kilo almanıza sebep olabiliyor. Trigliserit ve ürik asit seviyelerinizi yükseltebiliyor. Önemli olan doğru zamanda ve doğru miktarlarda tüketmeniz.
Meyveler içerdiği posa(lif) sebebiyle bağırsakların düzenli çalışmasında ve kolesterol seviyesinin kontrolünde büyük rol oynamaktadırlar. Yüksek antioksidan içeriklerinden dolayı kansere karşı koruyucu da özellik taşımaktadırlar. Meyve aynı zamanda pek çok kişi tarafından tüketilmiyor. Oysa yaz ayları meyve çeşitliliği nedeniyle büyük bir fırsat.
YAZ MEYVELERİ VE ETKİLERİ
ÜZÜM: Üzüm, şeker bakımından oldukça zengin. Bunun yanında içeriğinde bulunan antosiyaninler ve flavonoidler antioksidan özelliğini arttırıyor. Kan pıhtılaşmasını, kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolün oksitleyici etkisini önlemeye yardımcı oluyor. Bu sayede kalp ve kan dolaşımı hastalıklarını da önlemektedir. Üzüm yüksek miktarda su ve lif içerir. Bu da karaciğer ve bağırsak temizlenmesine destek olmaktadır. Özellikle siyah üzüm, iltihap önlemeye yardımcı olan kuersetin içerdiğinden, kalp ve dolaşım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve sindirim sistemini destekler. Şeker içeriği yüksek olduğu için 15 adet taze üzümle miktarı sınırlandırmak gerekmektedir
ÇİLEK: Kırmızı denildiğinde ilk akla gelen meyve olan çilek kolajen üretimi için önemli. Mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini de yaraların iyileşmesinde önemli bir rol oynuyor. Diş eti hastalıklarını engellemektedir. Çok güçlü anti kanserojen özelliğe sahip elajik asit içeriyor. Psikolojiye en iyi gelen meyvelerden biri olan çilek, bol lif içeriğiyle de kabızlığı önler. Günde 10 adet çilek sağlığınız için yeterli.
KAYISI: İçerdiği lif miktarı ile diyetlerde olmazsa olmaz meyveler arasında. Yüksek karotenoid içeriğiyle kayısı adeta bir gençlik iksiri görevi taşıyor. Bağışıklık sistemini destekler, cildi korur. Ayrıca içeriğinde en güçlü antioksidanlardan biri olan likopen bulunduruyor. Likopen de damarlarda yağ birikmesini önler. Günde 4 adet taze kayısı tüketmek vücut için yeterli.
BÖĞÜRTLEN: Muhteşem bir C vitamini kaynağı olan böğürtlen ayrıca E vitamini de içermektedir. Cildin erken yaşlanmasına ve kalp hastalıklarına sebep olan serbest radikallerin etkisini yok etmeye yardım eder. Böğürtlen vücut enfeksiyonlarıyla savaşan aspirinin içinde bulunan aktif madde salisilatın doğal kaynağıdır. Günde yarım bardak böğürtlen yiyerek kendinize bu faydaları sağlayabilirsiniz.
KAVUN: Şeker miktarı en yüksek olan meyvelerden biri de kavun. Şeker hastalarının ve insülin direnci olan kişilerin tüketmesini önermediğimiz bu meyve bol miktarda C vitamini ve beta karoten içeriyor. Her ikisi de doğal yaşlanma karşıtı, hücreleri yenileyici ve geliştirici özelliklere sahip. Aynı zamanda kavun, bağışıklık sistemini ve kan dolaşımını destekliyor. Kavun yüksek kan basıncını ve kötü koleterolü düşürebilen potasyum içeriyor. Günde bir dilimden fazla tüketilmesi içeriğindeki şeker miktarı nedeniyle önerilmiyor.
KARPUZ: Bol miktarda su ve C vitamini içeren karpuz, sindirimi kolaylaştırır ve bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Bol miktarda likopen içeren karpuzun kanserden koruyucu etkisi var. Kalp fonksiyonlarının ve tansiyonun düzenlenmesini sağlıyor. Tüm meyveler arasında en düşük enerjiye sahiptir. 100 gr'ında 26 kalori var. Zayıflama diyetlerinde miktarı çok fazla abartılmadığı takdirde gönül rahatlığıyla tüketilebiliyor.
KİRAZ: Kiraz içeriğinde bol miktarda C vitamini bulunduruyor. Vücudun bağışıklığını destekleyen antosiyanin gibi flavonoidlerden zengin bir meyvedir. Ayrıca eklem ağrılarını rahatlatmayı ve göz hastalıklarına karşı korumayı sağlayan, güçlü bir iltihap önleyici madde olan kuersetin içermektedir. Anti kanserojen özelliği olan bitki kökenli kimyasal elajik asit bakımından da zengin bir besindir. Ayrıca kiraz vitaminiyle virüslere ve bakterilere karşı savaşmaya yardım etmektedir. Günde 12 adete kadar kirazı gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.
İNCİR: Muhteşem bir lif kaynağı olan incir, ayrıca sinir iletiminde görevli ve ruh halini dolaylı olarak etkileyen B6 vitamini içeriyor. Yüksek lif oranıyla kalp hastalıkları riskini azaltmaktadır. Toksinlerden arınmaya yardımcı olur. İyi bir potasyum kaynağıdır. Bu sayede kalp sağlığını korumaktadır. Zayıf hafızayı güçlendirir, aşırı stresten kurtulmayı sağlamaktadır. Kabızlık sorunu için kullanılan en iyi kaynaklardan bir tanesi. Günde küçük bir adet taze incirden fazlası yarar yerine kiloya neden olabilmektedir.
ŞEFTALİ: Yaz aylarında en çok tercih edilen meyvelerden biri de şeftali. Ancak fazla yenilmesi kabızlığa neden olurken içeriğinde bulunan maddeler vücudu yenileyerek bağışıklığı kuvvetlendirmektedir. Hazmı kolaylaştırır ve böbrekler için yararlı bir meyvedir. Günde 1 adet şeftali yemeniz yeterli.
Yaz meyveleri kadar renkli günleriniz olsun:) sağlıkla kalın..