Yurttaşa sorduk: “Beklenti yok”

YENİDÜZEN ilçe ilçe yeni hükümeti soruyor: Lefkoşalılar çok ümitli değil

Dila ŞİMŞEK


Yeni hükümet arayışlarını ve yönetim krizini yurttaşa sorduk, Lefkoşa’da konuştuğumuz isimler çoğunlukla “hükümetten beklentisi olmadığını” söyledi, sistemsizlikten yakındı.
“Bir şeyin değişeceğini düşünmüyoruz” görüşü öne çıkarken, dört koalisyon hükümetinin sonlanmasının yadırganmadığı da dikkat çekti.
YENİDÜZEN “yurttaş gazeteciliği” anlayışıyla, hükümetin sonlanmasının ardından yine ilçeleri gezmeye, herkese söz vermeye devam etti.
İlk olarak Lefkoşa’da yurttaşa hükümetin neden bozulduğunu, yeni hükümetin nasıl oluşması gerektiği ve beklentilerini sorduk.

Lefkoşalılar dörtlü koalisyonda, farklı görüşler olması sebebi ile ortak kararlar almanın ‘zaten mümkün olamayacağını’ söylerken, toplum olarak zor bir süreçten geçildiğine işaret etti.

Yeni hükümetin geçmişten ders almasını ve halk için çalışmayı hedeflemesini talep eden yurttaş aslında pek de umutlu değil.
Kimi vatandaşlar, dörtlü koalisyonun dağılmasının sebebi olarak, tüm yıl boyunca yaşanan sıkıntıların, arazi meselesi ile patlak vermesini gösterirken, kimisi ise, ‘hükümetin bozulması için en baştan beri uğraşıldığını’ savundu.

Vatandaşlar, “Bunca zaman nasılsa, yine öyle olacak. Artık bu ülkeden bir beklentimiz kalmadı” dedi ve  yeni hükümet hangi parti/partiler ile kurulursa kurulsun, üretime ve küçük işletmelere yatırım yapması gerektiğini de ifade etti.

Yurttaşlar, devlet dairelerinin daha sorumluluk sahibi olmasını ve çalışmalarının denetlenmesini istedi. Ekonomik sorunların çözülmesi için başlıca ülkedeki iç piyasanın kalkınması gerektiğine değinen yurttaşlar, esnafın yararına çalışmalar yapılmasına işaret etti.

Lefkoşalılar, “Aslında devlet halka hizmet etmeliyken, bizim ülkemizde tam tersi oluyor. İnsanlar o kadar vergi veriyor ama bence karşılığını alamıyoruz” diyerek görüş belirtti.

VATANDAŞ NE DEDİ?

 

Nejla Macila: “Yıllarca ülkeyi iyi yere taşımaktan ziyade, kendilerini iyi yere taşıma politikaları yapıldı”

“Ülkede yıllardır yaşanan en büyük sorun, yöneten kişilerdeki disiplin eksikliğidir. Ülkeyi iyi yere taşımaktan ziyade, kendilerini iyi yere taşıma politikaları yapıldı. Aslında devlet halka hizmet etmeliyken, bizim ülkemizde tam tersi oluyor. İnsanlar o kadar vergi veriyor ama bence karşılığını alamıyoruz. Örneğin bir devlet dairesine gidiyoruz, işimiz olana kadar saatlerce bekletilip zorluk çekiyoruz. Temeli bozuk bir sistem var ve başa gelecek olan kimse, bu sistemi yeniden kurmalı ve amacı halka hizmet olmalıdır. Ülkede elbette ki değişimler yaşandı ve gelişmeler oldu. Ancak bunlar yeterli değil. Bizi daha ileriye götürecek bir şey yapılmalı. Devlet altında çalışan herkesin denetim altında olması ve işini nasıl yaptığını gözetlemesi gerekir. Nasıl ki özel sektörde bir müdür tüm personellerin performansından sorumlu tutuluyorsa, aynısı devlette de olmalıdır. Evet dörtlü koalisyon anlaşmazlıklardan dolayı dağıldı, ancak yeni kurulacak hükümet artık halk için bir şey yapmalıdır.”


Bülent Özdil: “Yeni hükümetten bir beklentim yok”

“Yeni kurulacak hükümetten hiçbir beklentim yoktur. Hiçbir şey yapacaklarını, bir şeyi düzelteceklerini düşünmüyorum. Daha önceden yönetimini gördüğümüz kişilerdir. Dörtlü koalisyonun dağılmasının sebebini ise, başarılı oldukları için istenmemelerine veriyorum. Bana göre, gelmiş geçmiş en iyi hükümetti. İşlerini iyi yaptıkları için götürüldüler.”


Hüseyin Karasu: “Toplum olarak bu süreçten olabildiğince az zarar görmemiz gerekiyor”

“Yeni kurulacak olan hükümetten başlıca beklentim, halkın düştüğü zor ekonomik şartları düzeltmesidir. Toplum olarak bu süreçten olabildiğince az zarar görmemiz gerekiyor. Ayrıca, hükümetin Türkiye ile olan iletişimini geliştirmeleri gerekiyor. Hükümetin istifa etmesi sebebi ise, arazi konusunda yaşanan sorunun anlaşmazlığa yol açmasıdır.”


İlyas Özdemir: “Farklılıklar bir yana bırakılmalı ve halk nasıl daha iyi yaşar diye düşünülerek adım atılmalı”

“Yeni hükümetin, üreticiye ve esnafa daha çok destek çıkması gerektiğini düşünüyorum. Ülkedeki ekonomik zorlukların sebebi olarak, iç piyasanın kötü durumda olmasını görüyorum. Eğer hükümet esnafa ve üreticiye sahip çıkarsa, özellikle küçük işletmelerin de piyasada tutunabilmesi için, bizleri düşünerek adım atarsa, ülke ekonomisi de iyi yönde gelişecektir. Bir anlaşmazlıktan dolayı hükümet dağıldı ancak bu farklılıklar bir yana bırakılmalı ve halk nasıl daha iyi yaşar diye düşünülerek adım atılmalı.”


Hasan Ayral: “Bizim ülkemizin, daha önce hiç görev almamış, yeni düşünceli, yepyeni insanlara, bir partiye ihtiyacı var”

“Yeni hükümetten beklentim yok. Kıbrıs siyasetçileri, ne yazık ki beceriksizler. İktidara gelirken vaat edilen hiçbir şey yerine getirilmiyor… Kıbrıs insanı her şeye ‘tamam’ deyip sorgulamayan insanlar. Zaten ‘yeni’ hükümet, daha önce görev almış kişiler. Bu insanlar daha önce ne yaptı ki, şimdi ne yapacak? Dörtlü koalisyon, dünyanın hiçbir yerinde tutmayacak bir sistemdi. Bir kere herkesin farklı görüşleri var, nasıl ortak yönetsinler? Bizim ülkemizin, daha önce hiç görev almamış, yeni düşünceli, yepyeni insanlara, bir partiye ihtiyacı var. Yoksa hep aynı insanlar gelip, aynı şeyleri yapacaklar…”


Ahmet Tamer: “Dörtlü koalisyon, farklı partilerden ve bakışlardan insanlar olduğu için, zaten anlaşamayacakları belli bir sistemdi”

“Bizim ülkemizde, hükümete kim gelirse gelsin, Türkiye’ye bağlı olduğumuz için bir şey değişmeyecektir. Biz tek başına tanınan veya kendi piyasasıyla ayakta kalabilen bir ülke değiliz. Biz ne yalnız, ne de dışa bağlı olarak bir şey yapamıyoruz. Dörtlü koalisyon, farklı partilerden ve bakışlardan insanlar olduğu için, zaten anlaşamayacakları belli bir sistemdi. Bence iyi bile dayandılar. Yazık oldu…”


Hüseyin Esengil: “En büyük sorun sistemsizlik”

“Bizim ülkemizdeki en büyük sorun sistemsizlik. Bozuk ve yozlaşmış bir sistemimiz var. Bu sebeple, gelecek hükümetin başlıca, yeni ve sağlam bir sistem oturtarak, geçmiş hataları yapmamaya yönelmeli. Çünkü aksi takdirde, bizi yine tamamen aynı bir dönem bekliyor demektir.”

Fatma Beahettin: “Üreticilere yönelik çalışmalar yapılmalıdır”

“Yeni hükümetin, görevine iç piyasayı canlandırmak adına çalışmalar yaparak başlaması lazım. Bir ülkede tarım, hayvancılık vb. üretim sektörleri durgunsa, ülkedeki üreticiler zor geçiniyorsa, o ülkenin iç piyasasının iyi olması asla beklenemez. Kendi iç piyasası canlı olmayan bir ülkenin ihracat yapması ise söz konusu bile değil. Bu sebeple, temelden başlayarak, üreticilere yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Benim en büyük beklentim bu. Dörtlü koalisyon, bir arazi mevzusundan anlaşamayarak dağıldı. Tabii ki bunun dışında da birçok sorunları vardı, biz halk olarak bunu gördük, bize bu yansıtıldı. Umarım yeni hükümet, halkın yararına çalışır.”

 

🗳️

Anket

'Dörtlü Koalisyon Hükümeti' sizce niçin bitti? (3 seçenek işaretleyebilirsiniz.)

İlgili Haberler

Özel Haber Haberleri