Şiddetin adı; 500 bin tecavüz
Kadına yönelik şiddet, ırk, din, dil, coğrafya gözetmeksizin, tüm dünyada bütün ‘şiddetiyle’ devam ediyor.
‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’ olan bugün, dünyanın farklı bölgelerinde kadınların karşı karşıya olduğu şiddetin boyutlarını bir kez daha gözler önüne serebilmek adına, birtakım verileri sizlerle paylaşmak istiyorum.
Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Güçlendirilmesi Birimi’nin, kadına yönelik şiddet konusunda başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan çeşitli araştırmaların sonuçlarından derlediği verilerden bazı örnekler:
* Global düzeyde yapılan araştırmalar, kadınların % 35’inin bir yakını da ya bir yabancı tarafından fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz bırakıldığını gösteriyor. Ancak ulusal düzeyde yapılan çalışmaların sonuçları, kadınların % 70’inin hayatlarında en az bir kez, aile içi şiddet gördüğü ya da bir yakını tarafından cinsel istismara uğradığını ortaya koyuyor.
* Dünyada çocuk yaşta evlendirilen kızların sayısı, 64 milyondan fazla. Bu tür evliliklerde ortaya çıkan istenmeyen gebelikler, ciddi anlamda hayati tehlike arz ediyor. Dünya genelinde 15-19 yaş arasındaki kızların ölüm sebeplerinin ilk sırasında, gebelik sonucu ortaya çıkan komplikasyonlar var.
* Bu yıl yaklaşık 140 milyon genç kız/kadın sünnet ettirilmiş.
* Milyonlarca kadın, modern kölelik olarak adlandırılan insan kaçakçılığının tuzağına düşmüş durumda. Dünya genelinde insan kaçakçıları tarafından zorla çalıştırılan yaklaşık 21 milyon kişinin yüzde % 55’i kadın. Ve yaklaşık 4 buçuk milyon kadın, zorla cinsel anlamda sömürülüyor.
* Tecavüz artık, modern dönem savaşlarında silahlı bir taktik olarak kullanılıyor. 1992-1995 yılları arasında devam eden Bosna Savaşı’nda yaklaşık 50 bin kadının tecavüze uğradığı tahmin ediliyor. 1994 yılında Ruanda’da yaşanan soykırımda tecavüze uğradığı düşünülen kadınların sayısı ise yaklaşık 500 bin.
* Amerika Birleşik Devletleri’nde 12 ile 16 yaş arasındaki genç kızların % 83’ü, devlet okullarında cinsel tacize uğramış.
* Avustralya, Kanada, İsrail, Güney Afrika ve Amerika Birleşik Devletleri’nde cinayete kurban giden kadınların % 70’inin ölüm nedeni, bir yakını tarafından şiddet görmesi.
* Avrupa Birliği ülkelerinde kadınların neredeyse yarısı, işyerinde istenmeyen bir cinsel gelişmeye, yani fiziksel temas ya da cinsel tacizin diğer türlerine maruz kalmış.
* Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, kentlerde yaşayıp da şiddete maruz kalan kadınların sayısı, erkeklerin iki katı.
* Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de 2010 yılında yapılan bir araştırma, kadınların % 66’sının, bir önceki yıl içinde 2 ile 5 kez cinsel tacize uğradıklarını gerekçesiyle şikayetçi olduğunu gösteriyor.
* Kadınların cinsel ilişki sırasında AIDS bulaşma oranı erkeklere göre yaklaşık 4 kat fazla. Tecavüz ve cinsel ilişkiye zorlama, prezervatif kullanımını azalttığı gibi fiziksel yaralanmaları da çoğaltıyor.
* Amerika Birleşik Devletleri’nde geçtiğimiz yıl AIDS virüsü bulaşan kadınların % 11.8’i, bir yakını tarafından şiddet görmüş.
İşte böyle...
Çoğunlukla küçümsediğimiz, ‘büyük bir mesele’ olarak görmediğimiz kadına yönelik şiddetin dünya genelinde ne boyutta olduğunu gösteren rakamlar işte böyle!
Bir ülkede, bir yıl içerisinde yaklaşık 500 bin kadın tecavüze uğramış.
Sizce bundan daha büyük kaç mesele var?