Beyza TAÇKİN
GSM operatörlerince cep telefonu hatlarına yapılan % 10 zam vatandaşın tepkisine neden oldu.
YENİDÜZEN’e konuşan yurttaşlar sessiz sedasız gelen zamma isyan etti. Avrupa ülkelerine göre en pahalı iletişim ücretlerinin Kuzey Kıbrıs’ta olduğunu savunan vatandaşlar, “İnsanlar verdiğinin karşılığını almak ister” dedi. Hükümetten habersiz bir şekilde tarifelerin pahalılaştırılmasına tepki gösteren yurttaş, rekabet ortamı olmadığı için istenilen zammın yapılmasına isyan etti.
Aldıkları hizmete karşı çok pahalı ücretler ödediklerinden dert yanan vatandaşlar, GSM operatörlerinin vatandaşın cebine el attığından yakındı.
Hükümetin gerekli önlemleri alması gerektiğini isteyen vatandaşlar, “Fatura ödemek için çalışıyoruz, yaşam gittikçe zorlaşıyor” dedi.
Birçok vatandaş zammın geri alınmasını istediklerini belirtirken, birçoğu da zam yapmak yerine kampanyalar ve çeşitli tarife seçenekleri yapılması gerektiğini dile getirdi.
VATANDAŞ NE DİYOR? VATANDAŞ NE DİYOR?
Abdülkerim Salman :
“Yapılan zammın fazla olduğunu düşünüyorum. 20 TL’lik kontör yurt içini aradığımız halde hemen bitiyor. Zaten ücretler fazla birde üstüne zam yaptılar. Burada yaşayan insanların durumları belli telefon kullanmak zorundayız, zam yapılmasa daha iyi olacak. Yapılan zam da geri çekilmeli.”
Bünyamin Alan :
“GSM operatörlerinden şikayetçiyiz çünkü; sürekli sinyal kesiliyor, Türkiye’nin çok gerisinde, bağlantılar çok yavaş, şebeke yetersiz, alt yapısı çok kötü ve buna rağmen zam yapılıyor. İnsan verdiğinin karşılığını almak ister. Türkiye’ye göre çok pahalı iletişim. Türkiye’de İnternet, konuşma paketleri,SMS paketleri daha uygun ve geniş seçenekleri var. Burada ise internet paketleri çok sınırlı ve pahalı. Zam geri çekilmeli ve hatta zam yerine indirim yapılmalı.”
Halit ışık:
“Geçenlerde kontör yükledim, anında 14,62 kontör gitti. İletişim vergisiymiş. 500 kontör üç gün dayanmıyor burada, Türkiye’de ise bir ay kullanıyorum. Zaten şebeke zayıf, alt yapı yetersiz, birde zam yapıyorlar. Türkiye’den gelenler burada hatlarını rahatlıkla kullanıyor ama biz Türkiye’ye gittiğimizde korkudan buradaki hattımızı kullanamıyoruz. Resmen kazıklanıyoruz.”
Olcay Demir :
“Yüzde 10 zam çok fazla bence. Burada öğrenciyiz ve telefon kullanmaya mecburuz, zaten Türkiye’de olduğu gibi yeterli kampanya, Tarife seçeneği yok birde üstüne zam yapılması çok saçma.”
Hakkı Biricik :
“Bunlar resmen hükümetle birlik olup cebimizdeki parayı çalıyor. Hırsızlık yapıyorlar. Sözde devletin sözde hükümeti hiçbir şey yapmıyor. Benim bir yıllık kontratım var, sabit 153TL ödüyordum. Kontratım hala devam ediyor, bitmesine 3ay kalmasına rağmen zam yansıttılar, fatura 183TL oldu. Arayıp şikayet edince, habersiz yansıttıkları için zammı bir ay ertelediler. Bir ay sonra yine ödeyeceğim sonuç olarak. Bunlar soyguncudur.”
Mehmet Ali Zengin :
“Bir GSM operatörünün devletten habersiz zam yapma şansı var mı? Tabiî ki yok. Devlet habersiz zam yapıldı diyor. Siz halk tarafından seçilmiş insanlarsınız, halkın haklarını korumakla mükellefsiniz. Nasıl GSM operatörleri habersiz zam yapar. Bu tür olaylar Japonya’da falan olsa ulaştırma bakanı ertesi gün istifa eder. Dünyanın en pahalı telefon görüşmelerini biz yapıyoruz. Zammın olmaması gerekirdi. Biz esnafların ve çarşının zaten bitik olduğunu milletvekilleri, bakanlar hepsi biliyor. Bu durumun içinde zam yapılması hiçte doğru değil.”
Ömür Manga:
“Zamansız bir anda zam yapıldı. Üstelik bu iş hükümetin haberi olmadan nasıl oluyor. Rekabet olmadığı için istedikleri gibi gelişigüzel zam yapıyorlar. İki operatör var istedikleri gibi hareket ediyorlar. Avrupa ülkelerine baktığınızda en pahalı telefon kullanıcıları bizleriz. Vatandaş olarak zammın geri çekilmesini talep ediyorum. Asgari ücretle çalışan biri hangi bir ödemeye yetişsin. Elektrik, su, telefon için çalışıyoruz. Abonelikler iptal edilse belki yola gelirler.”
Veysi Amber:
“Faturalı da kontörlü de zaten çok pahalı. Zam yapmak yerine çeşitli kampanyalar, tarifeler yapmalılar. Sessiz sedasız zam yaptılar, devletin bile haberi yok. Asgari ücretle çalışan vatandaşların bu paraları ödemesine imkan yok. Türkiye ile Kıbrıs kıyaslandığında arada dağlar kadar fark var. Fatura ödemek için çalışıyoruz, burada yaşamak gittikçe zorlaşıyor. Göç günden güne artıyor.”