Yıldırım’dan “dayanışma” vurgusu

Yıldırım Türkiye Cumhuriyeti’nin iyi günde de zor günde de KKTC’nin yanında yer aldığını, dayanışma, birlik ve beraberlik içinde bütün meselelerin üstesinden geldiğini söyleyerek, şartlar ne olursa olsun bu tutumun devam edeceğini söyledi. 

 

TBMM Başkanı Binali Yıldırım adanın yer altı ve yer üstü kaynaklarının kullanımı konusunda her iki tarafın mutabık kalacağı şartların oluşturulması gerektiğine işaret ederek, tek taraflı kararlarla KKTC’nin hükümranlık haklarını göz ardı ederek yapılacak hiçbir girişimin hoş görülmeyeceğini ve kabul edilmeyeceğini söyledi.

Başbakan Tufan Erhürman, Kıbrıs Rum hükümetinin zamanın kendi lehlerine işlediği ve zamanın geçmesinin lehlerine olduğu düşüncesinden bir an önce vazgeçmelerini sağlayacak girişimlerin sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

TBMM Başkanı   Binali Yıldırım beraberindeki parlamento heyeti ile  birlikte Başbakan Tufan Erhürman’ı ziyaret etti.

Başbakanlıkta gerçekleşen ziyarette  Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da hazır bulundu.
 

YILDIRIM 

TBMM Başkanı Binali Yıldırım Türkiye Cumhuriyeti’nin iyi günde de zor günde de KKTC’nin yanında yer aldığını, dayanışma, birlik ve beraberlik içinde bütün meselelerin üstesinden geldiğini söyleyerek, şartlar ne olursa olsun bu tutumun devam edeceğini söyledi. 
 

Uluslararası camiadan beklentilerinin KKTC’de yaşayan halkın uluslararası ve ulusal hukuktan doğan hak ve menfaatlerinin devam etmesi olduğunu dile getiren Yıldırım bunun yolunun da adada barıştan, refah ve güvenlikten geçtiğini belirtti. 
 

Adanın yer altı ve yer üstü kaynaklarının kullanımı konusunda her iki tarafın mutabık kalacağı şartların oluşturulması gerektiğine işaret eden Yıldırım, tek taraflı kararlarla KKTC’nin hükümranlık haklarını göz ardı ederek yapılacak hiçbir girişimin hoş görülmeyeceğini ve kabul edilmeyeceğini söyledi. 
 

Yıldırım, “Bunun geçmişte örnekleri vardır. Bundan sonra da gereken neyse KKTC ve Türkiye garantör ülke olarak adımları atmakta tereddüt etmez” dedi. 
 

Rum tarafının çözüm için önüne gelen fırsatları kaçırdığını dile getiren Yıldırım, bunun yinelenmesini arzu etmediklerini belirtti. 
 

 “Zihinlerinde ve gönüllerinde çözüm varsa, bu iradeyi ortaya koymalılar. Zamanı kendi lehlerine kullanma yönteminden vazgeçmeliler. Kıbrıs Türkü’nün ilanihaye onların gönüllerinin olmasını bekleyecek hali yoktur” diyen Yıldırım, Kıbrıslı Türklerin güvenliği, emniyeti, geleceğinin Türkiye Cumhuriyeti’nin sorumluluğunda olduğunu belirtti. 
Yıldırım ziyaretin ikili ilişkilere yeni bir boyut getirmesi dileğinde bulundu. 
 

ERHÜRMAN 
 

Başbakan Tufan Erhürman da,  Kıbrıs Rum hükümetinin  zamanın kendi lehlerine işlediği ve zamanın geçmesinin lehlerine olduğu düşüncesinden bir an önce vazgeçmelerini sağlayacak girişimlerin hem uluslararası toplum hem de Kıbrıslı Türkler tarafından sürdürülmesi gerektiğini belirtti. 

Erhürman, “Çözümsüzlük durumunun onların da aleyhine olduğunu fark edecekleri ortamın uluslararası toplum tarafından da yaratılması gerekiyor” dedi. 

KKTC halkının çözüm olmasını istediğini ama sonuç odaklı bir çözüm süreci beklentisinde olduğunu dile getiren Erhürman, “Müzakere olsun diye müzakere yapma tavrı bir kez daha sergilenmesin” dedi. 


Refah ve kalkınma konusunda üzerlerine düşeni yapma sorumluluklarının bilincinde olduklarını dile getiren Erhürman, “Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte ekonomik açıdan sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Bu sıkıntılı dönemin ekonominin kuralları ve bilgisi ile açıklanabilecek bir dönem olmadığının farkındayız. Siyasi ve uluslararası ilişkiler çerçevesinde yaşadığımız bir sıkıntı olduğunun farkındayız. Dayanışma ile elbirliğiyle atlatacağımızın derin inancını taşıyoruz” diye konuştu. 
Bu dönemde Yıldırım’ın ziyaretinin önem taşıdığını dile getiren Erhürman, Yıldırım’a “Sizi burada konuk etmek bir onur, şeref, hoş geldiniz” dedi. 

 


"Ortak akla ihtiyaç var"

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye’de de, KKTC’de de hem ekonomik akla, hem de ortak akla her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç olduğunu söyledi.

Dayanışmanın son derece önemli olduğuna vurgu yapan Akıncı, “Bazı güçler binlerce kilometre öteden buraları karıştırıp, buralarda kendi menfaatlerini kotarmaya çalışıyorlar. Bölge devlet ve toplumları olarak mutlaka bir yolunu bulup, dayanışma platformunu geliştirebilmemiz lazım” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, ilk yurt dışı ziyaretini KKTC’ye yapan TBMM Başkanı Binali Yıldırım ve beraberindeki heyeti kabul etti. Görüşmede, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, 
Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu da hazır bulundu.

Yıldırım’ı önce bakan, sonra başbakan ve şimdi de TBMM Başkanı olarak görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Akıncı, TBMM’deki farklı görüşteki partilerin, 
Yıldırım’ın hoşgörülü liderliği altında ortak akılda buluşmalarının daha mümkün olacağına inanç belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Hem Türkiye’de, hem burada ortak akıla ihtiyaç var. İçinden geçilmekte olunan sıkıntılı dönemin siyasi boyutu çıplak gözle dahi görünse de ekonomik boyutu da bulunuyor. Dolayısıyla hem ekonomik akla, hem de ortak akla her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç var” dedi.

KKTC’nin de geçmekte olduğu bu süreci el birliğiyle aşacaklarından emin olduğunu kaydeden Akıncı, Meclis’te dün hazırladığı önerileri tartışmaya açan hükümetin ortakları siyasi partilerin yarın da kendisiyle bir toplantı yapacağını ve önerileri enine boyuna değerlendireceklerini söyledi.

“DAYANIŞMA SON DERECE ÖNEMLİ”

“Çıkış yolunu mutlaka bulacağız. Kıvançta da, ortak keder ve sıkıntıda da ortaklaşacağız” diyen Akıncı, dayanışmanın, hem içeride hem ikili ilişkilerde, en önemli unsur olduğunu kaydetti.

Dayanışmanın son derece önemli olduğunu söyleyen Akıncı, şöyle devam etti:

“Bazı güçler binlerce kilometre öteden buraları karıştırıp, buralarda kendi menfaatlerini kotarmaya çalışıyorlar. Bölge devlet ve toplumları olarak mutlaka bir yolunu bulup, dayanışma platformunu geliştirebilmemiz lazım. Sadece Türkiye’nin ve bizim kendi içimizde sizlerle dayanışmamızın ötesinde, bölgesel olarak da bu işbirliklerini başarabilmemiz lazım. Bunun için de birbirimizin haklarına saygılı olmamız lazım.”

Adanın ve etrafındaki zenginliklerinden, her iki toplumun yanı sıra akıl yolunda birleşilmesi halinde bölge ülkelerinin de yararlanmasının sağlanabileceğini belirten Akıncı, en akılcı ve en ekonomik formülleri yaratarak, geliştirilecek işbirliklerinden Türkiye ve Yunanistan’ın yanı sıra AB’nin de faydalanmasının mümkün olduğunu kaydetti.

Akıncı, “Her krizden yeni fırsatlar doğar. Bu krizde Türkiye’ye en yakın duran da Avrupa oldu. Avrupa, Türkiye’yi dışlayıcı politikaları bırakırsa, bunları krizden çıkan fırsatlar olarak değerlendiriyorum. Umarım bundan sonra Türkiye’nin Avrupa ile münasebetleri daha iyiye, daha güzele gider” dedi.

YILDIRIM

TBMM Başkanı Binali Yıldırım da konuşmasında, geleneksel olarak TBMM Başkanı ve milletvekili arkadaşlarla ilk yurt dışı gezisini KKTC’ye yapmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

KKTC-TC ilişkisinin önemine vurgu yaparak “Türkiye’de ne varsa burada da olacak” yönündeki sözlerini yineleyen Yıldırım, “Hiçbir şekilde hiçbir konuda KKTC’yi ve Türkiye’yi ayrı görmüyoruz. Tasamız da bir, neşemiz de bir, geleceğimiz de bir” dedi.

Yıldırım, KKTC’nin de etkilendiği küresel ataklarla karşı karşıya olduklarına işaret ederek, Türkiye’deki bütün siyasi partilerin birlikte ülkeye yönelik saldırı karşısında kararlı bir duruş sergilediğini belirtti. Yıldırım, “Bu asimetrik saldırı karşısında gerekli önlemleri alıyoruz. Almaya devam edeceğiz” şeklinde devam etti.

Binali Yıldırım, ekonomik saldırının küresel bir boyutu da bulunduğuna işaret ederek, Türkiye’nin milli parası üzerinden yapılan bu operasyonun Japonya’dan İspanya’ya kadar bütün ekonomileri belirli ölçüde sarstığından sadece Türkiye üzerinde bir operasyon olarak değerlendirmenin yanlış olacağını söyledi.

Ekonomisi Türkiye ile çok ilişkili olduğu için, bu operasyondan KKTC’nin de etkilendiğini ancak tüm bunların üstesinden gelecek potansiyel ve iradenin var olduğunu kaydeden Yıldırım, dayanışmayla bu konuların üstesinden gelineceğine inanç belirtti.

“KKTC’NİN SİYASİ EŞİTLİĞİ GÖZ ARDI EDİLEREK BİR ÇÖZÜM DÜŞÜNÜLEMEZ” 

TBMM Başkanı Yıldırım, KKTC Cumhurbaşkanı ve Meclisi’nin çözüm konusunda kararlılığını bildiklerini ancak karşı tarafın geçen yılki fırsatı yeterince değerlendirmediğini kaydetti. 

Yıldırım, şöyle devam etti:
“Bu konuda her zaman imkan vardır ancak şunun bilinmesi lazım. Güney Kıbrıs tarafının, çözüme önce zihnen hazır olması gerekiyor. KKTC’nin siyasi eşitliği göz ardı edilerek bir çözüm düşünülemez. Dolayısıyla bu çözüm üretilmeden de adanın ortak menfaatleri, denizde ve karada, tek taraflı olarak emrivakilerle tek yanlı ele geçirilmesi bir anlaşmazlık ve huzursuzluk kaynağı olacaktır. TC olarak hükümeti ve meclisiyle, dün olduğu gibi bundan sonra da KKTC ile dayanışma içerisinde olacağız. Kıbrıs Türk halkının refah ve mutluluğu, Türk milletinin mutluluğuyla eşdeğerdir.”

 


 

YILDIRIM: “ÇOK DAHA GÜZEL İŞLER YAPACAĞIZ”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı sıfatıyla  İlk yurt dışı ziyaretini KKTC’ye gerçekleştiren  Binali Yıldırım, görev süresi içinde KKTC’nin dünyada tanınırlığını artırmak için her türlü gayreti göstereceğini söyledi.
Cumhuriyet Meclisi’yle dayanışma içinde çok daha güzel işler yapacaklarını kaydeden TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Türkiye ile KKTC’nin iyi günde, kötü günde, kardeşlik ve dayanışma içinde, her türlü sıkıntının üstesinden geleceğini vurguladı.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay ise bu dönemde Cumhuriyet Meclisi ile TBMM ilişkilerini daha da kurumsallaştırmayı amaçladıklarını ifade etti.
Günübirlik ziyaret için KKTC’ye gelen TBMM Başkanı Yıldırım, Cumhuriyet Meclisi’ni ziyaret etti ve Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay’la bir araya geldi. Görüşmede her iki başkana, başkanlık divanı heyeti üyesi milletvekilleri eşlik etti.


Görüşmenin basına açık bölümünde konuşan TBMM Başkanı Yıldırım, geleneksel olarak yurt dışı ziyaretlerini KKTC’den başlattıklarını belirterek, Türkiye’nin geçmişte olduğu gibi bundan sonra da KKTC’yle dayanışma içinde çok daha güzel işler yapacaklarına inandığını söyledi.

“DAYANIŞMA, BİRLİK, KARDEŞLİK…”

Kıbrıs Türk halkının haklı davasında Türkiye’nin her zaman yanında olduğunu, bundan sonra da olmaya devam edeceğini, iyi günde de zor günde de, dayanışmayla, birlik ve kardeşlik duygusuyla her türlü sıkıntının üstesinden gelecek güce sahip olduğunu vurgulayan Binali Yıldırım, “Bu, geçmişte de böyle olmuştur, bundan sonra da böyle olmaya devam edecektir” dedi.
Yıldırım, KKTC’de yapacağı görüşmelere değinerek iki ülke arasındaki birçok konuyu ele alma fırsatı bulacaklarını ifade etti.

KKTC’NİN TANINIRLIĞI İÇİN GAYRET

Meclis Başkanlığı dönemi içinde, KKTC’nin dünyada tanınırlığının artırılması bağlamında her türlü gayreti göstereceğini vurgulayan Binali Yıldırım, 8-11 Ekim arasında Avrasya Meclis Başkanları toplantısının Türkiye’de yapılacağını, bu toplantıya Meclis Başkanı Uluçay’ın da katılacağını bildirdi. Yıldırım, şu ana dek 30 ülkenin meclis başkanının katılacağı toplantıya katılımın daha da artacağını, uluslararası ve bölgesel anlamda KKTC’nin bu toplantıda temsiliyetinin önemli olduğunu anlattı.
Yıldırım, 81 milyon Türk vatandaşının Kuzey Kıbrıs Türk halkına selam ve sevgilerini de iletti.

ULUÇAY: “İLİŞKİLERİ DAHA KURUMSAL YAPIYA TAŞIYACAĞIZ”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay da konuşmasında, iki ülkenin meclisleri arasında geçmişte de var olan yakın ilişkileri yeni dönemde daha kurumsal yapıya taşıyacaklarını söyledi.
Uluçay, milletvekillerinin ve komitelerin TBMM’deki komitelerle daha yakın ve kurumsal ilişkiler içinde olmasının, Meclis’in daha etkin ve üretken olmasına katkı sağlayacağına inandıklarını ifade etti. Personelin TBMM’nin tecrübelerinden yararlanması için eğitim/staj programlarının yeni dönemde de geliştirileceğini kaydeden Uluçay, dış ilişkileri de önemsediklerini belirtti.
AKPM’de iki milletvekilinin kurumsal temsiliyeti bulunduğunu, AP’de ise üç milletvekilinin her ay, düzenli ziyaretlerle istişareler yaptığını anlatan Meclis Başkanı Uluçay, “Amacımız Cumhuriyet Meclisi’nin dış ilişkilerini daha etkin kılmaktır” dedi. Uluçay, yeni dönemde TBMM’nin dış ilişkiler tecrübesinden yararlanmak istediklerini kaydetti. 
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın bakan, başbakan ve şimdi de TBMM Başkanı olarak KKTC’ye katkılarını sürdüreceğine inandığını ifade ederek, yeni dönemde Meclis ile TBMM arasında daha kurumsal yapı hedefine odaklanacaklarını söyledi.
Ekonomik sıkıntılara işaret eden ve Meclis’in dünkü olağanüstü birleşimine değinen Uluçay, ekonomik sıkıntıların aşılması için de Türkiye’yle birlikte hareket edileceğini belirtti.
Teberrüken Uluçay, “Böylesi dönemlerde dayanışma ve birlik içinde olmak her zaman önemlidir” diye konuştu.
Krizden kurtulmayı sağlayacak adımların kısa vadede atılması için birlik ve dayanışma içinde hareket edilmesi gerektiğini söyleyen Meclis Başkanı Uluçay, TBMM Başkanı ve heyetine, ilk yurt dışı ziyaretlerini KKTC’ye yapmalarından dolayı teşekkür etti ve onları Meclis’te görmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Meclis Başkanı Uluçay, Cumhuriyet Meclisi’ndeki görüşmenin ardından konuk heyet onuruna Merit Lefkoşa Otel’de öğle yemeği verdi.


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay’ın davetiyle ilk yurtdışı resmi ziyaretini KKTC’ye yaptı.

Yıldırım ve heyetini taşıyan özel uçak, saat 10.15’te Ercan Havalimanı’na indi.
TBMM Başkanı Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım’a TBMM Başkan Vekili Celal Adan, TBMM Katip Üyeleri Milletvekilleri Rümeysa Kadak, Fatma Kaplan Hürriyet ve TBMM İdare Amiri Milletvekili Halil Özcan ile diğer yetkililer eşlik ediyor. 
Heyeti, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay ve eşi Rana Uluçay’ın yanı sıra Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, KTBK Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, milletvekilleri Salahi Şahiner, Mesut Genç, Hasan Taçoy, Yasemi Öztürk ve diğer yetkililer karşıladı.
TBMM Başkanı Yıldırım, günübirlik KKTC ziyaretinde Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Başbakan’la bir araya gelecek; Boğaz Şehitliği’ni ziyaret edecek.

10:47

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, "Son zamanlardaki gelişmeler ve Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yaşanan tıkanıklıklar hatırlandığında, Kıbrıs Türk halkı ile anavatan Türkiye'nin dayanışma noktasında çok daha hassas bir döneme girdiğini ifade etmek isterim." dedi.
Yıldırım, resmi ziyarette bulunmak için KKTC'ye giderken Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay'ın daveti üzerine ilk yurt dışı programını gerçekleştirmek üzere KKTC'ye gideceklerini belirten Yıldırım, ziyaretinde kendisine, TBMM Başkanvekili Celal Adan, Katip Üyeler Rümeysa Kadak ve Fatma Kaplan Hürriyet ile İdare Amiri Halil Özcan'ın eşlik edeceğini söyledi.
Yıldırım, ziyarette Uluçay ile görüşerek, ülkeler arasındaki iş birliğini ele alacaklarını kaydetti.
Cumhuriyet Meclisinin, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, İslam İşbirliği Teşkilatı, Parlamenterler Arası Birlik gibi uluslararası platformların çalışmalarına etkin katılmasının önemine işaret eden Yıldırım, "KKTC'nin uluslararası görünürlüğünün artırılması bağlamında desteğimizi, Cumhuriyet Meclisinin başka diğer uluslararası kuruluşlara katılması noktasında bundan sonra da sürdüreceğiz." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Başbakan Tufan Erhürman ile de görüşme gerçekleştireceklerini dile getiren Yıldırım, bu vesileyle Doktor Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın kabirlerini, boğaz şehitliğini, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığını da ziyaret edeceğini dile getirdi.

"Hayırlara vesile olsun"

Ziyaretin hayırlı olmasını dileyen Yıldırım, "Son zamanlardaki gelişmeler ve Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yaşanan tıkanıklıklar hatırlandığında, Kıbrıs Türk halkı ile anavatan Türkiye'nin dayanışma noktasında çok daha hassas bir döneme girdiğini ifade etmek isterim." ifadesini kullandı.
Açıklamasının ardından Yıldırım ve beraberindeki heyet KKTC'ye hareket etti.

 

Haberler Haberleri