1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. SORUMLULAR ORTADA
SORUMLULAR ORTADA

SORUMLULAR ORTADA

Çağlar Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelerinin öğrenci sayısında yaşanan düşüşten UBP hükümeti ve Eğitim Bakanlığı’nın sorumlu olduğunu vurguladı

A+A-

 

CTP-BG Güzelyurt Milletvekili ve CTP-BG Parti Meclisi Eğitim Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çağlar Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelerinin öğrenci sayısında yaşanan düşüşten UBP hükümeti ve Eğitim Bakanlığı’nın sorumlu olduğunu vurguladı. Açıklamanın tam metni şöyle: 

 

“Kuzey Kıbrıs Üniversitelerinde başta Türkiye ve Kuzey Kıbrıs olmak üzere birçok ülkeden öğrenci ve öğretim üyesi bulunmaktadır. 2003-2004 akademik yılında Kuzey Kıbrıs’taki öğrenci sayısı 23 bin iken, 2004-2009 yıllarında CTP-BG’nin hükümet döneminde uygulanan doğru politikalar sonucunda bu sayı 2008-2009’da 48 bine yükselmiştir. Ancak 2009’da iktidara gelen UBP’nin eğitim sistemindeki öngörüsüzlükleri ve özellikle Türkiye’de yüksek öğrenin alanlarında yaşanan değişimleri okuyamayıp doğru projeksiyonlar yapamaması nedeni ile öğrenci sayısı 40 binin altına düşmüş ve bu düşüş halen de devam etmektedir.

Sayısal olarak bu düşüşü görmek için son 4 yılın yerleştirme sayılarına bakmak yeterlidir: 2008’de 8143; 2009’da 4273; 2010’da 3940 ve 2011’de 5063. İçinde bulunduğumuz bu yıl sanki geçtiğimiz yıla göre bir artış görülse de hem bu artış halen 2008 sayılarından oldukça düşüktür hem de bu yılki sayının içerisinde burslu okuyacak öğrenci sayısında da oldukça artış olmasına karşın bu yıl da ülkemize gelecek öğrenci sayısı yeterli değildir.

Bunun yanı sıra 2003’te toplamda 100 bölüm bulunan KKTC üniversitelerinde 2004-2009 yılları arasında CTP-BG’nin hükümette bulunduğu dönem içerisinde YÖDAK’ın etkinleştirilmesi, Hükümet-YÖDAK-Üniversiteler işbirliği ile bu bölümlerde %100 artış sağlanarak bölüm sayısı 200’e çıkarılmıştır.

UBP’nin hükümete  geldiği 2009 yılından bugüne kadar ise öğrenci sayılarında düşüş yaşandığı gibi Eğitim Bakanlığı ile YÖDAK arasındaki ilişkiler de yeterli düzeyde geliştirilmemiş, üniversitelerin bölüm sayıları artırılmamış, günümüz koşullarına uygun gerekli olan yeni bölümlerin açılması gerçekleşememiş ve toplam bölüm sayıları arttırılamamıştır. Ayrıca öğrenci sayısındaki düşüşün nedenlerini ortadan kaldıracak ve üniversitelerimizin kapasiteleri oranında ihtiyaç duyulan öğrenci sayısını adamıza getirecek olan projeler üzerinde de gereken çalışmayı planlayamayan Eğitim Bakanlığı kesinlikle öğrenci sayısında yaşanan düşüşün esas sorumlusudur.

Bu yıl geçtiğimiz son 2 yıldaki büyük düşüşün ardından yaşanan çok az öğrenci artışını öne sürerek Eğitim Bakanlığı başarılı olduğunu iddia ederken deyim yerindeyse “kaybedilen eşeği bulunca sevinen” bir pozisyon almıştır ama geçtiğimiz yıla göre yaşanan bu artış 2008 öğrenci sayıları düşünüldüğünde “kaybedilen eşeğin kaçarken arkadan görünmesi” gibi bir durum yaratmıştır. Bir üniversiteler adası diye tanıtılan Kıbrıs’ın kuzeyinde şu anda var olan öğrenci sayısı kesinlikle yeterli değildir ve tabiri caiz ise “tehlike çanları çalmaktadır üniversite sektörümüzde”.

Yaşanan tüm bu kötü gidişi bir cümle ile belirtmek gerekiyorsa, öğrencilerin büyük çoğunluğunun geldiği ülke olan Türkiye’deki üniversitelerin sayıca çoğalması, ekonomik nedenler, yeni ve talep edilen bölümlerin hayata geçememesi, eğitim kalitesinin yükseltilememesi ve yeterli tanıtımların yapılamaması olarak sıralayabiliriz düşüşün nedenlerini.

UBP’nin eğitim alanındaki öngörüsüz, vizyonsuz ve beceri içermeyen politikalarına ilaveten. UBP’nin bu politikasızlığı ülkemizdeki yüksek öğretimi bir cazibe merkezi olmaktan giderek uzaklaştırma ve giderek bu kurumlarımızın da TC menşeli üniversitelere devirlerini gündeme getirmede başat bir rol oynayacaktır. UBP hükümeti üniversiteler konusunda yetkili bir kurum olması gereken YÖDAK ile dahi istişare içerisinde bilimsel çalışmalar yapılmasına ve önlemler alınmasına fırsat vermemektedir.

Sayın Bakan Dürüst geçtiğimiz gün yaptığı açıklamalarla elde edilen bu sonuçlar karşısında kendini savundu ve 16 bin 395 kontenjan ayrılan KKTC üniversitelerine 5 bin 63 öğrencinin kayıt yapma hakkı kazanmasının “iyi bir rakam” olduğunu ileri sürdü. KKTC üniversitelerinin rektörleriyle görüşüp yakın zamanda bir basın toplantısı da düzenleyeceklerini ama rakamlara bakıldığında geçen yıla oranla bu yıl yaşanan artışın iyi bir gelişme olduğunu ileri sürdü. Üniversite harçları konusunda da çalışmalar yaptıklarını belirten Sayın Bakan Dürüst, “Cazip ataklarla bu yıl artan bin 500’lük sayımızı gelecek yıl iki katına çıkarabiliriz” dedi ancak bu “cazip” atakların nasıl ataklar olduğundan bahsetmediği gibi 3 yıldır bu düşüşün yaşandığını ve bahsettiği “cazip ataklar”ı yapması için elinde birçok imkan bulunduğunu ancak bunları değerlendiremediğini gözlerden kaçırmaya çalıştı. Sayın Bakan Dürüst başarılıyız dediği bu sonuçlarda üniversitelerimizdeki boş kalan 11 332 kontenjanın akıbetinin ve hem üniversitelerimizde hem de toplumumuzda yaratacağı etkilerin nasıl üstesinden gelineceğinden hiç bahsetmedi açıklamalarında.

CTP-BG olarak, diğer sektörlerimizde yaşanan sıkıntıları daha da artırabilecek bir etkiye sahip olan üniversite sektörümüzdeki öğrenci sayısında yaşanan düşüşün birçok nedeni olduğunu kabul ederken, 2009’dan beridir hükümette bulunan UBP’nin ve Eğitim Bakanlığı’nın bu nedenleri ortadan kaldıracak ve sorunu çözecek projeleri hayata geçirmemesinden dolayı da UBP hükümetini ve Eğitim Bakanlığı’nı sorumlu görmekte ve eleştirmekteyiz. Bunu yaparken CTP-BG olarak alternatif önerilerimizi sürekli olarak toplumumuzla paylaşmakta, UBP hükümetine de uyarılarımızı iletmekteyiz. Kıbrıs Türk toplumunun her alandaki mücadelesine katkı koyacak olan CTP-BG diğer tüm sektörlerde olduğu gibi üniversite sektöründe de yaşanan olumsuz gelişmeler karşısında ne gözlerini kapatacak ne de sesini kısacaktır.”

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 805 defa okunmuştur