ALSANCAK
“İki derenin akarı denize ulaşmıyor”
Fayka Arseven Kişi
Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser, yaşanan sel felaketiyle bölgede 1 milyon TL’yi aşkın zarar meydana geldiğini söyledi. Ataser, istinat duvarlarının ve perde duvarlarının tamamen yıkıldığını ifade ederek, bunların yeniden yapılması için çalışmalara başladıklarını ifade etti.
İki derenin akarının denize ulaşmadığını da vurgulayan Ataser, bu dereleri mutlaka denizle buluşturmanın önemine dikkat çekti.
Bunun uzun soluklu bir proje olduğunun da altını çizen Ataser, “Ama bir daha böylesi bir felaket yaşamak istemiyorsak mutlaka bunu yapmalıyız” dedi.
YENiDÜZEN: Sel mağduru bölgelerin başındasınız. Selin ardından çok korkunç görüntüler vardı. Nedir şu an durum?
ATASER: Dere yataklarının olduğu noktalardaki yıkılmalardan dolayı yollar çöktü. Çünkü dere yatakları Alsancak merkezinin içerisinden geçer. Oralarda ciddi sıkıntı gördük. Bazı noktalarda dere ağızları dar olmasından dolayı geçiş noktalarında suda bir yükselme oldu. Böyle olunca da o bölgedeki evlerde su baskını yaşandı. Bizim en büyük sıkıntımız bu oldu.
Bize bağlı köylerimizde de sıkıntılar yaşandı. Özellikle Malatya Köyü’nde… Orada istinat duvarları yıkıldı. Bununla ilgili de biz belediye olarak önümüze ciddi bir mali sıkıntı çıktı. Bu maddi sıkıntı da bizi zorlayacak.
“Şöyle bir sıkıntı mevcut; akarlar var, yani bazı dereler denize ulaşmaz. Bu akarlar aslında denize ulaşması gerekir. Bununla ilgili çalışma başlattık.”
YENiDÜZEN: Ne kadarlık bir maddi hasar oluştu?
ATASER: 1 milyon TL’yi aşkın… Belediyenin sosyal tesisi var örneğin orası tamamen mahvoldu. Sadece orada 500 bin TL’lik hasar var.
“Dereler denize ulaşmıyor”
YENiDÜZEN: Dereler inşaatlarla mı daraltıldı, yani yapılaşmada sorun var mı yoksa tamamen derelerin kendi yapıları mı dar?
ATASER: Dereler inşaatlarla daraltılmadı. Zamanla dere kendi kendine daraldı. Mevcut derelerin şeklini hiçbir zaman bozmadık. Ama şöyle bir sıkıntı mevcut; akarlar var yani bazı dereler denize ulaşmaz. Bu akarlar aslında denize ulaşması gerekir. Bununla ilgili çalışma başlattık.
YENiDÜZEN: Kaç dere bu şekildedir?
ATASER: Tespitlerimize göre 2 dere bu şekildedir. Bunlarla ilgili büyük bir proje yapmaya başladık. Mimar ve Mühendisler Odası ve Başbakanlık ile birlikte. Bu proje sonucunda derelerin denize ulaşması için gerekli çalışmalar yapılacak. Bir daha da böyle bir felaketin yaşanmasını istemezsek uzun soluklu bir proje dahi olsa bu, buna bugünden başlamalıyız. Çünkü bu sıkıntılı yerlerden biri okullar bölgesi diğeri de Atakara Market’in bulunduğu bölgedir. Yaşanan selde de bize en büyük sıkıntı yaratan noktalar bunlardı.
YENİDÜZEN: Bu uzun soluklu bir proje, kısa vadede ne tür iyileştirmeler yapılacak?
ATASER: Biz bazı noktalara müdahale ettik. Ama bazı noktalarda projenin bitmesi gerekir ki devam edelim. Biliyorsunuz derelerin mülkiyeti de Su İşleri Dairesi’ndedir. Su İşleri Dairesi de ne yapılabileceği noktasında çalışmalarını sürdürüyor. Bunlar bittikten sonra proje netleşecek ve ona göre biz önce maddi kaynak açısından çalışmalarımıza başlayacağız. Bu yağış değil, felaketti. 241 kg yağdı dağlara ve Selvili Tepe, Alsancak ile Lapta’nın üzerindedir. Bizim üst bölgelerimize de gelen su değil, taş geldi, toprak geldi.
YENiDÜZEN: Alsancak Bölgesi’nde yapılaşmada ciddi sıkıntılar var diyebilir misiniz?
ATASER: 35 metrekarelik bölgemizde konutlar oluşmaya başlamıştı. Bu da yaşam kalitesini düşürüyordu. Bununla ilgili yaşam alanını 60 metrekare olarak belirledik. Bizim hedefimiz buradaki sanayi bölgesinden tutun ilerde oluşacak olan turizm bölgesine kadar planlama yapmaktır.
Biz belediye olarak yapılaşmada sıkıntı yaşayacağımızı görüyorduk. Bununla ilgili de çalışma başlattık. İmar Planı’nın ilk bacağını başlattık. Bizim en büyük sıkıntımız da kullanım alanın çok olduğu bölgelerde oluştu. Bununla ilgili belediye olarak imar planını bölgede doku koruma çerçevesinde ele aldık. Dokuyu korumak için doku projesini de yaptık. Merkezdeki Kıbrıs evlerinin kapısı, penceresi nasıl olacak yanındaki boş arazilere yapılacak yapılaşmaların şekli, dış cephesinin nasıl olacak? Gibi müthiş bir çalışma yaptık. Bu çalışmamızı yakın zamanda da halkımıza sunacağız.
YENiDÜZEN: Bölgedeki yapılaşmada en büyük sıkıntı neyi görüyorsunuz?
ATASER: Çok sıkıntı vardı. Alt yapı sıkıntısı başta geliyor. Kullanım alanında bir kısıtlama yapmasaydık şimdi Alsancak’ta yaşanacak bir durum kalmazdı. Çünkü biliyorsunuz bazı müteahhitler daha fazla kar ister, oradaki dokuyu, yaşantıyı düşünmez. Onun düşüncesi ne kadar para kazanacak olmasıdır. Aralarında bu dokuya uygun yapı yapacak olanlar da var ama büyük kısmı inşaatını yapıp, satıp bölgeden ayrıldığı için genelde kazanacağı parayı düşünür. Ama dirayetli durmak gerekir, irade sahibi olmak gerekir biz bu konularda kararlıyız.
YENİDÜZEN: Evlerde de sıkıntılar yaşanmıştı. Şu an biraz olsun normalleşti mi oraları?
ATASER: Yardımlarla birlikte evlerdeki sıkıntılar aşılıyor. Bu yönde özellikle bölgemizdeki iş insanları sağolsun çok yardıma bulundu.
Ama daha önce de belirttiğim gibi esas sorun, istinat ve perde duvarlardır. Bunlar yıkıldı ve bize bayağı sıkıntı yarattı.
"Önümüzü açmak için sorunları çözmüyoruz. Örneğin istimlakleri tam bitirmiyoruz. Bu defa da müteahhit yola başlıyor yolda sıkıntı yaşıyor bu kez müteahhit işi yürütemiyor. O yüzden bakın KKTC’de tamamlanmış yol yok. Hepsi sorunludur."
YENiDÜZEN: Alsancak yolu da sıkıntılı bir konu. Nedir gelinen aşama?
ATASER: Çalışmalar yapılıyor. Bizim en büyük eksiğimiz projenin alt yapı projelerinin yapılmamasıdır. Bu bitmeden de maddi bir arayışa geçmek mümkün değil. Onun için proje bitmesi gerekir. Bizim devletimizin yapması gereken çalışmalar var. İstimlak sorunu halen duruyor. Yol yapılacak güzergahın tamamen önü açılması gerekirdi. Bunlarla ilgili çalışmalar da başladı. Bir hareketlilik var, umarım bunun devamı gelir ve sorunlar çözülür. Ulaştırma Bakanı projenin başlaması için yeni yılı işaret etti. Ama devletin en büyük sıkıntısı projeleri netleştirmedikleri için sıkıntı yaşıyoruz. Yani sorunları çözmüyoruz. Önümüzü açmak için sorunları çözmüyoruz. Örneğin istimlakleri tam bitirmiyoruz. Bu defa da müteahhit yola başlıyor yolda sıkıntı yaşıyor bu kez müteahhit işi yürütemiyor. O yüzden bakın KKTC’de tamamlanmış yol yok. Hepsi sorunludur.
TC Karayolları bize projeyi yaptı ancak güzergâhların alt yapılarını temizlemek bizim devletimizin görevimiz. Bizim tespitlerimize göre de 15 yer istimlak edilmelidir.
Alsancak her geçen gün gelişen, büyüyen bir bölgedir. Bizim en büyük gelir kaynağımız da turizmdir. Turizm nasıl canlanır, nasıl canlandırırız ‘Alsancak’a niçin geleyim’ veya Alsancak’ta ne var da göreyim?’ sorusuna biz belediye olarak çözüm bulmak için çalışıyoruz. Alsancak hem büyüyen gelişen hem de kaliteli bir yaşam noktasına getirme çabasındayız. Ulaşım da bölgedeki en büyük sıkıntılardan biridir. O nedenle bu proje biran önce hayata geçmelidir.