1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. SOKAK LAMBALARI SORUN OLDU
SOKAK LAMBALARI SORUN OLDU

SOKAK LAMBALARI SORUN OLDU

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği, sokak aydınlatmalarıyla ilgili yetkinin Kıb-Tek’e verildiğine işaret etti.

A+A-

 

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği, sokak aydınlatmalarıyla ilgili yetkinin Elektrik Yasası’na uygun olarak hazırlanan Yasa Gücünde Kararnameyle Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek)’e verildiğine işaret etti.

Birlik Başkanı ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, bugün yaptığı yazılı açıklamada, “Bu bakımdan sokak lambalarındaki ihtiyaç ve yanmayan lambalar hakkında Kıb-Tek sorumludur ve belediyelerin sokak lambalarına müdahale etme hakkı yoktur” dedi.

Özçınar, Ocak 2013 tarihi itibarıyla yanmayan sokak lambaları ve yeni sokak lambası takılmasıyla ilgili talep ve şikayetlerin her geçen gün arttığına işaret etti.

Mahmut Özçınar, vatandaşların diğer bir şikayetinin Kıb-Tek ve belediyeler tarafından ayrı ayrı alınan aydınlatma resmi olduğunu ifade ederek, bunun belediyeleri zor durumda bıraktığını kaydetti.

Sokak aydınlatmalarında yanmayan lambalar ve yeni sokak lambası takılmasıyla ilgili talepler konusunda Kıb-Tek’in yetersiz kalması, belediyelerle iş birliği yapmak yerine belediyelerin en kritik noktalarında elektrik akımını borçlarından dolayı kesmelerinin düşündürücü olduğuna işaret eden Özçınar, “Belediyelere olan borçlarını ödemeden böyle bir uygulamaya gitmeleri yetkilerindeki enerji gibi büyük bir gücü halkın lehine kullanmadıkları aşikardır. Kıb-tek’in belediyelerimize karşı bu haksız tutumu halka hizmetten uzaktır” ifadesini kullandı.

Özçınar, Belediyeler Yasası’nın 85. maddesinin 2. fıkrasına göre belediyeler aydınlatma harcı aldığını ifade ederek şöyle dedi:

“Bahse konu aydınlatma harcı yalnız sokak lambalarının değil aynı zamanda şehrin meydan, büst, park-bahçe ve buna benzer yerlerin aydınlatılmasını da kapsamaktadır. Bu bakımdan belediyeler aydınlatma harcını sokak lambaları hariç tahsil etmeye devam etmek durumundadırlar.”

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Mahmut Özçınar, bugüne kadar Belediyeler Yasası’nın 94. ve 98. maddelerinde öngörülen “Kıymet ve Tartı Ücreti” ile “Yer İşgal Harcı” ile ilgili hazırlanan tüzükler sözlü mutabakatlarla ilgili makamlar tarafından onaylandığını hatırlatarak, gelinen noktada ilgili tüzüklerin İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığına Şubat ayı içinde gönderilip onaylanması için çaba harcandığını da kaydetti.

 

 

 

 

Bu haber toplam 974 defa okunmuştur