Tarım Sigortası Fonu Yönetim Kurulu, binlerce üreticinin dört gözle beklediği kuraklık tazminat bedellerini belirledi.
Bakanlar Kurulu’ndan henüz onaylanmayan karara göre; yüzde 50’si kurak olan bölgelere dönüm başına 49.90 TL ödenecek. Kuraklığın yüzde 70 yaşandığı bölgelere ise dönüm başına 74.81 TL tazminat verilecek. En fazla tazminat ise kuraklığın yüzde 90’ının yaşandığı bölgelere dönüm başı 102.60 TL ödenecek.
YAKLAŞIK 411 BİN DÖNÜMDE YÜZDE 90 KURAKLIK… Yaklaşık 150 bin dönüm arazi, kuraklığa girmedi. Yapılan çalışmalarda; yüzde 50 kuraklığa giren yaklaşık 190 bin dönüm olduğu öğrenildi. Yaklaşık 160 bin dönümde yüzde 70 kuraklık, yaklaşık 411 bin dönümde de yüzde 90 kuraklık tespit edildi.
Ayşe GÜLER
Tarım Sigortası Fonu Yönetim Kurulu, binlerce üreticinin dört gözle beklediği kuraklık tazminat bedellerini belirledi.
Buna göre yaklaşık 150 bin dönüm arazi, kuraklığa girmedi.
‘Yüzde 50’, ‘yüzde 70’ ve ‘yüzde 90’ olmak üzere 3 ayrı aşamada belirlenen tazminatlarda,
yüzde 50’si kurak olan bölgelere dönüm başına 49.90 TL ödenmesi kararlaştırıldı.
Yapılan çalışmalarda; yüzde 50 kuraklığa giren yaklaşık 190 bin dönüm olduğu öğrenildi.
Kuraklığın yüzde 70 yaşandığı bölgelere ise dönüm başına 74.81 TL tazminat verilecek.
Bu kapsama ise yaklaşık 160 bin dönüm girecek.
En fazla tazminat ise kuraklığın yüzde 90’ının yaşandığı bölgelere dönüm başı 102.60 TL ödenecek. Yaklaşık 411 bin dönüm bu kapsamdan yararlanacak.
Tazminat bedelleri, gelecek hafta Bakanlar Kurulu’nun gündemine gelecek, onay alması halinde ise resmileşecek.
Hatırlanacağı üzere önceki gün YENİDÜZEN’e konuşan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, üreticilere tazminat ödemelerinin bu ay içerisinde, en kısa sürede yapılması gerektiğini vurgulamıştı.
Naimoğulları, tazminat bedellerinin, 1 dönüm araziden alınacak ürün maliyeti ortaya konarak belirleneceğini söyleyerek, “Fiyatlar aşağı yukarı belirlendi. Bunun açıklanması söz konusu. 60 milyon TL’nin üzerinde kaynak gerektiğine inanıyorum” diye konuşmuştu.
Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak açıklanan kuraklık haritasının bazı bölgelerdeki üretici kesimlerinde memnuniyet yaratmadığını dile getiren Naimoğulları, kuraklık haritası girmeyen bölgelere de ‘verim düşüklüğü’ adı altında tazminat ödenmesi gerektiğini söyledi.
Naimoğulları,“Kuraklık haritası oluşturulurken ortaya konan kriterleri anlamadım.” diyerek, “Yolun bir tarafı kuraklığa girdi, diğer tarafı girmedi. Bu bölgelerle ilgili de adım atılması gerekiyor” şeklinde konuştu.