1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Siyasiler 'nisap krizi'ni değerlendirdi
Siyasiler nisap krizini değerlendirdi

Siyasiler 'nisap krizi'ni değerlendirdi

Meclis’te temsil edilen siyasi parti temsilcileri bugün mecliste yaşanan 'nisap krizi'ni değerlendirdi.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun KKTC Anayasası’nda 23 maddelik değişiklik öngören “Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi”ni görüşeceği bugünkü olağanüstü toplantısını nisap sorunu yüzünden yapamamasını Meclis’te temsil edilen siyasi parti temsilcileri de değerlendirdi.

DP-UG ile UBP’nin kaygıları değişikliklerin aceleye getirilmesi noktasında odaklanırken; TDP, parti çıkarları, kişisel çıkarlar ve popülizm öne geçtiği için değişikliklere engel olunduğunu belirterek, ertelemelerin topluma bir şey kazandırmadığı görüşünü ifade etti.

TAÇOY: “PAZARTESİYE KADAR SÜRE TALEP ETTİK”

Hükümetin küçük ortağı DP-UG’nin Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Anayasa değişiklikleri arasında kaygıları olan maddeler için bir çalışma imkanı yaratmak için Pazartesi gününe kadar süre talep ettiklerini ancak CTP-BG’nin Perşembeye kalmasını istediğini söyledi.

Taçoy, değişiklikler üzerinde, yetkili kişiler ve uzmanlarla daha detaylı çalışmak ve kıyaslı bir çalışma hazırlamayı istediklerini, böylece Anayasa’nın halkın hayatına ne denli etki edeceğini, ne kadar önemli olduğunu halka daha iyi anlatabileceklerini belirtti.

“Biz Anayasa’nın değiştirilmesi konusunda karşıt fikirde insanlar değiliz, aksine Anayasa’nın değiştirilmesini isteyen milletvekilleriyiz” diyen Taçoy, “Ancak aceleyle ve hiç kimsenin anlamadığı bir ortamda, seçimlerle birlikte bu Anayasa değişikliklerinin halkın önüne gitmesi, bir kuru gürültüye gideceği ve bu kuru gürültüden de anlamlı bir kararın çıkmayacağını iddia ederek bir çalışma istedik” dedi.

Taçoy, bu nedenle ek zaman istediklerini vurgulayarak, konuyu yetkili kurullarda görüşüp halka bilgi vereceklerini söyledi. Bugün bir grup hukukçunun parti bünyesinde çalışma başlattığını; yarın DP-UG Parti Meclisi’nin toplanacağını; ona göre bir karar üretileceğini söyledi.
“Perşembe günkü Meclis toplantısına da katılmayacak mısınız?” sorusunu yanıtlayan Hasan Taçoy, “Şu anda öyle bir görüş yok. Partimiz yarın akşam eğer bu değişikliklerin hepsine onay verirse bizim anlattıklarımızdan sonra ve çapraz olarak incelediğimizde gördüğümüz sıkıntılarda bir düzeltme yapabileceğimiz anlayışına girersek olabilir” dedi.

Taçoy, Anayasa değişikliğinin ne denli etkili olacağını sorgulamanın milletvekillerinin görevi olduğunu ifade ederek, eğer ‘evet’ diyeceklerse bunu halkın anlayacağı şekilde anlatmaları gerektiğini belirtti.

ENDİŞELER

Endişelerinin “azınlık hakları”yla ilgili düzenlemelerle ilgili olduğunu ifade eden Hasan Taçoy, ayrıca çocuk haklarıyla ilgili düzenlemede, bir çocuğun cinsel eğiliminin ne olacağı konusunda anne-babanın müdahale edemeyeceği şeklindeki düzenlemeyle ilgili de kaygıları bulunduğunu söyledi. Bunların Anayasa’da yer almasının yanlış olduğunu düşündüklerini ifade eden Taçoy, Ombudsman’ın atanma şeklini de yanlış bulduklarını; AİHM’in kararlarıyla ilgili düzenlemenin de halkın içinin rahat olacağı şekilde yapılmasını istediklerini anlattı.

DP-UG Genel Sekreteri Taçoy, “Anayasa’nın değişmesini istiyoruz ancak aceleye getirilmesini istemiyoruz. Üç hafta içinde bir aş pişirildi, kurtarıldı ve masaya getirildi. Hukukçularımıza yeterli zamanı veremedik” dedi.

“BİZ PAZARTESİ DEMİŞTİK”

Hasan Taçoy, “Anayasa değişikliği Perşembe günü görüşülecek mi?” sorusuna, “Kimse bir şey söyleyemez, bu çalışma perşembeye kadar biterse biter, bitmezse ona göre zaman istenecektir. Biz pazartesiye kadar zaman istemiştik. Hükümet ortağımız Perşembe dedi. Büyük bir ihtimalle Perşembe de olmaz, mantıklı olan bu...” ifadelerini kullandı.

SUCUOĞLU: “BU ACELE NE, ANLAMIYORUZ”

Ana muhalefet UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, Anayasa değişikliklerinin çok aceleye getirildiğini savundu.
Sucuoğlu, konunun gelecek yılki Cumhurbaşkanlığı seçimine bırakılmasını istediklerini; bu sürede herkesin konuyu iyice tartışıp hazmedebileceğini söyledi; “Bu acele ne, bunu anlayamıyoruz” dedi.

152. maddeyle yapılmak istenen idare hukuku değişikliklerini eleştiren Sucuoğlu, bununla Güney’le paralelliğin ortadan kalkacağını oysa müzakereler sürerken bu değişikliğin birçok sıkıntı doğuracağını söyledi. Merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş döneminde de benzer bir girişim yapıldığını ancak Denktaş’ın aynı gerekçeyle karşı çıktığını ifade eden Faiz Sucuoğlu, bu ve benzeri tartışılması, çözüm üretilmesi gereken maddeler bulunduğunu kaydetti.

Faiz Sucuoğlu, yasaların anası Anayasa’nın sabahtan akşama değiştirilemeyeceğini; komite üyelerinin çok iyi niyetle, çok mesai harcayarak çalıştığını ancak çok aceleye getirildiğini düşündüklerini söyledi.

“HALK VİCDANINDA KABUL GÖRECEK BİR SÜREÇ...”

Meclis’in 17 milletvekiliyle toplanabilmesi yönünde öngörülen değişikliği de eleştiren Sucuoğlu, Anayasa değişikliklerinin halkın vicdanında kabul görecek ve halkın katılımını sağlayacak bir süreçle yapılmasını istediklerini belirtti.

Sucuoğlu, “Birkaç ayın içinde Anayasa değişikliği olmaz. Başka ülkelere bakıyoruz minimum 12-16 ay sürüyor bu iş... Nedir bu acele?” diye sordu.
Anayasa değişikliğini politik çıkar için kullanmamak gerektiğini vurgulayan Faiz Sucuoğlu, “Biz bu işin uzun vadede yapılmasını; Cumhurbaşkanlığı seçimine denk gelecek şekilde tartışılmasını istiyoruz” dedi.

Halkın şu anda Anayasa’da öngörülen değişikliklerle ilgili bilgi sahibi olmadığını belirten ve “32 gün sonra nasıl gidip oy verecek?” diye soran Sucuoğlu, yapılan çalışmaya saygı duyduklarını ancak çok aceleye getirildiğini ve eksik olduğunu, bazı önerilerin de tartışılması gerektiğini düşündüklerini söyledi.

Faiz Sucuoğlu, Perşembe günü Meclis toplanırsa, görüşlerini ifade edeceklerini ancak Anayasa değişikliği için zamana ihtiyaç olduğunu; halkın da bilgisine getirilerek referanduma sunmak gerektiğini vurguladı.

UBP Milletvekili Sucuoğlu, “’Bu kadar kısa sürede Anayasa değişikliği olmaz’ dedik. ‘Bırakın bu konu olgunlaşsın’ dedik. Her görüşmede yeni maddeler konuyor, cümleler değişiyor. Bu nasıl iştir? Nasıl bir Anayasa hazırlıyorsunuz ki her toplantıda değişikliğe uğratıyorsunuz?” diye konuştu.
Söylediklerine değer verilmediğini ve “ben yaparım doğrudur, tamamdır” mentalitesi gördükleri için komite çalışmalarına katılmadıklarını ancak süreçte en fazla katkıyı yapanların UBP’liler olduğunu savunan Faiz Sucuoğlu, KKTC Anayasası’nın değişim ihtiyacı duyduğunu, sadece zamana ihtiyaç olduğunu söyledi.

Faiz Sucuoğlu, Anayasa değişikliğinin önlerine bir paket olarak gelmesini beklediklerini ancak süre sıkıştığı için sürekli değişen bir metin hazırlandığını kaydetti.

Meclis’te oy birliğiyle bir değişikliğe gidilmesi gerektiğini vurgulayan Sucuoğlu, siyasi amaç güdülüp aceleye getirilmesi endişesi taşıdıklarını belirtti.

ÇAKICI: “UTANÇ VERİCİ... PARTİ ÇIKARLARI VE POPÜLİZM ÖN PLANDA TUTULDU”

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, Anayasa değişikliği konusundaki komiteye TDP adına katıldığını hatırlatarak, “Ya toptan retçi olursunuz ya da mümkün olanı yaparsınız” dedi.

Türkiye’nin 1982 Anayasası’nı 18 kez değiştirirken, “12 Eylül etkisinde faşist bir anayasa”  diye nitelediği KKTC Anayasası’nın bir kez bile değiştirilememesinin utanç verici olduğunu savunan Çakıcı, partisel çıkarlar ve popülizmin ön planda tutulduğu için değişikliklerin hayata geçemediğini ileri sürdü.

Çakıcı, birçok önemli düzenleme öngören değişiklikler için tereddüt belirtenleri eleştirerek “Çocuk istismarıyla, azınlık haklarıyla ilgili ne tereddütleri var anlamadım!” ifadesini kullandı.

“UTANÇ DUYUYORUM”

Yargıda öngörülen değişikliklerin devrim niteliğinde olduğunu kaydeden Mehmet Çakıcı, değişikliklere karşı yapılan eleştirileri “Böyle bir Meclis’te yer almaktan utanç duyuyorum, bugün yaşananlardan sonra duygularım budur” ifadesiyle yorumladı.

Mehmet Çakıcı, Anayasa değişikliklerinin ertelenmesinin topluma bir şey kazandırmayacağı görüşünü ifade ederek, milletvekillerinin halk için var olduğuna dikkat çekti.

“Aleviler için bir Cemevi yapılması önemliyse ve sen bunu reddediyorsan, milletvekilliğin sorgulanır” diyen Çakıcı, değişikliklerden halkın kazançlı çıkacağını söyledi.

“Geçici 10. maddeyle ilgili çekincelerin ta en baştan belirtilmesi gerektiğini, son anda Meclis’te popülizm yapılmasının doğru olmadığını” belirten Mehmet Çakıcı, bugün toplantı yapılsaydı vicdani ret konusunda öneri sunacağını açıkladı.

Değişiklikleri Cumhurbaşkanı’nın istemediği yorumları da bulunduğunu belirten Mehmet Çakıcı, eğer bu doğruysa Cumhurbaşkanı’nın açıklaması gerektiğini söyledi.

DP-UG’nin hükümet programında da  bu konuda sözler verdiğini belirten Çakıcı, Anayasa değişikliğini reddedenlerin ne kazanacağını sordu.
Vicdanıyla Meclis’te yer aldığını ifade eden TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, Anayasa’da vicdani ret ve geçici 10. maddeyle ilgili değişikliklerin olmasını da istediğini ancak bunlar yok diye hiçbir şey olmasın demediğini söyledi.

Yargıda değişikliklerin, çocuk mahkemeleri kurmanın bile çok önemli değişiklikler olduğunu belirten Mehmet Çakıcı, “Ben görevimi yaptım, Vicdanım rahat. Komitede çok da çalıştık, emek koyduk. Bir şansı yakalamaya çalışıyoruz ama bu ülkede her şey zor oluyor. Parti çıkarları, kişisel çıkarlar, popülizm öne geçiyor ve bazı değişiklikleri yapmamıza engel olunuyor. Bugünkü gerçeğimiz maalesef budur” dedi.

TDP Milletvekili Çakıcı, perşembeden önce arkadaşlarıyla değerlendirme yapacaklarını, Meclis Genel Kurulu’nda oyunun komitedeki gibi olumlu olacağını ifade etti.

Çakıcı, TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli’nin bugünkü toplantıya neden katılmadığı sorusu üzerine bunun Angolemli’ye sorulmasını istedi.

 

(tak)

Bu haber toplam 1836 defa okunmuştur