YKP-fem,Yeni Kıbrıs Partisi tabanında örgütlenen feminist kadınlar olarak, toplumsal cinsiyet eşitlikçi bir belediyecilik anlayışı getirmek, hem sığınaklar kurmak, hem de bunlara ihtiyacı olmayacak günlere ulaşmak üzere tüm gerekli adımları atmak için bu seçimlerde aday olduklarını belirtti.
YKP-fem’den yapılan açıklamada, sığınakların kadınların can güvenliğini, şiddetsiz bir hayat kurabilmek için ihtiyaç duyulan tıbbi, psikolojik, hukuki danışmanlık, meslek kursları ve iş bulma olanakları ile çocuk bakım desteği ve yeniden özgüvenin sağlayan mekanlar olduğuna dikkat çekilerek, “Sığınaklar, şüphesiz, günümüzde kadına yönelik erkek şiddeti ile ilgili alınması gereken önlemlerinin en son parçası olmalıdır. Öncelikle tüm kurumlar şiddeti önlemek için önlemler almalı, şiddetin buna rağmen ortaya çıkması durumunda uygulayan yaptırıma tabii tutulmalı, ve/veya uzaklaştırılmalıdır” denildi.
KKTC’de 5/1996 numaralı yasa ile onaylanan Kadınlara Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesine göre kadına yönelik şiddeti önlemek için tüm önlemlerin alınması gerektiği belirtilerek, 58/2011 numaralı yasa ile onaylanan Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin 23. Maddesinde 'mağdurlara güvenli barınma imkanı sunmak ve onlara ilişkin önceden önlem almak amacıyla yeterli sayıda, kolay erişilebilir ve uygun sığınma evleri kurmak üzere gerekli hukuki veya diğer tedbirleri' almanın yükümlülük olduğuna dikkat çekildi.
YKP-fem açıklamasında şöyle denildi:
“Lefkoşa Belediyesi 2012 yılı bütçesinde derneklere bağış adı altında 150,000TL milliyetçi, paramiliter veya diğer yandaş gruplara dağıtıldı. Bir diğer yandan ise, belediyenin kadına yönelik şiddet ile ilgili sorumluluklarını yerine getirmediği için, Lefkoşa'da sivil toplum oldukça kısıtlı imkanlarla bunu üstlenmeye, erkek şiddeti mağduru kadınlara geçici barınma imkanı sağlamaya çalıştı.
Yeni Kıbrıs Partisi olarak, Lefkoşa'da şiddet mağduru kadınlara barınma imkanı sağlayan bu tek yapıyı sığınak haline getirebilmek için mekan ve finansman olarak desteklenmesi, uzun vadede ise Belediye tarafından evrensel sığınak ilkeleri çerçevesinde, nitelikli, erişilebilir sığınakların Lefkoşalı kadınların talepleri doğrultusunda, sivil toplum ile istişare içerisinde hizmete sunulması gerektiği görüşündeyiz.
Yeni Kıbrıs Partisi tabanında örgütlenen feminist kadınlar olarak, toplumsal cinsiyet eşitlikçi bir belediyecilik anlayışı getirmek, hem sığınaklar kurmak, hem de bunlara ihtiyacımız olmayacak günlere ulaşmak üzere tüm gerekli adımları atmak için bu seçimlerde adayız.”