Yeniboğaziçi ‘Cittaslow’a layık görüldü

Yeniboğaziçi Belediyesi, Mimarlar Odası ve DAÜ işbirliğiyle sürdürülen Cittaslow girişimleri sonuç verdi, Yeniboğaziçi’ne İtalya’da belge verildi

Yeniboğaziçi (Aysergi) köyü, Kıbrıs’ın ilk ve tek Cittaslow (yavaş/sakin şehir) yerleşim birimi ünvanını resmen kazandı. Böylece Yeniboğaziçi, dünyadaki 183 Cittaslow arasına girdi.
Uluslararası Cittaslow Örgütü Yönetim Kurulu, İtalya’nın Bologna kenti yakınlarındaki Brisighella’da bugün yaptığı toplantıda, Yeniboğaziçi’nin üyelik sertifikasını, Belediye Başkanı Cemal Biren’e verdi. Sertifikayı Uluslararası Cittaslow Başkanı Gian Luca Marconi ve bazı başkan yardımcıları takdim etti.
Salyangoz simgeli Cittaslow belgesi, İtalya’da bulunan heyet yanında, Yeniboğaziçililer ve bu konuda emek verenler arasında büyük sevinç yarattı. Cemal Biren’i ilk kutlayan ve sertifika sunulurken yanında bulunanlar arasında İzmir Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de vardı.
Yeniboğaziçi ile birlikte İtalya’dan 2, Polonya’dan 2 ve İngiltere’den 1 kente daha sertifikaları verildi.
Doğayı ve yerel değerleri korumayı, doğal enerji kaynaklarını daha çok kullanmayı, motorlu araç trafiğini azaltarak yaya ve bisikletle ulaşımı öne çıkarmayı, gürültü kirliliğiyle mücadele etmeyi, çöpleri ayrıştırarak toplamayı, kentlerin kendi özellik ve yapılarını korumayı, yerel ürün, sanat ve yemeklere sahip çıkarak yaygınlaştırmayı içeren ve insanlara daha sakin bir yaşam biçimi öneren Cittaslow’un uluslararası örgütü, Yeniboğaziçi’nin üyelik başvurusuna olumlu yanıt verdi.

Çağdaş yerel kalkınma modeli
Çağdaş bir yerel kalkınma modeli olarak nitelenen Cittaslow sıfatı kazanmak için bir buçuk yıldan beri devam eden Cittaslow hazırlık çalışmalarını Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Mimarlar Odası ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü ile birlikte sürdüren Yeniboğaziçi Belediyesi, Cittaslow olmak için gerekli 75 kriterin çoğunluğunu başarıyla yerine getirerek bu ünvana hak kazandı.
Yeniboğaziçi’nin Cittaslow olmak için kriterler üzerinde yaptığı çalışmaları içeren rapor, 8 Haziran’da İzmir Seferihisar’daki toplantıda Belediye Başkanı Cemal Biren tarafından Uluslararası Cittaslow Örgütü Başkanı Luca Marconi’ye sunulmuştu. Bir yerleşim biriminin Cittaslow kabul edilebilmesi için kriterlerin en az yüzde 50’sini yerine getirmesi gerekiyor.
Türkiye’nin ilk Cittaslow’u İzmir’e bağlı Seferihisar’ın Belediye Başkanı Tunç Soyer de İtalya’daki toplantıya katıldı.
Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Cemal Biren de, Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge ve DAÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Resmiye Alpar Atun’la birlikte İtalya’da bulunuyor.

Cittaslow hareketi nedir?
Türkçe’de ‘Sakin Şehir’ diye anılan Cittaslow hareketi, İtalyanca “citta” (şehir) ve İngilizce “slow” (yavaş) kelimelerinden oluşuyor. 1999 yılında İtalya’nın Tuscany bölgesinde küçük bir kasaba olan Greve in Chianti’nin Belediye Başkanı Paolo Saturnini tarafından başlatılan akım, küreselliğe karşı bir direniş olarak ortaya çıktı. Kentsel dokuyu, yerel özellikleri, zanaatları ve yaşam tarzını korumayı amaçlayan hareket ‘Slow Food’ hareketinin desteğini sağlayarak kısa zamanda gelişti. Cittaslow hareketi bugün 27 ülkeden 183 kentin üyesi olduğu bir birlik haline geldi. Üyeliğe kabul için, değerlendirme sürecinde sayısı 75 kriterin en az yarısını sağlamak gerekiyor. TAK

Haberler Haberleri