YDÜ Hastanesi’nden DNA analizi ile ilgili açıklama…

“Olur olmaz yerde kullanılması etik değil”

Yakın Doğu Üniversitesi, Kıbrıs (Near East University,Cyprus) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, YDÜ Hastanesi  Tıbbi Genetik ve Tibbi Biyoloji Anabilim Dalları Başkanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı’nın DNA Analizlerinin olur olmaz yerde kullanılmasının etik olmadığını ve pek çok sakıncası olduğunu söylediği belirtildi.
DNA Analizleri kullanılırken insanın evrensel hakları dikkate alınmalıdır...
Açıklamada Prof. Dr. Nedime Serakıncı’nın, DNA Analizlerinin kullanılırken insanın evrensel haklarının mutlaka dikkate alınması gerektiğini vurguladığı bildirildi.

DNA Neden Her Yerde Kullanılmaz?
DNA’nın her yerde kullanılmasının sakıncalı olduğunu belirten Serakıncı DNA’nın neden her yerde kullanılamayacağını ise “aile kurumunu bozmaya veya zedelemeye yönelik taşıdığı riskler, İnsan özlük haklarına yapılabilecek saldırılar, sağlık sigorta poliçelerinde getirebilecegi kısıtlamalar ve sorunlar, yaratacağı psikolojik etki ve sorunlar” şeklinde anlattı.

DNA’nın olur olmaz yerde kullanılmaya çalışılması, çok modern bir arabayı acemi bir şoföre teslim etmeye benzer ...
Bu listeyi daha da genişletmek ve detaylandırmak mümkündür diyen Serakıncı “gelmek istediğim nokta, insan yaşamında genetik ve DNA önemli bir yer tutması ve bulgu olmasına rağmen gelişigüzel ve ilerisi düşünülmeden olur olmaz yerde kullanılması tıpkı çok modern bir arabayı acemi bir şoföre teslim etmek gibidir. Ve onun beraberinde getireceği riskleri yaşamayı göze almaktan farksızdır” diye konuştu.

ABD’de DNA gibi hassas konuların daha da sınırlandırılması konusunda ciddi çalışmalar yapılıyor...
Serakıncı bugün ABD ve hatta dünyada DNA gibi önemli konuların kullanım alanlarının daha da sınırlandırılması konusunda ciddi tartışmalar yapıldığını da anlattı.

DNA Testleri Hangi Durumlarda Yapılmaktadır?
DNA teslerini yapılmasını gerektiren durumlara ana başlıklar halinde değinmekte yarar vardır diyen Serakıncı’nın bunları
1- Bugün DNA analizi mümkün olan genetik hastalıkların tanı ve takibi
2- Adli Tıp ve kimlik tespiti
3- Babalık ve analık ( ebeveyn) tayidi olduğunu sözlerine ekledi.
DNA Testlerinin yapılması reşit bireylerin kendi kararları ve kendilerini ilgilendiren konular ile sınırlı olan talepleri ile mümkündür...
Serakıncı, “DNA Testlerinin reşit bireylerin yani rüştünü ispatlamis kendi kararlarını özgür iradesi ile verebilecek olanların yalnızca kendilerini ilgilendiren konular ile sınırlı olan talepleri ile mümkün olabilmektedir” dedi.

Adli durumlardaDNA testleri  ise; sadece MAHKEME KARARI VE/VEYA TALEBİYLE YAPILMAKTADIR
Adli durumlarda ise; konu daha da titizlikle ele alınmakta ve sadece MAHKEME KARARI VE/VEYA TALEBİYLE  YAPILMASInın dünyada kabul gördüğünü anlatan Prof. Dr. Serakıncı “insani ve etik normların bir gereğidir.  Böyle olması da kaçınılmazdır ve yerindedir. Bunun nedeni, daha önce de belirttiğim gibi " insana" ve insan haklarına verilen değerdir” diye konuştu..
"yasal çerçevede sorun yoktur" denilmesine rağmen DNA testinin özellikle insan haklarının göz ardı edilerek talep edilmesi kanun önünde bir gerekçeden çok kişisel sebepler mi var sorusunu akla getiriyor....
Prof. Dr. Serakıncı “Bütün bu belirtilenlere rağmen bugün gündemi meşgul eden bir konuda, resmi olarak "yasal çerçevede sorun yoktur" denilmesine rağmen böylesine özel bir testin talep edilmesi ve özellikle insan haklarının göz ardı edilerek talep edilmesi düşündürücü olmakta ve kanun önünde bir gerekçeden çok kişisel sebepler mi var sorusunu akla getirmektedir” diye konuştu.
Hiç bir yasal dayanağı olmadan insan özlük haklarına saldırılması etik değildir ve sonuçları da iyi hesaplanmalıdır...
Bunun yanında genel etik normların  ihlal edilmesi ve insan özlük haklarına saldırılmasının etik olmadığının altını çizen Prof. Dr. Nedime Serakıncı “doğabilecek sorunların iyice hesaplanarak yapılması gerekmektedir” dedi.

Uluslararası organ doku ve hücre nakli için gerekli laboratuvar testleri incelendiğinde, bu testler içerisinde DNA analizinin yer almadığı açıkça görülmektedir...
Böylesine hassas olan insani konularda kişilerin, kurum ve kuruluşların cok daha hassas olmaları  gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Serakıncı “bu bağlamda uluslararası organ doku ve hücre nakli için gerekli laboratuvar testleri incelendiğinde, bu testler içerisinde DNA analizinin yer almadığı anlaşılmaktadır” diye konuştu.

Haberler Haberleri