1. YAZARLAR

  2. Fatma Azgın

  3. Siyasi Partiler ve Üçüncü Dalga
Fatma Azgın

Fatma Azgın

Siyasi Partiler ve Üçüncü Dalga

A+A-

Ünlü gelecek bilimci Alvin Toffler 1980’de yayınladığı Üçüncü Dalga kitabında, insanlığın bireysel ve kurumsal olarak 21. yüzyıl’da sosyal-ekonomik ve teknolojik olarak “Üçüncü dalga” veya “Bilgi çağı” diye adlandırdığı yeni bir uygarlığa geçeceğini anlatmıştı.

1994 sonrası Yenidüzen’de yazı yazmam engellenince, o zamanlar çok iyi anlaştığımız Asım Akansoy çıkardığı “Karşı” isimli dergisinin sayfalarını bana açmıştı.
Ben de Alvin Toffler’in gelecek teorisini geniş bir şekilde inceleyip yazmıştım. 90’ların ortasında TUSIAD’ın davetlisi olarak karı koca Toffler’le İstanbul’a gelmişti ve biz de onu dinleme olanağına kavuşmuştuk.

İnsanlık tarihinin başlangıcında tarıma dayalı toplumlar ortaya çıktı. Bu üretim biçimi, yeni bir toplum yarattı. Sosyal ve ekonomik ilişkiler, yaşam biçimi, aileler, ve tüm toplumsal kurumlar tarım kültürü ile “Birinci Dalga” denen Tarım medeniyeti”ni oluşturdu.

Toffler’e göre “İkici Dalga” 1600’lerden başlayarak 1900’lerin ortasında şekillen  sanayi devrimi sonrası oluşan “Sanayi toplumu”dur. Fabrikaların kurulması, üretimden eğitime, kadar tüm sosyal yapıyı değiştirdi. Çekirdek aile modeli oluştu. Kurum olarak şirketler ön plana çıkmıştır. Her şey kitlesel hale gelmiş, merkeziyetçilik standartlaşma ve bürokrasi kurulmuştur. Bu yeni toplum modeli sanayiye dayalı “ikinci medeniyetin” gelişini müjdelemiştir.

Şu anda içinde bulunduğumuz medeniyet “Üçüncü Dalga” veya “Bilgi Çağı” olarak isimlendirilmiştir. Bu süreç 1950’lerde başlamış ve dalga dalga iletişim ve teknoloji sayesinde dünyaya yayılmıştır. Artık fabrika sahipleri değil bilgi ve teknoloji üreten kişiler zenginlik yaratmaya başlamıştır.
Sanayi sonrası toplumlar değişime açık, esnek örgütlenmeyi tercih eden, bireysel ve ucuz üretime dayanan yeni iş alanlarına açılmıştır.
Üretici ve tüketici teknoloji sayesinde birleşmiş ve “Üretekiciler” doğmuştur. Internet, cep telefonları, bilgisayarlar, ATM’ler insanların öğrenme ve kendi işlerini görmesini kolaylaştırmıştır. Aile yapısı değişmiş, feminizm dalgası yükselmiş, ofissiz ve uzaktan çalışma çalışma şartlerı ortaya çıkmıştır.
                                                            *******
Üçüncü dalga uygarlığı yaşam biçimimizi, kültürümüzü ve kurumlarımızı yavaş yavaş değiştirmektedir.
Toffler kitabında siyasal partilerin de değişeceğini, esnek örgütlenme ile belli konularda uzmanlaşacağını belirtmişti. Bir parti çevrecilik, diğeri ekonomi, başkası cins eşitliği, v.s. Yurttaşların evinde, bilgisayar aracılığıyla ilgilendikleri konudaki uzman parti ve kişilere oy vereceğini söylemişti. Henüz çevrecilik dışında siyasi bir örgütlenme olmadı veya dikkati çekecek biçimde olmadı.
Ülkemizdeki siyasi partiler, hem merkeziyetçi örgütlenme şeklini hem de her konuda uzman görünmek gibi 1.ve 2.dalga medeniyetinden çıkamadılar.
Teknolojinin ve 3.dalganın, işlerine gelen ve daha çok bireysel yaşamda uygulamasını yapıyorlar.
Baksanıza, CTP, tüzüğünde yazmasına rağmen ilk kez cumhurbaşkanlığına aday başvurusu yapılmasını zar zor ve sıkıntıyla kabul etmiştir. Örgütlerde gelenekçi, bireysel yaşamda modern yaşamı uygulama gibi ikilemler son bulmuyor.

Parti içinde ve dışında, aday olmaya talip olan saygın bir kadına  resmen hakaret yağdırıyorlar. Bu da cins ayırımcılığının son sürat devam ettiğinin göstergesidir.
Neyse ki yaşam ve 3. dalga medeniyeti ufak ufak da olsa buralara uzanıyor.
Çünkü bu medeniyetin farkında olan “bilgi çağını” okuyan ve bilen insanlar yetişmektedir.
Unutmayalım ki, her medeniyet değişiminde büyük çalkantılar olur ve zamanla durulur.

Bu yazı toplam 3592 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar