2007 ve 2010 yıllarında YENİDÜZEN’de ayrıntılı biçimde gündeme getirdiğimiz Atalasa Akıl Hastanesi avlusundaki toplu mezarda gömülü olduğu söylenen 31 kişinin durumu, ancak on yıl sonra gündeme gelebildi!.
Gazetemiz YENİDÜZEN’deki “Kıbrıs: Anlatılmamış Öyküler” başlıklı bu sayfamızda 10 yıl önce gündeme getirmiş olduğumuz ve 2007 ile 2010 yıllarında hakkında geniş yayın yaptığımız Atalasa Akıl Hastanesi avlusundaki toplu mezar, hastanenin genişletilme çalışmaları nedeniyle yeniden “keşfedildi”…
Aralarında üç de Kıbrıslıtürk’ün bulunduğu toplam 31 kişilik toplu mezarda önümüzdeki günlerde Kıbrıs Cumhuriyeti İnsani İşler Komiserliği tarafından kazı yapılması bekleniyor. Kazının nedeni, Türk savaş uçaklarının 1974’te bombaladığı Atalasa Akıl Hastanesi’nde ölenlerin gömülmüş olduğu bombaların açmış olduğu çukurdaki 31 hastadan geride kalanların yapılacak inşaatlar nedeniyle zarar görmeksizin yerinden çıkarılması ve DNA testleriyle ailelerine teslim edilerek tekrar defnedilmeleri olacak. Kayıplar Komitesi Kıbrıslırum Üye Yardımcısı Ksenofon Kallis, yıllar önce bu toplu mezarın korunması konusunda ilgili bakanlıklara yazılar yazarak, bu alanın koruma altına alınmasını istemişti. SİGMA LIVE TV’de dün akşam yer alan habere göre, Kallis yaptığı açıklamada Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bu toplu gömü yeri hakkında bilgi sahibi olduğunu ancak DNA konusunda o dönem yaşanan bir takım zorluklar nedeniyle kazı yapmadığını söyledi.
Geçtiğimiz Cumartesi günü Kıbrıs’ın güneyinde yayın yapan FİLELEFTHEROS gazetesi, on yıl önce bu sayfalarda gündeme getirdiğimiz, 2007 ve 2010 yıllarında hakkında yayın yapmaya devam ettiğimiz Atalasa Akıl Hastanesi avlusundaki toplu mezarda gömülü olduğu söylenen 31 kişin durumunu “keşfederek” bu konuyu “gündem” yaptı…
Bundan tam 10 yıl önce, ilk kez bu sayfalarda gündeme getirdiğimiz Atalasa Akıl Hastanesi’ndeki toplu mezarda gömülü olan 31 kişiden 3’ünün de Kıbrıslıtürkler olduğu yönündeki anlatılanlar, böylece ancak 10 yıl sonra gündeme gelebildi…
Atalasa’daki hastanedeki sorunlar nedeniyle toplu mezar gündeme geldi…
SİGMA TV Live’ın yayımladığı haberde “Atalasa’daki akıl hastanesinde bir toplu mezar bulundu…” dedi.
SİGMA’nın haberinde, “Atalasa Akıl Hastanesi’ndeki toplu mezarla ilgili yeni bilgiler edinildi… Fileleftheros gazetesine göre 74’ün trajik olaylarını yaşayanların tanıklıklarından Atalassa’daki akıl hastanesinin avlusuna 31 kişinin gömülmüştür. Türk bombardıman uçaklarınca bombalanan akıl hastanesinde meydana gelen bomba çukuruna, ertesi günü bombardımanda ölen hastalar gömülmüştü… 20 Temmuz’da bombardımanda öldürülen 31 kişiden üç tanesi Kıbrıslıtürkler’di. Yeni bir akıl hastanesi inşa etme niyetinde olan hükümet, hastane avlusundaki toplu mezarı ciddiye almalı ve gerekli prosedürleri tamamlamalıdır…” deniyor.
YILLARDIR BİLİNDİĞİ HALDE HİÇBİR ŞEY YAPILMADI…
Atalasa Akıl Hastanesi’ndeki toplu mezarın durumu yıllardır bilinmekteydi. Biz de bu konuyu 2007 yılından başlayarak gündeme getirmiştik… Kayıplar Komitesi Kıbrıslırum Üye Yardımcısı Ksenofon Kallis de, bu toplu mezarın koruma altına alınarak üzerine herhangi bir inşaat yapılmaması için uzun yıllar önce ilgili Kıbrıslırum bakanlıklara mektup yazmıştı.
Atalasa Akıl Hastanesi’ndeki toplu mezar yerinin koruma altına alınmasını ve buraya ortak bir anıt yapılarak, Kıbrıslıtürkler’le Kıbıslırumlar’ın birlikte gömülü olduğu tek yer olduğu için anma toplantılarının burada yapılmasını da İki Toplumlu Kayıp Yakınları ve Katliam Kurbanları örgütü “Birlikte Başarabiliriz” çeşitli tarihlerde gündeme getirmiş, bazı yetkililerle bu konuyu görüşmüştü.
Atalasa Akıl Hastanesi’nin oldukça yıpranmış durumda olması, bir süre önce hastanede sıcak su bulunmayışı ve huzursuzluk nedeniyle Şubat ayında Kıbrıslırum hükümeti, hastane konusunda yenileme için çalışmalar başlatmak durumunda kalmıştı.
1974’te Atalasa Akıl Hastanesi’nin damına bazı Kıbrıslırumlar uçaksavar silahları kurmuşlar, Türk savaş uçakları da bu uçaksavarları susturmak üzere akıl hastanesini bombalamıştı.
Bombalama sonucu hastanede bulunan Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum hastalar ölmüş, bazıları yaralanmış, ölen bazı hastalar bombardıman çukuruna topluca gömülmüştü. Ağır yaralı bazı hastaların ise hastaneye kaldırıldıkları, hastanede ölen bazı hastaların ise Pallaryotissa’ya gömüldükleri öğrenilmişti.
Yeniden “keşfedilen” bir toplu mezar…
On yıl sonra “keşfedilen” bu toplu mezarla ilgili olarak 2007 ve 2010 yılları arasında yazdıklarımızdan bazıları şöyleydi:
18 TEMMUZ 2007’DE YAZDIKLARIMIZ:
“1974’te hastanede bulunan Kıbrıslıtürkler nereye gömüldü?
Bir okurumuz, şu bilgileri paylaşmak istediğini söyledi:
“1974’te savaş esnasında hastanede bulunan bazı Kıbrıslıtürkler’in hastanenin arkasındaki bir arsaya gömüldüğü söyleniyor. Bu şekilde en az üç Kıbrıslıtürk’ün gömülü olduğu sanılıyor. O günlerde hastane yaralı kaynıyormuş, hatta avluda bile sedyeler içinde yaralılar ve ölüler varmış. Bize bunu aktaran Rum arkadaşımız, ‘Bu Türkler, tutulup öldürülmedi – o savaş kaosu içinde bakımsızlıktan ölmüş olabilirler’ diye anlattı. Savaş esnasında hastane de isabet alıyormuş...”
Konuyla ilgili olarak Kıbrıs Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi’ni araştırma yapmaya çağırıyoruz.”
“Aynı kaderi paylaştılar...
1974’e kadar Atalassa’daki Akıl Hastanesi’nde yatan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar, aynı kaderi paylaştılar... 1974’te Türk uçakları hastaneyi bombalayınca, bazı Kıbrıslıtürkler’le Kıbrıslırumlar, aynı koğuşta öldüler, öldükleri yere birlikte gömüldüler... Bazıları ise ağır yaralarla hastaneye kaldırılıp yaşamlarını yitirince, Palloryotissa’ya birlikte gömüldüler...
1974’teki savaşa kadar bazı Kıbrıslıtürk ruh hastalarının, Kıbrıslırumlar’la birlikte Lefkoşa’da Atalassa’daki Akıl Hastanesi’nde kaldıkları biliniyor. Atalassa’da Kıbrıs Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’na ait Akıl Hastanesi’nde 10 kadar Kıbrıslı Türk’ün, Kıbrıslı Rum hastalarla birlikte tedavi görmekte olduğu sanılıyor.
HASTANE BOMBALANINCA BİRLİKTE ÖLDÜLER
Konuyla ilgili olarak yaptığımız araştırmada, 1974 yılında Atalassa bölgesinde bulunan Kıbrıslırumlar’a ait bir askeri birliği bombalarken, Türk uçaklarının Akıl Hastanesi’ni de bombaladığını ve koğuşlardan birinde bulunan Kıbrıslıtürkler’le Kıbrıslırumlar’ın birlikte öldüğünü öğrendik. Bu bombalamda 31 kişinin öldüğü, bunlardan 3’ünün de Kıbrıslı Türkler olduğu sanılıyor. Bu kişiler oldukları yere, hastanenin bombalanan bölümüne birlikte gömülmüşler. Bombalama esnasında ağır yaralanan Kıbrıslıtürkler’le Kıbrıslırumlar da hastaneye kaldırılmışlar ancak yaraları ağır olduğu için kurtarılamamışlar ve Pallaryotissa’ya gömülmüşler.
Konuyla ilgili olarak Kıbrıs Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nı açıklama yaparak aileleri aydınlatmaya davet ediyoruz. 1974’te hastanede kaç Kıbrıslıtürk ve kaç Kıbrıslırum bulunuyordu? Bunlardan hangileri bombardımanda ölmüş, hangileri yaralanmıştı? Aralarında sağ kurtulanlar oldu mu? Hastaneye ve Pallaryotissa’ya gömülü olanların kimlikleri tesbit edilmiş midir?”
DEVAM EDECEK