Siyasiler nerede oy kullanacak?
Oy verme yerine giren kişilerin yanlarında fotoğraf makinesi, cep telefonu gibi kayıt yapmaya elverişli cihaz bulundurması yasak.
Cumhuriyet Meclisi’nde yer alacak 50 milletvekilinin belirleneceği “Milletvekilliği Erken Genel Seçimi”, 28 Temmuz Pazar günü yapılıyor.
19 Nisan 2009’daki son seçimden yaklaşık 3 yıl sonra yapılacak Milletvekilliği Erken Genel Seçimi’nde, KKTC’de kayıtlı toplam 172 bin 803 seçmen, 670 sandıkta oy kullanacak.
Pazar günü, 5 partiden 250 ve 7 de bağımsız aday olmak üzere toplam 257 aday, Cumhuriyet Meclisi’nde yer almak için yarışacak. Lefkoşa’dan 16, Gazimağusa’dan 13, Girne’den 10, Güzelyurt’tan 6 ve İskele’den de 5 milletvekili seçilecek.
Ülke genelinde yüzde 5 seçim barajını aşan partiler ile adaylar, oy oranlarına göre Meclis’te temsil edilme şansı bulacak.
Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler (CTP BG), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Demokrat Parti- Ulusal Güçler (DP UG) ve Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) pazar günkü seçimde, seçmenlerden oy talep ederken, Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) ve Kıbrıs Sosyalist Parti (KSP) ise seçimleri boykot çağrısı yaptı. BKP çatısı altında Toplumsal Varoluş Güçleri adayları da seçime girdi.
PROPAGANDA YARIN BİTİYOR... SEÇİM YASAKLARI BAŞLAYACAK
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yayımlanan seçim takvimi uyarınca seçim propaganda süreci yarın saat 18.00’de tamamlanacak. Resmi propaganda döneminin sona ermesiyle seçim günü yasakları başlayacak ve Pazar saat 19.00’a kadar devam edecek.
Yasa gereğince, oy verme gününde uyulması gereken diğer yasaklar şöyle:
“Her ne suretle olursa olsun, alkollü içki satılması, içkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit alkollü içki satılması, verilmesi ve içilmesi yasaktır.
Bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalır. Eğlence yeri niteliğini haiz lokantalarda yalnız yemek verilir.
Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silâh taşıyamaz.”
OY VERME
KKTC genelinde oy verme işlemi Pazar saat 08.00’de başlayacak ve 18.00’e kadar kesintisiz devam edecek.
Lefkoşa’da 54 bin 487, Gazimağusa’da 45 bin 184, Girne’de 33 bin 703, Güzelyurt’ta 21 bin 130 ve İskele’de de 18 bin 299 seçmen, 28 Temmuz Pazar günü oy verme hakkına sahip.
19 Nisan 2009’da yapılan son genel seçimde 161 bin 373 kayıtlı seçmen bulunuyordu. Buna göre seçmen sayısı 3 yılda 11 bin 430 kişi arttı.
OY PUSULASINDAKİ SIRA
28 Temmuz’daki seçimde kullanılacak oy pusulasında 1. sırada CTP-BG, 2. sırada DP-UG, 3. sırada BKP, 4. sırada TDP, 5. sırada UBP yer alırken, bağımsızlar da soyadlarına göre sıralanıyor.
28 Temmuz Pazar günü oy verme işlemini gerçekleştirebilmek için seçmenin kimlik kanıtlayıcı belge sunması gerekiyor.
ENGELLİLERİN OY KULLANMASI
Engelli seçmenin veya yakınının, oy vermede zorlukla karşılaşmaması için durumuyla ilgili İlçe Seçim Kurulu’nu bilgilendirmesi gerekiyor.
“SEÇMEN KARTI GÖSTERMEK KOŞUL DEĞİL”
Seçimlerde seçmen kartları oy kullanma koşul değil. Seçmen kartı ulaşmayan kişiler www.mahkemeler.net adresinden kimlik kartı numarasını girerek, oy kullanacağı sandıkla ilgili bilgi alabilecek.
“GEREKLİ BELGELER”
Oy vermek için sandığa giden kişinin KKTC kimlik kartı veya KKTC pasaportu veya KKTC sürüş ehliyeti; polis ise polis kimlik kartını göstererek oy kullanabilecek.
Oy verme yerine giren kişilerin yanlarında fotoğraf makinesi, cep telefonu gibi kayıt yapmaya elverişli cihaz bulundurması yasak.
“Milletvekilliği Erken Genel Seçimi”nde, seçmenin oyunu kullanırken 3 seçeneği var. Seçmenler, “Mühür”, “Mühür+Tercih” ve “Karma” şeklinde oy kullanabilecek.
MÜHRÜN SADECE BİR KEZ BASILMASI GEREKİYOR
Seçmenler, oyunu siyasal partilerden biri lehine kullanmak isterse, oy pusulası üzerinde o siyasal partinin adının ve ambleminin altında yer alan kare içerisine “EVET” mührünü sadece bir defa basması gerekiyor.
MÜHÜR + TERCİH
Oyunu siyasal partilerden sadece biri lehine “EVET” mührü basarak kullanan seçmenler, arzu ederse, mühür bastığı parti listesinde bulunan adaylardan bir kısmının ad ve soyadları karşısında bulunan kare içerisine işaret koymak suretiyle tercih hakkını kullanabilecek.
YSK, ilçeler itibarıyla kullanılabilecek tercih sayılarını da şöyle açıkladı:
“Lefkoşa 8, Gazimağusa 6, Girne 5, Güzelyurt 3, İskele 2”
Bu sayılardan az veya çok tercih işareti bulunan oy pusulaları tercihsiz oy pusulası sayılacak.
KARMA
28 Temmuz’daki seçimde, farklı siyasi partilerden veya bağımsız adaylara oy vermek isteyen seçmenler, “karma oy” kullanabilecek.
Oyunu adaylara karışık olarak vermek isteyen seçmenler, oy vermek istediği adayların ad ve soyadları karşısındaki kare içerisine işaret koyması gerek. Lefkoşa’da en az 8, en çok 16; Gazimağusa’da en az 6, en çok 13; Girne’de en az 5, en çok 10; Güzelyurt’ta en az 3, en çok 6; İskele’de en az 2, en çok 5” adaya karma oy verilebilecek.
Karma oy verenlerin “EVET” mührünün kesinlikle kullanmaması gerekiyor.
670 SANDIK
28 Temmuz Milletvekilliği Erken Genel Seçiminde, Lefkoşa’da 207, Gazimağusa’da, 172 Girne’de 132, Güzelyurt’ta 83, İskele’de 76 olmak üzere toplam 670 sandık bulunacak. Her sandıkta, ilçe seçim kurullarınca düzenlenen kursta eğitim alan 3’er görevli, ayrıca siyasi partilerin gözlemcileri görev yapacak. Yüksek Seçim Kurulu ile İlçe Seçim Kurullarının personeli de işbaşında olacak.
SEÇİM SONUÇLARI
YSK seçim sonuçlarını geçmiş yıllarda olduğu gibi internet üzerinden ve Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) aracılığıyla duyuracak. Sonuçları Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) değerlendirecek.
Seçim sonuçları YSK Başkanı Nevvar Nolan tarafından ve YSK’nın web sitesinden de açıklanacak. Seçim sonuçları “www.mahkemeler.net” adresinden açılacak linkten takip edilebilecek.
SONUÇLARIN 19.00’A KADAR HER TÜRLÜ YAYIN ORGANI TARAFINDAN DUYURLULMASI YASAK
5/1976 sayılı Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın 104. maddesi uyarınca, 28 Temmuz Pazar günü, saat 19.00’a kadar Radyo ve Televizyonlar ile her türlü yayın organı tarafından seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak.
Radyo ve televizyonlarda ise, 19.00-21.00 saatleri arasında, seçimle ilgili olarak sadece Yüksek Seçim Kurulu tarafından verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek, saat 21.00’den sonra ise bütün yayınlar serbest olacak.
YSK seçim sonuçlarını saat 24.00’e kadar “büyük ölçüde” ortaya çıkarmayı hedefliyor.
LİDERLER HANGİ SANDIKLARDA OY VERECEK?
Devlet ve hükümet yetkilileri de 28 Temmuz günü, seçmen olarak oy kullanacaklar.
TAK muhabirinin derlediği bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Gazimağusa Polatpaşa İlkokulu’nda 40 numaralı sandıkta, saat 11.00’de oy verecek.
Meclis Başkanı Hasan Bozer ise, saat 09.00’da Alsancak Büyükler İlkokulu’ndaki 8 numaralı sandıkta oy kullanacak.
Başbakan Sibel Siber, Şehit Tuncer İlkokulu 128 numaralı sandıkta saat 10.30'da oyunu kullanacak.
2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Girne 19 Mayıs TMK 81 numaralı sandıkta saat 10.30’da, Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan da, saat 10.00’da Gelibolu İlkokulu 117 numaralı sandıkta oy kullanacak. Şehit Tuncer İlkokulu’ndaki 128 numaralı sandıkta oy verecek UBP Genel Başkanı İrsen Küçük’ün oy verme saati de henüz kesinleşmedi.
CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Gönyeli İlkokulu 49 numaralı sandıkta saat 10.00’da oy verecek ve seçim sonuçlarını CTP Genel Merkezi’nde takip edecek.
DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, Gönyeli Belediyesi’nin yeni binasındaki 71 numaralı sandıkta saat 08.30’da oyunu kullandıktan sonra seçim sonuçlarını DP-UG Seçim Merkez Ofisi’nden izleyecek.
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Şehit Hüseyin Ruso Ortaokulu 145 numaralı sandıkta saat 11.00’de oy kullanacak ve seçim sonuçlarını TDP Genel Merkezi’nden takip edecek.
BKP-TVG Genel Başkanı İzzet İzcan, Gönyeli İlkokulu 55 numaralı sandıkta saat 10.30’da oy kullandıktan sonra, seçim sonuçlarını Parti Genel Merkezi’nden izleyecek.
(tak)