‘Sevilen’ şarap markası
‘Sevilen’ şarap markası
Tanju KONURALP
Bugün bağların toplam alanı 160 hektara ulaşmış durumda ve şirket Güner Ailesi’nin üçüncü nesli tarafından işletilen Sevilen Şarapları, Bordeaux bölgesi kökenli deneyimli Fransız danışmanı Florent Dumeau’nun destekleri ile bugünkü tadını almış, Türkiye’nin en çok rağbet gören şaraplarından birisi olarak kabul ediliyor. Sevilen şaraplarının Kıbrıs Bayiliğini üstlenen Hacıküçük işletmeleri öncülüğünde, Sevilen Şaraplarının üretim merkezini ziyaret ettik.
Tüm faktörler göz önünde
Toprak yapısı ve bölgesel iklim gibi faktörlerin yanı sıra asma kütükleri, özel türler, asmalar arası boşluklar, hektar başına yeşil alan ve asma başına üzüm rekoltesi gibi bağ mimarisiyle doğrudan ilgili özelliklerin de özenle ele alındığı terroir yaklaşımı üzerinde çalışan Sevilen Grup, İzmir yakınlarında yer alan ve sıcak bir Akdeniz iklimine sahip olan Ege Alanı ve soğuk bir Akdeniz iklimine sahip olan Anadolu Platosu üzerinde konuşlanmış bir üretim merkezine sahip.
Benzersiz toprak yapısı
Her iki merkez de yer yer kireçli ve şistli (kil) bölgelerin yer aldığı ve aralara serpiştirilmiş kalker adacıklarının bulunduğu kompleks bir dağılım gösteren benzersiz bir toprak yapısına sahiptir. Toprak ve iklim açısından sahip olunan bu çeşitlilik, benzersiz bir ifade sunan son derece üstün niteliklere sahip beyaz ve kırmızı şarapların üretimini mümkün kılmaktadır.
Modern tekniklerle şarap üretimi
Firma son derece modern şarapçılık teknikleriyle çalışmaktadır. Çift ayırma tablasının kullanıldığı yepyeni bir kabul süreci ile tümü elle hasat edilen üzümlerin fermantasyon prosesi öncesinde en ufak bir zarar görmemesi sağlanmaktadır. Yerçekiminin etkisiyle süzdürme yapılan sistemde olgunlaştırma prosesi boyunca üzüm suyu ve şarap son derece büyük bir dikkat ve özenle taşınmaktadır. Şaraplarımız için en iyi çözümlerin geliştirilmesi amacıyla Fransa’nın en iyi fıçı üreticilerinin yanı sıra Türkiye’de de bir üniversiteyle işbirliği içine girilmiştir.
İzmir bölgesi üretimi
Sevilen İzmir bölgesi bağları, 200 metrelik rakıma sahip olan Menderes ilçesine bağlı Gölcükler köyünde bulunuyor. 850 dönümlük bağ alanında, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah (Shiraz), Petit Verdot, Carignan ve beyaz şarap üzümleri olarak; Chardonnay, Sauvignon Blanc, Misket, Semillion Blanc, Colombard yetiştiriliyor. Bölge, Güney Akdeniz Barı- Sicilya - Güney İspanya Bölgeleri ile aynı iklim karakter özelliklerini göstermektedir.
Denizli bölgesi üretimi
Denizden yüksekliği yaklaşık 1000 metre olan Denizli bölgesi bağları, Ege bölgesi, Denizli iline bağlı Güney ilçesinde bulunmaktadır. 450 dönümlük bağ alanında 2002 yılında başlatılan detaylı arazi hazırlığı, iklim ve toprak analiz çalışmalarının ardından ilk bağ dikimleri 2005 yılında gerçekleştirilmiştir. Bölgede şu anda Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Sauvignon Blanc ve Syrah üzüm türleri yetiştirilmektedir. Denizli bölgesi bağları, Fransa Rhone vadisinin (Hermitage, Chateauneuf-du-Pape) iklim ve toprak karakteristik özelliklerini göstermektedir.