Yurt Dışında Yaşayan Kıbrıslı Türkler Birliği (ATCA) İngiltere hükümetinin Pegasus Havayolları’yla uçuş yapan transit yolcuların Türkiye’de uçaktan indirilip güvenlikten geçmesi gerektiği konusunda aldığı kararı, “haksız ve ayrımcı” olarak gördüğünü bildirdi.
İngiltere hükümetinin, almış olduğu yeni bir kararla, “Kıbrıs Türk halkına özünde haksızlığı pekiştiren bir uygulama” getirdiğini kaydeden ATCA KKTC Temsilcisi Kerem Hasan, şimdiye kadar Kuzey Kıbrıs’tan kalkan bir uçağın, Türkiye’de transfer için iniş yaptığında, uçağın içerisinde yolcuların bekleyebildiğini, yeni kararla Türkiye’de inip tekrardan güvenlikten geçmelerinin istendiğine işaret etti.
ATCA, İngiltere Ulaştırma Bakanı Chris Grayling’e konuyla ilgili bir mektup gönderdi.
2004 yılındaki referandumdan sonra uluslararası toplumun tecritin sona erdirilmesi ve Kuzey Kıbrıs Ercan Havaalanına doğrudan uçuşların olması çağrısı yaptığını kaydeden Hasan, mektupta, 18 Mayıs 2004’te, dönemin İngiltere Başbakanı Tony Blair’in “Bence Kuzey Kıbrıs’ın üzerindeki izolasyonun kaldırılması önemlidir. Bunun manası ticaret ve hava ulaşımdaki ambargoların sona erdirilmesi demektir’’ ifadelerine yer verdi.
Hasan, dönemin AB Genişleme Komiseri Günter Verheugen’in, açıkça, Kuzey Kıbrıs’a doğrudan uçuşların başlayacağını söylediğini, Avrupa Konseyi’nin, 26 Nisan 2004 tarihli 2576 numaralı basın bildirisinde “Avrupa Konseyi, Kıbrıs Türk toplumu üzerindeki izolasyonun sona erdirilmesi için kararlıdır ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için Kıbrıs Türk toplumuna ekonomik gelişmeleri için teşvik etmek…” yönünde ifadeler bulunduğunu da anımsattı.
İzolasyonun kaldırılması veya hafifletilmesi konusunda verilen sözlere ters düştüğünü belirttiği kararı “rezalet” diye niteleyen Hasan, “kararla sonuç itibarıyla Kıbrıs Türküne uygulanan tecritler ağırlaştırıldı” dedi.
Kararın, İngiltere güvenlik birimleriyle Kıbrıslı Türk güvenlik birimlerince istişare edilerek sorunun çözülebileceği inancını belirten Hasan, yolcuları perişan edecek; engelli, hasta, yaşlı ve çocuklu yolculara zorluklar yaratacak bir kararın verilmesi yerine, böylesi bir işbirliğin yapılmasının daha doğru olacağını ifade etti.
Hasan mektupta şu ifadelere yer verdi:
“Garantör ülkesi olan Birleşik Krallığın almış olduğu bu kararı, Kıbrıs Türk halkına ayırımcılık yapma, onların İnsan Haklarını hiçe sayma ve üzerlerindeki izolasyonu pekiştiren bir karar olarak görmekteyiz.
Birleşik Krallık Hükümetinden Kıbrıs Türk halkının üzerindeki izolasyonu sona erdirmesi için ve üzülerek görmüş olduğumuz bu kararınızı tekrar gözden geçirmenizi temenni ederiz.”