Şirinevler’e ‘şirin’ gibi proje…
Şirinevler köyünün hem mimari hem de yeni bir çevresel yapıya kavuşturulması için Girne Kaymakamlığı, Dikmen Belediyesi ve Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) işbirliğinde sürdürülebilir bir projeye imza atıldı.
Didem Menteş
Girne Kaymakamı Mehmet Envergil, Şirinevler köyünün yenilenmesi ve sürdürülebilir bir gelişme için bir proje düşünüldüğünü vurgulayarak, projeyle ortaya bir gelişme planı çıkacağını, köyün özellikleri, bölgenin imkanları ve köylülerin ihtiyaçları doğrultusunda yenileceğini söyledi
Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi, Projenin Şirinevler’e farklılık getireceğini ve belediye olarak da projenin tamamlanması için tüm imkanları ortaya koyacaklarını belirterek, Şirinevler’den sonra Ağırdağ köyünde çalışma yapılacağını aktardı
Şirinevler köyü hem çevresel hem de fiziki yapısıyla baştan aşağı yenileniyor… Girne Kaymakamlığı, Dikmen Belediyesi ve Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) işbirliği içerisinde sürdürülebilir bir projeye imza atılıyor. Şirinevler köyünün gelişmesi ve yeni çehreye sahip olabilmesi için Girne Kaymakamlığı’nın girişimi üzerine GAÜ Mimarlık, Tasarım, Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından projeler oluşturuldu. Şirinevlerin mimari yapısının yanı sıra sosyal yapısı, tarımı ve doğa yapısı da ele alınarak 28 öğrencinin hazırladığı tasarımlar dün spor kulübünde halka sunuldu.
Sunuma, Girne Kaymakamı Mehmet Evringil, Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi, GAÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Hossein Sadri, Kenan Güvenç, Şirinevler muhtarı ve köy halkı katıldı.
Mimarlık öğrencileri öğretim üyeleri Doç. Dr. Senem Zeybekoğlu Sadri ve Dr. Silvia Covarino ile birlikte hazırladıkları projelerin ilk taslak hallerini kulübün duvarlarına asarak sergiledi.
Proje çalışmasıyla ilgili olarak konuşmalar yapılırken, Doç. Dr. Senem Zeybekoğlu Sadri de projeyi anlattı. Sadri, Şirinevler köyünün sadece fiziki ve mimari anlamda değil çevresine, tarımla ilgili sorunlarını, suyuna, sosyal yapısına bakarak bunların bütünleştiği bir tasarımı hayata geçirmek istediklerini dile belirterek, ‘perma kültür’ konseptine göre projeyi geliştirmeye çalıştıklarını vurguladı.
Çelebi: “Şirinevler farklı bir çehreye kavuşacak”
Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi, Şirinevler köyünde İçişleri Bakanlığı, belediye ve GAÜ’nün işbirliğiyle proje başlatıldığını açıkladı. Projenin çok hızlı şekilde ilerlediğini söyleyen Çelebi, Şirinevler köyünün hizmeti hak ettiğini ve bugüne kadar uygulanan en güzel projenin köye uygulanacağını kaydetti. Projenin Şirinevler’e farklılık getireceğini ve belediye olarak da projenin hazır olması ve tamamlanması için tüm imkanları ortaya koyacaklarını söyleyen Çelebi, proje tamamlandığında da Şirinevler’in Kıbrıs’ın en güzel köyü olacağını ifade etti. Çelebi, GAÜ’nün çalışmalarında çok hızlı hareket ettiğini, çok kısa süre içerisinde öğrencilerin proje hazırladıklarını belirtti. Projenin başlangıç noktasının Girne Kaymakamı’nın konuyu açmasıyla gerçekleştiğini ve bunundan memnun olduğunu belirten Çelebi, Şirinevler köyünün seçilmeden ayrı bir memnuniyet duyduğunu çünkü hizmet konusunda belediye olarak biraz daha geri olunduğunu söyledi. Çelebi, yaklaşık bir yıl önce Şirinevler meydanının restore edilmesi, tüm dokuyu ele alarak farklı bir şeyler yaratabilmek ve köyün ekonomisine de katkıda bulunabilmek ile ilgili kendisinin de daha önceden düşünceleri olduğunu aktardı. Toplantılar yapıldıktan sonra üniversitenin arzu edilmesi halinde başka bir köye daha projeler hazırlanabileceğini konuştuklarını söyleyen Yüksel Çelebi, bundan sonraki çalışmayı Ağırdağ köyü için yapacaklarını açıkladı. Hem Şirinevler de hem de Ağırdağ da projeler uygulanacağını ve ardından gerek hibe alarak gerekse belediyenin öz kaynaklarıyla harekete geçileceğini belirten Çelebi, Girne Kaymakamlığı’na ve GAÜ’ye teşekkür etti.
Envergil: “Sürdürülebilir bir gelişme için faydalı olacak”
Projenin İçişleri Bakanlığı’nın ikinci projesi olduğunu söyleyen Girne Kaymakamı Mehmet Envergil, Karpaz’da da Kaleburnu köyünde benzer çalışma başlatıldığını, ikinci projenin de Girne bölgesinde Şirinevler için başlatıldığını dile getirdi. Dikmen Belediye Başkanı’na bu projeyi aktardığı zaman severek karşıladığını söyleyen Kaymakam, belediyenin böyle bir katkı yapmayı istediklerini hem de toplumlara ne gibi faydası olabileceğini göstermek için bunun bir fırsat olduğunu söylediğini aktardı. Belediyenin bu işe dört elle sarıldığını söyleyen Envergil, Kaymakamlık olarak bu iş için Şirinevler bölgesinin uygun olduğunu düşündüklerini ve başkanın da bu fikre sahip çıktığını vurguladı.
Mehmet Envergil, GAÜ’nün işbirliğiyle Şirinevler için bilimsel bir çalışma yapıldığını, büyük bir emek harcandığını, bilimle emeğin yoğrularak sergilenmesini gördüklerini söyledi. Kısa sürede güzel bir çalışma yapıldığını ve ilk etabın tamamlandığını aktaran Envergil, ikinci etapta bu ürünlerin daha gelişmiş şekilde görüleceğini ifade etti. Bilim insanlığın ilerlemesinde bir rehber olduğunu ve bilim doğrultusunda yürünüldüğü zaman daha iyiye ve güzele ulaşılabileceğini aktardı. Ülkesel fizik planları bir ülkenin gelişmesinin Anayasası olduğundan söz eden Envergil, bu hazırlanan projenin de Şirinevler köyünün gelişmesinin Anayasası olacağını belirtti. Projede ortaya bir gelişme planı çıkacağını, bu köyün özellikleri, bölgenin imkanları ve köylülerin görüşleri ile ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak sürdürülebilir bir gelişme için neler yapılabileceğini taslaklarla ortaya çıkacağından söz etti. Kaymakam, projenin uzun süreli olacağını, belediye ve hükümetin başka kurumlarının da bundan faydalanarak ve köydeki kişilere de ışık tutacak şekilde köyün sağlıklı sürdürülebilir gelişmesine olanak sağlanacağını kaydetti. Bundan sonraki işin Dikmen Belediyesine, devletin ilgili kurumlarına ve köylülere düşeceğini aktaran Mehmet Envergil, bundan sonraki toplantıya daha çok katılımlın sağlanacağını ve İçişleri Bakanı’nın da katılacağını dile getirdi.
Sadri: “Perma kültür konsepti uygulanacak”
GAÜ Mimarlık, Tasarım, Güzel Sanatlar Fakültesi, Mimarlık Bölümü ve İç Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Senem Zeybekoğlu Sadri , proje hakkında YENİDÜZEN’e bilgi verdi. Bir dönem boyunca yürütülecek olan çalışmanın 28 öğrencinin katkısıyla gerçekleştiğini, 6 hafta önce çalışmalara başladıklarını söyledi. 4-5 hafta önce köyü ziyaret ederek başladıklarını ve öğrenciler topladıkları bilgiler çerçevesinde projelerini geliştirdiklerini anlatan Sadri, ilk sunumlarını gerçekleştirdiklerini ve önlerinde 7 haftalık bir süre daha olduğunu dile getirdi. 7 hafta sonunda final çalışmalarını sunmak için yeniden köye gideceklerini aktaran Sadri, zaman zaman köy halkıyla görüşmek için ziyaretlerin süreceğini kaydetti. Mevsimsel değişimle birlikte gözlem de yapacaklarını aktaran Sadri, sürekli bir şekilde köyle irtibat halinde olacaklarını aktardı.
Projenin çok amaçlı gerçekleşeceğini söyleyen Sadri, hem kentsel ölçek de hem de mimari ölçek de projenin yürütüleceğini söyledi. Senem Sadri, Şirinevler köyünün sadece fiziki ve mimari anlamda değil çevresine, tarımla ilgili sorunlarını, suyuna, sosyal yapısına bakarak bunların bütünleştiği bir tasarımı hayata geçirmek istediklerini dile getirdi. “Mimariyi sadece taş tuğla olarak görmeyip sosyal yapıyı da çevreyle doğayla ilişkisi bakımdan ele alan bir proje geliştirmek istiyoruz. Bu kapsamda ‘perma kültür’ denilen konsepte göre projeyi geliştirmeye çalıştıklarını vurgulayan Sadri, öğrencierin projeleri çıktığı zaman perma kültür ilkeleri doğrultusunda bazı projeler ele alınacağını söyledi. Senem Zeybekoğlu Sadri, “Perma kültür prensiplerine göre çevreye zarar vermeme, mümkün olduğunca bio-çeşitliliği sağlama, bütün canlı varlıkları eşit miktarda önemseme ve böyle bir çevresel girişim sağlamak çerçevesinde olacak. Şu aşamada öğrenciler daha çok araziyi anlama, örneği burada neler olup bitiyor, nasıl ürünler yetişiyor, kimler yaşıyor, erişim nasıl sağlanıyor, insanlar nelerle uğraşıyor, nasıl sorunlar yaşıyorlar gibi çalışmalar yaptılar. Bu aşamadan sonra da artık tasarımlarını geliştirecekler. Bu çerçevede Girne Kaymakamlığı, Şehir Planlama Dairesi, Dikmen Belediyesi ve Şirinevler muhtarı da bize katkıda bulundular. Öğrencilerle bu kişileri bir araya getirerek onlardan fikir almayı sağlıyoruz. Bu projeyi onların katılımlarıyla da geliştirmek istiyoruz. Bizim için sadece mimarlık grubu olarak tepeden inerek projeyi yapmak istemiyoruz. Buranın halkıyla yetkililerle bir arada fikir geliştirmek daha sağlıklı olacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.