2017’DE %55,2, 2018’İN İLK 7 AYINDA %49,8… 2018 yılının ilk yedi ayında turistik konaklama tesislerdeki doluluk oranı yüzde 49,8 olurken, geçtiğimiz yıl bu rakam % 55,2 olarak kayıtlara geçmişti.
YOLCU SAYISI %4 ARTTI: TC’Lİ YOLCU ARTTI, YABANCILAR DÜŞTÜ… Geçen yıla kıyasla ülkeye gelen yolcu sayısında ise yüzde 4’lük bir artış yaşandı. Bu yolcular içinde bulunan TC uyruklu oranında yüzde 5’i aşkın bir artış görülürken buna karşın yabancı uyruklularda ise yaklaşık yüzde 2’lik düşüş resmi verilere yansıdı
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu YENİDÜZEN'e yorumladı:
“Otel ve yatak sayısı arttı, o yüzden doluluk oranı azaldı gibi görülüyor”
Fehime ALASYA
Turizm Planlama Dairesi resmi verilerine göre geçtiğimiz % 55,2 olarak kayıtlara geçen ilk 7 aylık turistik konaklama tesislerdeki doluluk oranı, 2018 yılının ilk yedi ayında yüzde 49,8’da kaldı.
Geçtiğimiz yılın aynı dönemine ait veriler karşılaştırıldığında tesislerdeki doluluk oranındaki düşüş resmi verilere yansıdı.
Yılın ilk yedi ayında 635 bin 653 kişi ülkede konakladı, turistik tesislerin doluluk oranı ise yüzde 49,8 olarak belirlendi.
Doluluk oranının aylara göre dağılımında ise sadece ocak ayında artış yaşanırken, geriye kalan diğer ayların tümünde de düşüş gözlemlendi.
Turizmdeki 'resmi' verilere göre doluluk oranlarında gerileme yaşanmasını YENİDÜZEN’e değerlendiren Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, buna rağmen geride kalan yedi aylık süreçteki senaryonun karamsar olmadığını işaret etti.
Ataoğlu, doluluk oranlarındaki rakamların düşüşünü, otel ve yatak sayısındaki artışa bağladı.
Tesis ve yatak kapasitesi arttı, doluluk düştü
Tesislerdeki doluluk oranındaki düşüşe karşın, konaklama oranında artış görüldü. Bu durum ülkedeki tesis sayısı ile yatak kapasitesinin geçtiğimiz yıla oranla artışından kaynaklandı.
Geçtiğimiz yıl ülkede toplam 138 tesisi sayısı, 21 bin 845 de yatak kapasitesi mevcutken, 2018 yılının ilk yedi ayında 145 tesis sayısı, 25 bin 71 de yatak kapasitesi kayıtlara geçti.
Tercihlerin ilk sırasında yine kumarhaneli ve beş yıldızlı oteller…
Daire’nin 2018 yılının ilk yedi aylık verileri, turizm sektöründeki bilgileri detaylarla ortaya koydu.
Verilerde yer alan detaylarda 2018 yılının temmuz ayında en yüksek doluk Mağusa bölgesinde olurken, en düşük doluluk ise Güzelyurt’ta yaşanırken, tercihlerin ilk sırasında kumarhaneli ve beş yıldızlı oteller yer aldı.
Faaliyette olan turistik yatak kapasitesinin bölgelere göre dağılımında Girne bölgesi ilk sırada yer alırken, bunu İskele, Mağusa, Lefkoşa ve Güzelyurt takip etti.
Öte yandan verilere yansıyan bir diğer ayrıntı ise ülkeye gelen yolcu sayısında oldu. Geçen yıla kıyasla ülkeye gelen yolcu sayısında yüzde 4’lük bir artış yaşandı. Bu yolcular içinde bulunan TC uyruklu oranında yüzde 5’i aşkın bir artış görülürken buna karşın yabancı uyruklularda ise yaklaşık yüzde 2’lik düşüş oldu.
Konaklamada küçük artış
2017 yılının Ocak ve Temmuz ayını kapsayan yedi aylık döneminde konaklama tesislerinde toplam 625 bin 469 kişi görülürken, bu sayı çok az bir artışla içinde olduğumuz yılda 635 bin 653 kişi oldu.
Resmi verilere göre ilgili dönemde görülen ve turistik tesislerde konaklayan kişi sayısında yüzde 1,6 oranında artış yaşandı. Konaklayan kişilerin ise en fazla TC uyruklu olduğu görüldü. ‘Diğer yabancı’ ve ‘KKTC’ uyruklu kişi sayısında ise bu yıl düşüş yaşandı.
Doluluk oranında yüzde 9,8 oranında düşüş
Bir önceki yıla oranla doluluk oranında ise yüzde 9,8 oranında bir düşüş görülürdü.
2018 yılının ilk yedi ayında turistik konaklama tesislerindeki doluluk oranı yüzde 49,8 olurken, geçtiğimiz yıl bu rakam % 55,2 olarak kayıtlara geçti.
Doluluk oranının aylara göre dağılımında ise sadece ocak ayında artış yaşanırken, geriye kalan diğer aylarda düşüş gözlemlendi.
Şubat, mart, nisan, mayıs, haziran ve temmuz ayları içerisinde en büyük düşüş yüzde 17,1 oranında haziran ayında yaşanırken, bunu yüzde 15,2 düşüş oranıyla mayıs ayı, ardından yüzde 11,4 oranında mart ayı takip etti.
En yüksek doluluk Mağusa’da
Verilerde yer alan detaylarda 2018 yılının temmuz ayında en yüksek doluk Mağusa bölgesinde olurken, en düşük doluluk ise Güzelyurt’ta yaşandı.
Temmuz 2018'de bölgelere göre doluluk oranına bakıldığında ise en yüksek doluk % 86,3 oranıyla Mağusa’da oldu. Bunu sırayla %68,2 oranıyla İskele, % 62,6 ile Girne, % 30,8 ile Lefkoşa, % 12,7 ile Lefke ve % 8,5 dolulukla Güzelyurt bölgesi takip etti.
Kumarhaneli tesislerde konaklamaya ilgi yüksek
Kumarhanesi olan ve olmayan tesislerin temmuz ayı doluluk oranı karşılaştırmasında ise kumarhaneli tesisler önde geldi.
Temmuz ayında kumarhanesi olan tesislerin doluluk oranı yüzde 70,9 iken kumarhanesi olmayan tesislerdeki doluluk oranı yüzde 48,1 oldu.
Beş yıldızlı oteller ilk sırada
Faaliyette olan turistik konaklama tesisi sayısı ve yatak kapasitelerinin sınıflara göre dağılımında ise beş yıldızlı oteller başı çekti.
Sektörde 22 adet beş yıldızlı otelin 15 bin 654 yatak kapasitesi ile hizmet verdiği kayıtlara geçerken doluluk oranı 64 olarak görüldü.
Doluluk oranında ilk sırada beş yıldızlı oteller gelirken bunu üç yıldızlı oteller takip etti.
Faaliyette olan turistik yatak kapasitesinin bölgelere göre dağılımında Girne bölgesi ilk sırada yer alırken, bunu İskele, Mağusa, Lefkoşa ve Güzelyurt takip etti.
Buna göre; yatak sayısı Girne’de 15 bin 937 iken İskele’de 6 bin 466, Mağusa’da bin 710, Lefkoşa’da 826, Lefke’de 94, Güzelyurt’ta ise 38 olarak verildi.
Gelen yolcu sayısında artış, ‘yabancı uyruklu yolcu’ sayısında düşüş
2017 yılının ilk yedi ayında hava ve deniz yolu ile ülkemize gelen yolcu sayısı KKTC uyruklular hariç 962 bin 350 iken 2018 yılının aynı döneminde bu rakam % 4,1 oranında artarak 1 Milyonu aştı.
TC uyruklularda % 5,8 oranında bir artış, diğer yabancı uyruklularda ise % 1,6 oranında bir düşüş gerçekleşti.
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu:
“Otel ve yatak sayısı arttı, o yüzden doluluk oranı azaldı gibi görülüyor”
Turizmdeki 'resmi' verilere göre doluluk oranlarında gerileme yaşanmasını YENİDÜZEN’e değerlendiren Turizm ve çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, buna rağmen geride kalan yedi aylık süreçteki senaryonun karamsar olmadığını işaret etti.
Ataoğlu, “Yatak kapasitemiz arttığı için doluluk oranında gerileme görüldü, bunun dışında diğer verilerden herhangi bir sıkıntımız yok” dedi.
“Yatak kapasitemiz arttığı için doluluk oranında gerileme görüldü, bunun dışında diğer verilerden herhangi bir sıkıntımız görülmüyor. Doluluk oralarında gerileme görülse de buna karşın konaklayan ve gelen yolcu sayısında artış yaşandı. Yüzdelik oranına bakıldığı zaman otel ve yatak sayısı arttı, o yüzden doluluk oranı azaldı gibi görülüyor.
Şu an ileriye yönelik çalışmalarımız içinde köy pansiyonları veya 5 yıldızın altındaki otellere yönelik turist çeşitliliğini yaratmaya çalışıyoruz. Bu sayede doluluk oranı daha da yukarıya çıkacaktır.”
“Gelen yabancı profilinde olan düşüşlerde de çeşitli etkenler baş gösterdi”
“Geçen yıla nazaran gelen yolcu sayısında artış vardır. TC’den gelen yolcu sayısı arttı, TC’nin değişik ilerliden yaptığımız tanıtım etkinlikleri kendini gösterdi. Girne-Alanya feribot seferi katkısı da oldu, bunun zaten artmasını bekliyorduk. Bunun yanında gelen yabancı profilinde olan düşüşlerde de çeşitli etkenler baş gösterdi. Türkiye üzerinden gelmek istemeyen ve güneyden adamıza gelen turistler, engelle karşılandı ve bizi bu pazardan uzaklaştırdı.
Önümüzdeki aylarda THY ile birlikte yeni destinasyonlar yaratmak için düzenlemelerimiz var. Özellikle İskandinav ülkeleriyle ilgili çalışmalarımız olacak. İngiltere ve Alman pazarlarında çeşitli tanıtımları arttırdık, burada da düşük de olsa iyileşme görüldü.
Tüm bunların daha da iyiye taşınması için çalışmalarımız var, şu anki durum çok da karamsar değil.”