İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Yurttaşlık ve Beyaz Kimlik’le ilgili yeni düzenlemeler getirecek yasa tasarısının hazırlandığını, Bakanlar Kurulu’nda olumlu karşılanan bu tasarıların bu ay sonunda Bakanlar Kurulu’ndan geçmesini beklediğini belirtti.
BRT’de Pembe Paşaoğluları’nın sorularını yanıtlayan Baybars, daha çok ekonomik nedenlerle talep edilen Yurttaşlık Yasası’nda daha sıkı tedbirler alma yoluna gittiklerini, ekonomik nedenlerle yurttaşlık isteyen kişilere ise bir takım kolaylıklar öngördüklerini açıkladı.
Kişilerin ‘yurttaşlık’ istemlerinin daha çok ekonomik nedenlerle olduğu tespitini belirten İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, “Ya iş kurmak istiyorlar, ya yatırım yapmak istiyorlar, ya sosyal yardımdan yararlanmak istiyorlar” dedi.
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Yurttaşlık ve Beyaz Kimlik’le ilgili yeni düzenlemeler getirecek yasa tasarısının hazır olduğunu ve Bakanlar Kurulu’nda olumlu karşılandığını belirtti. Yasa tasarısının bu ay sonunda Meclis’e sevk edilmesi hedefleniyor.
‘Kaderi, demografik yapısı, kimlik ve kültürü değiştirir…’
Bir ülkenin vatandaş sayısının artması ve çok farklı kültürlerden gelen kişilerin yurttaş yapılması ile bir ülkenin kaderinin, demografik yapısının, kimliği ve kültürünün de değişebileceğine işaret eden Baybars, bu nedenle daha çok ekonomik nedenlerle talep edilen Yurttaşlık Yasası’nda daha sıkı tedbirler alma yoluna gittiklerini belirtti.
Yurttaşlık verilmesinin tamamen ‘çalışma izni verilmesi’ne dönmemesi, ülkede yatırım yapmak, istihdam yapmak isteyenlere de kolaylık sağlamak amacıyla hareket ettiklerini belirten Ayşegül Baybars, bunların yanı sıra burada doğanlara da bir kolaylık sağlanarak, bir çizginin de çekilmesi gerekliliğine işaret etti.
Ayşegül Baybars, “Bu ülkeye katkı sağlayacak, ekonomik anlamda veya iş kurma anlamında biraz daha rahat, rekabet edebilir ama bu ülkenin vatandaşını da rahatsız etmeyecek Beyaz Kimlik uygulamalarının da haklarını biraz artıralım” şeklinde konuştu.
Bu yönde bir çalışma yaptıklarını ve çalışmalarının da Bakanlar Kurulu’nda olumlu karşılandığını ifade eden Baybars, “Birkaç tane öneri yapıldı, o öneriler doğrultusunda çerçeveyi tamamlayıp da tasarıya sunacağız. Biraz farklı bir tasarı bekliyor bizi” dedi.
Alınacak hukuki görüşlerle de Yasa Tasarılarının Ekim ayı sonuna kadar Bakanlar Kurulu’ndan geçmesi beklentisini ifade eden Bakan Baybars, bu konuda toplumsal konsensüs sağlanmasını istediklerini de belirtti.