Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), İspanya’nın Barselona kentinde düzenlenen "1. Avrupa Güneyi Forumu"na katıldı. Forumda YKP’yi, yürütme kurulu üyesi Murat Kanatlı temsil etti.
YKP’den yapılan açıklamaya göre, 23-24 Ocak tarihleri arasında yer alan 1. Avrupa Güneyi Forumu, Syriza Izquierda Unida (IU) ve Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unidai Alternativa (ICV-EUIA) inisiyatifinde Avrupa Sol Partisi ve Avrupa Yeşiller Partisi desteğinde düzenlendi.
Forumun toplantıları çerçevesinde Avrupa’nın çeşitli yerlerinden 50 örgüt, politik parti, sosyal hareket, sendika, entelektüeller ve aktivistler, yeni ittifaklar oluşturma ve kemer sıkma politikalarına son vermek için yeni stratejiler oluşturmak amacıyla bir araya geldi.
Toplantı sonunda ortaya çıkan sonuç bildirgesinde; “Şimdi kemer sıkma politikalarını durdurmanın zamanıdır... Şimdi demokrasi ve dayanışmanın zamanıdır... Avrupa’yı değiştirmenin tam zamanı...” kararı vurgulandı.
Deklarasyonda özetle şu ifadelere yer verildi:
“Troyka’nın gündemi, ulusal kemer sıkma programları ve yapısal karşı reformları aracılığıyla ülkelerimize dayatılan neoliberal kemer sıkma politikalarının üstesinden gelmek için beraber çalışacağımızı beyan ederiz.
Hep beraber, Avrupa’nın demokrasi, dayanışma ve sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik temelinde yeniden kurulması yönünde, krizden ilerici bir şekilde çıkmanın kolektif ve somut alternatifini savunuyoruz.
Avrupa’daki krize son vermek ve Avrupalı insanların birliği fikrini kurtarmak için acil politika değişikliğine ihtiyacımız vardır. Avrupa, ekonomik bir yeniden yapılandırma programını yapmalıdır.
İşsizliği sonlandırmak. Kooperatifler ve küçük/orta ölçekli işletmeler için kredi genişletmesi. Yeni Avrupa mali çerçevesinin, gerçekten sürdürülebilir ve gelişimsel bir mali politikanın ön koşulu olarak ertelenmesi. Sadece bankalara değil son çare olarak üye ülkelere de borç verebilen gerçek bir Avrupa Merkezi Bankası olmalıdır.
Makroekonomik ve sosyal yeniden düzenleme. Avrupa içerisindeki dengesizlikleri düzenlemek için açıkları olan ülkeler kadar artıda olan ülkeler de çaba sarf etmelidir.
Avrupalı bir ‘Glass-Steagall Yasası’. Ticaret bankacılığıyla yatırım bankacılığını ayırmak ve risklerin tehlikeli bir şekilde tek bir kontrol edilemez yapıda birleşmesini engellemek. Off-shore ekonomik ve girişim ile ilgili aktivitelerin vergiye tabi tutulmasını sağlayacak etkin bir Avrupa yasası.
Ülkeler, Avrupa ve uluslararası seviyeden bütün kamu aktörlerinin katılımıyla gerçekleşecek, Almanya’yı kendi geçmişinin mali külfetinden kurtaran ve ülkenin savaş sonrası yeniden yapılanmasının önünü açan 1953 Londra Borç Anlaşması’ndan esinlenen bir Avrupa Borç Konferansı.
Bugün, kemer sıkma politikalarına karşı somut alternatifler öneren bu tür fikirler daha fazla yayılmakta, insanlar tarafından savunulmakta ve birçok Avrupa ülkesinde sosyal ve siyasi çoğunluğun fikri olma yolunda ilerlemektedir. Yaygın mutsuzluğu ve umudu ekonomik demokrasi, halk iradesi ve çevresel sürdürülebilirlik için geniş bir değişim dalgasına çevirmenin tam da vaktidir. 2015 yılı, ülkelerimiz ve Avrupa için yeni bir tarihsel ilerleme döngüsünü işaret ediyor olabilir...”
(tak)