Ayşe GÜLER
Yerel seçim bitti, gözler belediyelerdeki yeni döneme çevrildi…
Mali sıkıntılarla boğuşan, kapısına kilit vurulan belediyelerin yer aldığı yerel yönetimde, yeni dönemle birlikte ‘reform’ kapısı da aralanacak.
Türkiye ile imzalanacak 2019-2021 Sosyal ve Ekonomik Kalkınma Protokolü’nün zeminini oluşturan 2018-2020 Orta Vadeli Program Taslağı’na göre; belediye sayıları azaltılacak, bütçe disiplini oluşturulacak.
Henüz resmi olarak hangi adımların atılacağı açıklanmasa da yerelde reform ile Belediyeler Yasası günün koşullarına göre yeniden düzenlenecek.
28 belediye arasında 17 belediyede ciddi sorun yaşanırken, özellikle Yenierenköy Belediyesi, Mağusa Belediyesi, Lefkoşa Belediyesi, Esentepe Belediyesi, Serdarlı Belediyesi ve Lapta Belediyesi yüklü borç miktarı ile karşı karşıya…
Lefkoşa Türk Belediyesi…
Mali krizle boğuşan belediyeler arasında en fazla borç, Lefkoşa Türk Belediyesi’ne ait.
Aralık 2017’ye göre; belediyenin Sosyal Sigortalar Dairesi’ne 54 milyon TL, İhtiyat Sandığı Dairesi ise 71 milyon TL borcu bulunuyor.
Belediye, geçmiş dönemlerde ‘aşırı personel’ istihdamı ile de gündeme gelmişti…
Mağusa Belediyesi: 386 çalışan…
‘Aşırı istihdam’, ‘gündelik işçi sorunu’ ve ‘personelin yatırım yapılmadan çalıştırılması’ konuları ile kamuoyu gündeminden düşmeyen Mağusa Belediyesi’nde de tablo iç açıcı değil.
2013’te 285 olan personel sayısı 2017’de 310’a ulaştı. 2017 Mali Yılı Bütçesi’ne göre nüfus açısından ikinci sırada yer alan Mağusa’da; 40 bin 920 nüfus sayısına göre 54 memur, 2014 işçi, 48 geçici işçi ve 4 sözleşmeli personel ile 310 kişi vardı.
Ancak 2018 yılının Mayıs sonunda bu rakamlar değişerek, kayıtlara geçen sayısı 386 olmuştu.
Esentepe Belediyesi: 51 personel, 6 maaş gerilik…
Hem personel sıkıntısı hem de maddi sorunlarla gündemden düşmeyen Esentepe Belediyesi’nde ise çalışanların 6 maaş geriliği bulunuyor.
Bu dönemde sosyal yatırımları yapıldığı ifade edilen çalışanlara ödenecek 6 maaşın toplamı ise 1 milyon 200 bin TL’ye denk geliyor.
Belediyede ayrıca, maaş alamadıkları için 2 ay işe gitmeyen 7 personelle ilgili de sıkıntı yaşanıyor. Bu çalışanlarla ilgili ‘disiplin süreci’ gündemde…
2017 Aralık’ta Esentepe Belediyesi’nin 4 milyon 235 bin TL borcu bulunduğu kayıtlara geçmişti.
Yenierenköy Belediyesi: 5 maaş geriliği, 25.5 milyon TL borç…
112 çalışanı bulunan Yenierenköy Belediyesi personelinin ise 5 maaş geriliği bulunuyor.
Şubat ayından beridir maaş alamayan personelin ödenmesi için 2 milyon TL’ye ihtiyaç duyuluyor.
Belediyeden alınan bilgiye göre; yatırımlar, banka borcu, Vergi Dairesi ve piyasaya olmak üzere toplam 25.5 milyon TL’de borç ödenmeyi bekliyor.
Serdarlı Belediyesi: 5 milyon TL borç
34 çalışanı bulunan, mali krizle boğuşan Serdarlı Belediyesi’nin ise 5 milyon TL borcu bulunuyor.
Belediyeden alınan bilgiye göre; çalışanların sosyal yatırımlarının yanı sıra vergi ve piyasaya ödenecek miktarı da kapsıyor.
Lapta Belediyesi…
Lapta Belediyesi’nde de durum diğer belediyelerden farksız değil…
Kamuoyuna zaman zaman yaşanan maaş gerilikleri ile gündeme gelen Lapta Belediyesi’nin Aralık 2017’ye göre ; Lapta Belediyesi’nin 5 milyon 269 bin 554 TL Sosyal Sigorta, 2 milyon 554 bin 276 TL de İhtiyat Sandığı borcu bulunuyordu.
Lapta Belediyesi’ndeki personel sayısı ise 169.
TASLAK ÇALIŞMA NEYİ KAPSIYOR?
Yerel yönetimler…
Belediye sayıları azaltılacak, bütçede disiplin sağlanacak
2018-2020 Orta Vadeli Program Taslağı’na göre; mali sıkıntılarla gündemden düşmeyen yerel yönetimlerde demokratik, çağdaş, özerk yönetim hedefleniyor.
Belediyeler Yasası’nın günün koşullarına göre yeniden düzenleneceği çalışmada vurgulanıyor.
Bütçe sistemlerinde reform…
Taslak çalışmada; coğrafi temelli yerel yönetimlerin oluşturulacağı, mevcut belediye sayısının azaltılması için çalışma başlatılacağına vurgu yapılıyor.
Bununla birlikte bütçe disiplinin oluşturulması, belediyelerin bütçe sistemlerinde reforma gidileceğe de ifade ediliyor.