1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Sınırları yıkan kadın Aydın Mehmet Ali
Sınırları yıkan kadın Aydın Mehmet Ali

Sınırları yıkan kadın Aydın Mehmet Ali

Aydın Mehmet Ali Cyclist Across Barriers grubunu Kıbrıslı Rum arkadaşı Kostas ile birlikte kurmuş. Bunun yanında Literary Agency Cyprus adında bir grup kadın arkadaşlarıyla birlikte kurduğu başka bir grubu daha var.

A+A-

filiz-uzun-001.jpg

Geçtiğimiz Pazar, Lefkoşa’nın güneyinde sevgili Aydın Mehmet Ali ile bisiklet sürüp kahve içtik. Geçen yıl Aydın Mehmet Ali ve arkadaşlarının kurdukları Cyclist Across Barriers  bisiklet grubuyla tura katılmıştım. Rehber eşliğinde Lefkoşa turu yapmıştık. Çeşitli ülkelerden Kıbrıs’a gelen bir grupla sürmüştük. Rehber eşliğinde hem kuzey hem de güneyde yapılan bu turda Surlariçi’ndeki tarihi mekânları gezmiştik. Yaşadığım şehirle ilgili bilmediğim birçok şeyi öğrenmiştim bir Kıbrıslı Rum rehberden. Aydın hanımla da bu tur sırasında tanışmış tekrar sürmek ve sohbet etmek için sözleşmiştik. Kısmet geçtiğimiz pazaraydı. Lefkoşa’nın güneyindeki eski Belediye pazarında bir de etkinlik vardı. Oraya  gitmek için de anlaşmıştık.

ff-058.jpg

SINIRLAR OLMASA

Ben bisikletimle şehrimin diğer yanına geçmek için yine sınır kapısında kimlik kontrolü yaparak geçmiştim. Her geçen gün sınırdan geçmek işkence haline dönüşürken 2 dakikada geçeceğim yolu neredeyse saatlerce kuyrukta bekleyerek geçtim. Sınırın hemen yanında çevresi kum torbalarıyla çevrilmiş bir kafede buluştuk sohbet etmek için. Bu kafe bana hala ülkemde barış değil de savaş rüzgarları estiğini hissettirdi.

LİTERARY AGENCY CYPRUS (LAC)

Aydın Mehmet Ali Cyclist Across Barriers grubunu Kıbrıslı Rum arkadaşı Kostas ile birlikte kurmuş. Bunun yanında Literary Agency Cyprus adında bir grup kadın arkadaşlarıyla birlikte kurduğu başka bir grubu daha var.

LAC grubunun amacı;  İngilizce olarak kaliteli Kıbrıs edebiyatını tanıtmak, İngilizce konuşan yazarların  ülkede ve uluslararası düzeyde tanınmasını sağlamak ve  Kıbrıs'ın edebiyatının  uluslararası izleyicilere ulaşmasını sağlamak. Son dönemlerde tüm zamanını bu amaç için harcayan Aydın Mehmet Ali bu uğurda gece gündüz çalışıyor. Ayrıca Londra’da Haziran 2019’da çıkacak olan uluslararası yayınevinin yayınlayacağı kitap “Nicosia Beyond Barriers- voice from a divided city antolojisi” için çalışıyor.

Bu iki grup da statükoyu ihlal eden, tabuları kıran ve dominant tüm söylemleri alt üst eden 2 farklı grup. Katılımcı ruhu destekleyen, aktivizmi besleyen,  alternatif düşünce ve yaratıcı güçleri destekleyen gruplar. Tıpkı Aydın Mehmet Ali’nin kendi yaşam felsefesi gibi.

 AKTİVİSTLİK ÇOCUKLUKTAN  

Aydın Mehmet Ali alışılmışın dışında bir yaşam öyküsüne sahip. Ben çok etkilendim. Tüm yaşamı boyunca yaşadığı dönemlere göre birçok kadının cesaret edemediği şeyleri yapmış. 16 yaşında lise 2. sınıfta iken Amerika’dan bir burs kazanarak 1 yıl orada okumak için Amerika’ya  gider. Döneceği yıl 1963 savaşı çıkar. Annesi, Aydın hanıma “sakın buralara dönme İngiltere’deki teyzenin yanına git” der. Hiç tanımadığı, daha önce görmediği teyzesinin yanına gider ve okumaya orada devam eder. Eğitim hayatını İngiltere’de tamamlar ve elbette aktivist bir ruha sahip olan Aydın hanım orada da birçok dernekte kadınlar için çalışır. Birçok ülkeden bir nedenle İngiltere’de yaşayan bu kadınlara dil öğretir. Şiddet gören kadınlara danışmanlık yapar. Kadınların gelişmesi ve bilgilenmesi için seminerler, paneller ve konferanslar düzenler.

KİMSENİNİ BANA NEREDE YAŞAYACAĞIMI SÖYLEME HAKKI YOKTUR!

Kıbrıs’a döndükten sonra bir süre Mağusa’da yaşar, daha sonra Lefkoşa’da yaşamaya karar verir. Ev arayışındayken kendi şehrinde nerede yaşayacağını birilerinin dikte etmesine tepki göstererek Lefkoşa’nın güneyinde ev tutar. Uzun yıllardır Lefkoşa’nın güney tarafında yaşayan Aydın Mehmet Ali, “bana kendi ülkemde kimsenin nerede yaşayıp yaşayamayacağımı, kiminle arkadaş olup, kiminle dost olamayacağımı söylemeye hakkı yoktur” der. Kahve içerken yaptığımız sohbette beynime kazılan en sevdiğim sözü ise “sınırları geçmenin  bir sürü yolu vardır” olur. “Önünden, ardından üstünden, altından; sınırları geçmek istiyorsanız mutlaka bir yol bulursunuz. Yeter ki isteyiniz.

BARIŞ DİLİ

Kahve içerken, bisiklet sürerken ve etkinlik boyunca sohbetimiz sırasında inanılmaz bir barış dili kullanıyor Aydın hanım. Bizlerin yeni yeni üzerinde düşündüğümüz ve benimsemeye çalıştığımız dil, onun doğal hali. Bizlerin o taraf, bu taraf dediği bölgeleri O, şehir isimleri ya da mahalle isimleriyle kullanıyor. Güneyde yaşamış olmasından da kaynaklanan hem güneyi hem de kuzeydeki bölgelerin isimleri bilmesi kolaylık sağlıyor diline. Fakat sınırları yok saymak, onda bu rahatlığı sağlıyor. İnsanlar için Kıbrıslı diyor. Türk ya da Rum pek kullanmıyor. Barış dili de birçok şey gibi yaşayarak öğrenilen bir şey. Bizler yıllarca hem eğitimimizde hem de sosyal yaşamımızda sınırlarla çevrili bir ömür geçirdik ne de olsa. Bunu yıkmak çok kolay değil. Aydın hanım ise 16 yaşında gitmiş buralardan. Neredeyse tüm eğitimini yurt dışında tamamlıyor. Döndükten sonra da Lefkoşa’nın güneyinde sürdürüyor yaşamını. Onun yaşamında o taraf bu taraf yok. Kıbrıs bir bütün. 

BİSİKLET SÜRMEK BİZİM GİBİ ÜLKELERDE DEVRİMCİ BİR HAREKETTİR

Bisiklet sürmek özellikle de hiçbir motorlu araç kullanmadan sadece bisikleti taşıma aracı olarak kullanmak bence devrimci bir harekettir. Aydın Mehmet Ali de taşıma aracı olarak bir motorlu araç değil de bisiklet kullananlardan. 71 yaşında olan Aydın hanım ile bisiklet sürmek benim için onurdu. Bu arada zehir gibi sürüyor. 71 yaşında olduğunu söylemese kesinlikle inanmazdım. Bisiklet kullanımını artırmak amacıyla bir de grup kuruyor. Cyclist Across Barriers adında. Bu grup çok güzel etkinlikler yapıyor, bir süredir fiziksel engelli sürüş grupları ile de turlar yapıyorlar. Rehberler eşliğinde hem Lefkoşa’yı tanıtıp hem de hareket etmenin önemini vurguluyorlar. “Ne olursan ol, gel” felsefesiyle geniş bir yelpazeden katılımı sağlıyorlar. Resmi tarihe alternatif olarak, sözlü tarihi besleyen, katılımcıların babalarının nenelerinin, teyze, amcalarının, arkadaşlarının tecrübe ve hikayelerini turun bünyesine alıyorlar, paylaşıyorlar.

MÜLTECİLER İÇİN PAZAR ETKİNLİĞİ

Biz Lefkoşa’nın güneyinde Surlariçi’nde bir tur yaptıktan sonra şahane bir etkinliğe katıldık birlikte. Eski belediye pazarı binası bir süredir atıl durumda, boş durmaktaydı. Bir çok kez oralarda tur yapmıştım ben de. Ve o binanın boş durduğunu görmüştüm. Şimdilerde gençler orayı kiralıyor. İnanılmaz güzel olmuş. Sanatçı gençler birçok şey üretip orada satışa sunuyor. Biz gittiğimiz gün mülteciler için bir etkinlik düzenlenmişti. El yapımı şeyler satarak geliri mültecilere bırakılacaktı. O gün bir üniversitede profesör olan dj (Haji Mike) reggae müzik yapmıştı etkinlik için. Eskiden kasap, manav olan standlarda şimdi gençler ürettiklerini satıyorlar. Bir de çay ocağı vardı ki giderseniz mutlaka çaylarından için derim. Her derde deva bitki çayları. Yanında zencefilden yapılmış şekerleme ikramdı. Ben bayıldım.

Geçtiğimiz çarşamba günü yine  Agora’da Aydın Mehmet Ali Arte Emirgant adında bir grubun yaptığı bir etkinlikte konuşmacıydı. Bu etkinlikten elde edilen gelir de Multecilere bırakılacak. Aydın hanım da deneyimlerini bu etkinliğe katılan gençlerle paylaştı. Katılmayı çok istemiştim ama maalesef yapamadım. Deneyimlerini paylaştığı 4 kitabının satışının da yapıldığı etkinlikte geliri Arte Emirgante’ye bağışlamış Aydın hanım. 20-30 yaşlarından oluşan bu grubun mülteci hakları için çalışması, üretmesi ve paylaşması ne kadar güzel değil mi?

HAREKET ETMENİN ÖNEMİ

Nerede hareket orada bereket derdi atalarımız. Ne kadar önemli bir söz. Aydın hanım da sürekli hareket eden, üreten ve paylaşan bir kadın. Gerçek bir aktivist. Yaptıklarını gerçekten istediği için yapan, aktivistliğini bir şeylere ulaşmak için basamak olarak kullanmayan bir aydın kadın Aydın Mehmet Ali.

Bisiklet hayatının bir parçası. Taşıma aracı olmasının yanında kurduğu bisiklet grubu ile insanları bir araya getirerek paylaşmayı ve birlik olmayı da sağlıyor. Gençlerin devraldığı eski belediye pazarında bir standları var. Bu turlara katılmak isteyenler oradan Cyclist Acros Barriers grubuna ulaşabilirler. Facebooktan da sayfaları var. Engelli sürüşü için kuzeyde bir tur planlıyorlar. Ben de onlara katılıp öncülük edeceğim.

71 YAŞINDA BİSİKLETLİ BİR KADIN

Ben Aydın hanımla bisiklet sürmekten de sohbet etmekten de hayli keyif aldım. Yaşadığı deneyimleri ve hayatının bir kısmını 4 kitapla ölümsüzleştirmiş. Yenilerinin geleceğinden eminim. Hala üreten, çalışan, paylaşan bir kadın. Bisikletin faydalarını birebir yaşayan biri. Hareket ederek aktif, dinç ve üretken kalmayı başarabiliyor. Bisiklet tam da onun gibi kadınlara çok yakışan bir araç.

Biz tekrar sürmek ve sohbet etmek  için sözleştik. Sizler de dilerseniz onun Cyclist Across Barriers grubuyla turlara katılabilir, sohbetlerine eşlik edebilirsiniz.

Bisiklet sürmek özellikle bu ülkede devrimci bir harekettir. Siz de bisikletliler camiasına hala katılmadıysanız hemen bir bisiklet edinin ve bizlere katılın…

Bu haber toplam 4064 defa okunmuştur
Etiketler :
Adres Kıbrıs 400 Sayısı

Adres Kıbrıs 400 Sayısı