1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. Singapur….
Singapur….

Singapur….

Singapur'a takılmış durumdayım. Bir önceki hafta Singapur’un başarılı bir ülke olduğuna kısaca değinmiştim. Bu hafta biraz daha açmak istedim. O kadar kısa değinmenin haksızlık olduğunu düşündüm… Orda yaşadığım için değil, birçok kısıtları va

A+A-

 

 

Singapur'a takılmış durumdayım. Bir önceki hafta Singapur’un başarılı bir ülke olduğuna kısaca değinmiştim. Bu hafta biraz daha açmak istedim. O kadar kısa değinmenin haksızlık olduğunu düşündüm…

Orda yaşadığım için değil, birçok kısıtları varken böyle bir ülkeyi bu kadar kısa sürede yaratabildikleri için gıpta ediyorum;  hatta kıskanıyorum….

Benim yurdum neden böyle bir yer değil, neden benim insanlarım böyle bir ülke de yaşamıyor…. (Bazılarınız diyebilir adanın güneyi öyle bir yer, inanın mukayese etmek bile haksızlık olur )

1965’de kurulan bir Cumhuriyet! o tarihe kadar istila etmeyen kalmamış her istila eden de içeride bir parçasını bırakmış. İngiliz sömürgesi bile olmuş 1819’dan 1959’a kadar. Din, dil, ten rengine kadar 3 tane temel etnik köken var. (Etnik köken olarak; Hintli, Malay, Çinli. Din olarak Hristiyan, Müslüman ve Budist)


*   *    *

 İngiliz sömürgesi olmak, farklı etnik kökenler, küçük ada; tanıdık geliyor değil mi?


*   *    *

 

Singapur’un sağlık, eğitim, ekonomideki bugün yakaladığı başarı kriterlerini sıralamayacağım, alt tarafı bir “google”a bakar, görürsünüz… (Lütfen bunu yapınız!..)
Orda yaşarken birçok Singapurlu ile sohbet etme fırsatı buldum. Takside giderken, 10 dakika yolculukta dahi bir şekilde punduna getirip sordum; oldu da nasıl oldu bu ülke böyle…

Ülke derken kuş uçuşu en uzun mesafe 42 kilometre. Lefkoşa’dan Mağusa’ya diye yola çıksak, Dörtyol’a gelmeden memleket biter.
Toplam 700 km kare.

Herkesin bazı detaylarda farklı görüşleri olsa bile taksi şoföründen, garsonuna, şirketlerin en tepesindeki yöneticilerden, üniversite öğrencilerine kadar birleştikleri 2 en temel nokta vardı.

Lee Kuan Yew – Ülkeyi 1959 – 1990 arasında yöneten efsane lider, modern Singapur’un yaratıcısı.

- Yani liderlik….

Kanunda sıfır tolerans.

- Yani  ADALET….

Lee Kuan Yew için, “ o büyük resmi gördü, ona inandı ve yılmadan hayata geçirdi. “

Herkes bu konuda hem fikir…..

Bugünden yorum yapmak için erken belki ama yaklaşık 1 yıl sonra Kuzey Kıbrıs’ta seçimler var.

Naçizane önerim oy vereceğiniz zaman en çok bunu sorgulayın güçlü bir liderlik ve vizyon kimde, hangi siyasi partide var?

(Vizyon eşit değildir barış istemek, barış bence tartışılması bile saçma. Olmazsa olmazımızdır, temiz hava, temiz çevre kadar önemli, hijyen yani… Çalışanlar maaşlarını alacak, buna vizyon dersek vay halimize, bunu tartışıyor bile olmamız dünyanın en büyük ayıbı!)

Vizyon derken sağlıktan eğitime, çevreden ekonomiye, kadın ve çocuk haklarına kadar net, anlaşılır ve Kuzey Kıbrıs’a özgü planı hayata geçirmeden bahsediyorum. 
Böyle insanlara oy veriniz çünkü Kuzey Kıbrıs’ın bugün bu halde olmasının en baştaki sorumluları seçtiğimiz liderlerimiz.
Singapur dahil hiçbir ülkeye refah gökten zembille inmedi.

*   *    *

 

Ve adalet…

Şanslıydım yaşadığım Kıbrıs dışında, üç ülkeden, ikisi Singapur ve İsveç dünyanın birçok alanda en önde gelen ülkeleri. Tabii bunu söylerken yaşamasam da yaklaşık 50’ye yakın ülkede hatırı sayılır zaman geçirdim.
Refah ve sefalet arasındaki farkı belirleyen tek şey “adaletli” veya “adaletsiz” olmaktı…

Aynı coğrafyada Endonezya  ve Sinagpur biri nerde öteki nerede ?

Suharto Endonezya’nın 2008’de ölen lideri, öldüğünde şahsi hesabında (bulunabilen ) 80 milyar dolar serveti vardı. Endonezya ve Singapur birbirine sınırı olan iki ülke. Endonezya doğal kaynaklarıyla çok zengin, Singapur doğal kaynakları hiç olmayan bir ülke.

Toplumların en büyük serveti, adaleti en büyük kıymetleri ise vizyon sahibi, dürüst temiz liderleri… Darısı başımıza…..

Kuzey Kıbrıs’ta yönetime aday her siyasi parti, her birey ciddi ciddi Singapur’u incelemesi gerektiğine inanıyorum.


(Riyad)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1400 defa okunmuştur