1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Uzlaşı yok, çalışma grupları oluşacak
Uzlaşı yok, çalışma grupları oluşacak

Uzlaşı yok, çalışma grupları oluşacak

Başbakan Ersan Saner’in ekonomik örgütler ile yaptığı görüşmeden işverenlerin durdurulan işveren sigorta destek prim ödemeleri konusunda uzlaşı çıkmadı.

A+A-

Başbakan Ersan Saner’in Ekonomik Örgütler ile yaptığı “Ekonomik Kurul” toplantısından sonuç çıkmadı, kapalı kapılar ardında “kaynak yokluğu” konuşuldu. Maliye’nin kasası gibi İstihdam Fonu da boşaltıldı.

Toplantıda esnafın banka borçları ve sigorta destek primi ödemeleri de dahil birçok konunun görüşüleceği “çalışma grupları” oluşturulması kararlaştırıldı.

Başbakan Ersan Saner, Ekonomik Örgütler ile  Ekonomi Kurul toplantısında bir araya geldi, toplantıdan "sigorta destek primleri" ile ilgili uzlaşı çıkmadı. 

Ekonomik örgütler, “sigorta güvenlik prim desteği” yanı sıra pandemi döneminde banka borçlarının faizlilerinin de devlet tarafından üstlenilmesini istedi.

Başbakan Ersan Saner toplantının sonunda hükümet ve ekonomik örgütlerin "asgari ücret artışı", esnafın ise "banka borçları ve sigorta destek primi desteği" dahil birçok konunun görüşüleceği çalışma grupları oluşturulması yönünde mutabakata vardıklarını açıkladı.

Başbakan Saner, küçük işletmelere sigorta prim desteği verilebileceğini, bunu toplantıda konuştuklarını ifade etti. Saner “Müsteşarım başkanlığında komiteler kurulacak. Hem asgari ücretin belirlenmesinde hem de istihdam destek fonunda biriken rakamların işveren katkı paylarına küçük ölçekli işletmelere nasıl kullandırabileceğimizi de işverenlere aktarmış bulunmaktayız. Bu hafta yapacağımız görüşmelerde hükümetin tavrının ne olacağını kendileri ile paylaşacağız” diye konuştu.

“Yabancı öğrenciler aşılanacak, 45 bin doz aşı ayırdık”

Başbakan, Ticaret Odası ve Otelciler Birliği’nin eğitim ve turizm sektörü ile ilgili görüşleri dinlediklerini söyledi.

Saner eğitim ve turizm ile ilgili şunları ifade etti:

“Gerek turizm gerekse eğitimde 500 bin sinovac aşıya ulaşma irademizin ortaya konulduğunu ifade ettik.  Hem turizm hem de eğitim sektöründe çalışanların aşılandığını paylaştık. Ülkeye gelecek olan tüm 3'üncü dünya ülke vatandaşlarının aşılanacağını, buna 45 bin doz aşı ayrıldığını belirttik. Aşılı olacak olan öğrenciler normal hayata devam edeceğini, aşısız gelenlerin DSÖ tarafından belirlenen karantina şartlarında karantinada kalacağını ifade ettik.

Turizmde ise çift aşılı her dünya vatandaşı ülkemizi ziyaret edebilecek. Sadece kırmızı ülke olarak bilinen ülkelerden gelenler karantinada tutulacak. Ercan’dan gelen yolcuların % 80’inin çift aşılı olduğu bilgisini örgütlere verdik. Otelciler Birliği’nin tek aşılı yolcuların ülkeye girişi ile ilgili önerisi Üst Kurul’da konuşulacak”

“Asgari ücret ve esnafın borçları için ortak çalışma grubu”

“Asgari ücretin belirlenmesi ve esnafın bankalara olan borçları ile ilgili olarak ortak çalışma grubu kurmamız gerektiği konuşuldu. Bu konu da Bakanlar Kurulu’nda konuşulacak”

"Müsteşarım başkanlığında komitelerin kurulması, hem asgari ücretin belirlenmesinde hem de istihdam destek fonunda biriken rakamların işveren katkı paylarına küçük ölçekli işletmelere nasıl kullandırabileceğimizi de aktarmış bulunmaktayız. Bu hafta yapacağımız görüşmelerde hükümetin tavrının ne olacağını kendileri ile paylaşacağız"

Kimler katıldı?

Başbakanlık’ta yer alacak toplantı saat 16:00’da başladı, 17.45 sıralarında sona erdi.   Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği’nden üst düzey yetkililerin katıldığı toplantıda, Covid -19 ile mücadele devam ederken sektörlerin sıkıntılarının nasıl aşılacağı ve Devlet’in sigorta primlerine yapacağı destek ele alındı. Başbakan Saner, geçtiğimiz Perşembe günü,  ekonomik örgütleri bugün yapılacak Ekonomi Kurulu toplantısına çağırmıştı.

Tarafların toplantıda ekonomiyle ilgili pozisyonlarını anlattığı ve konuşulanları kendi içlerinde değerlendirecekleri ifade edildi. 

Gürcafer: “Kasa bomboş”

Toplantının ardından Başbakanlık önünde basına açıklama yapan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, toplantıda hükümet ve ekonomik örgütlerin, ekonomik sıkıntılarını anlattığını ifade etti.

Gürcafer, “Biz bu görüşmeye çantadan tavşan çıkması beklentisi ile girmedik. Hükümetin elinde sihirli değnek olduğu beklentimiz yoktur.  Her iki taraf da çok sıkıntılı. Siyaset yorgun, ülke yönetimi yorgun, bunu demokrasi temizler. Demokrasi için de seçime gitmek gerekir. Parlamentonun yenilenmesi gerekir. Sayın Başbakan’a bunu söyledim. Benim iddiam ülkenin önünün seçimle temizlenebileceğini söylüyorum” diye konuştu.

Gürcafer, Ekonomik Örgütlerin kendi arasında bir değerlendirme yapacağını kaydetti. Gürcafer “Ben bu toplantıdan bir çözüm çıkmayacağını biliyordum. Çözüm pandemiden çıkışı kapsamı olarak planlamakla olur, bunu yapabilecek bir yapı yoktur” dedi.

İşverenin sigorta destek primleri ile ilgili bir beklentisi olduğunu ifade eden Gürcafer “Olanak varsa en azından küçüklere verilsin diye bir öneri yaptık ama kasa bomboş” sözlerini kullandı.

Tulga: “Dayanışma yok. Salladık külahı, yedik pilavı, pandemi ile bitirdik."

Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Koordinatörü Hürrem Tulga da 17 aydır yaşanan pandemide ülkeye insan akışının yavaşlaması nedeniyle ekonomide daralma olduğunu, bunun bedelinin de belli bir kesime ödettirildiğini anlattı.

Hürrem Tulga şunları söyledi:  “Sağ olsunlar ödemeler yapıldı sağa sola. Eksiksiz herkes cebine parayı attı. Kim attı? Devlet çalışanı attı. Yüksek bürokrasi attı, bürokrat attı, bakanlar attı. Tasarruf etmek yok muydu? Şartları zorlamak yok muydu? Savaş dediğiniz nedir, sel dediğiniz nedir? Dayanışma değil mi? Dayanışma olmadığı için sadece bir kesimin üzerine basıldığı için bu isyan doğdu.

Sırtına bastığınız kesimi öldürdünüz. Her şeyi eksiksiz istediniz, seyrüsefer, vergiler, her şey. Pandemide böyle bir şey olabilir mi? Salladık külahı, yedik pilavı pandemi ile bitirdik. Paylaşmadık.   Özel sektör olarak yarısını istemedik, dayanışma istedik ancak yapılmadı. Biz de bu noktaya geldik, öfke patladı ve ödemiyoruz dedik. Zor kararların arifesindeyiz. Bu mücadele giderek yükseliyor. Sokaklar daha çok şenlenecek”

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, Haziran 2020'de 13 milyar 280 milyon 340 bin 233 TL olan toplam borcun, 17 milyar 925 milyon 538 bin 999 TL'ye yükseldiğini açıkladı.


"Yüzde 40 borç stoğu arttı, bunun karşılığı 5 Milyar TL'ye denk geliyor" diyen Esnaf, ülkede kaynak yok diyenleri, "bizde de kaynak yok" sözleriyle yanıtladı.

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, halkın bazı kesimlerinin diğerlerinden daha ayrıcalıklı olarak değerlendirilmesini eleştirdi, toplumsal dayanışmanın önemine dikkat çekti. 

"Devletin kaynaklarının sahibi halktır, borçlarının sahibi de halktır" diye yapılan açıklamada, toplumunun önünün açılması için Borç Yapılandırma, Bütçe ve Seçim Yasaları ile birlikte seçime gidilmesi istendi.



 

Bu haber toplam 2299 defa okunmuştur
Etiketler :